www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Köylünün pişmanlığı!

Köylünün pişmanlığı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nca, ülke genelinde gerçekleşen tapu kadastro tarlaları birleştirme ve düzleme işlemleri ile Devlet Su İşleri´nin çalışmaları köylüleri isyan ettirdi.

Tapu Kadastro Müdürlüğü tarafından kırsal halka sunulan haritalar ve sözleşmelerle yapılacak olan düzenlemeler Yenişehir´e bağlı kırsal Akbıyık Mahallesi halkının ortak oyları ile kabul gördü, ancak sözleşme sonradan pişmanlığa yol açtı.

Çalışmalara tepki gösteren Çiftçi Ahmet Oğuz , ?Tapu Kadastro Müdürlüğü´nün toplulaştırma çalışmaları büyük bir mağduriyete yol açtı. Tarlalarımızın kenarlarında bulunan ağaçları kesmek zorunda kaldık. Birçok meyve ağacı, ceviz, fındık ve kerestelik kavak ağaçlarımız kökünden söküldü. Çoğu çiftçiye tahsis edilen tarlalar taş, odun, diken pislikleri ile dolu. Yıllarca bakımını yaptığımız tarlalarımızdan olup, bakımsız ve kurak tarlalara geçmek zorunda kaldık. Bu çalışma beni ve birçok çiftçiyi zor durumda bıraktı.? şeklinde konuştu.

KAZANCIMIZ AZALACAK

İçerisinden yolların geçtiği tarlaların olduğunu belirten oğuz, ?Yol sorunu yaşanan tarlalara geçiş imkanı sağlamaya çalışıyorlar. Ama tarlalar neredeyse yolun içinde bulunuyor. Tarla yolu değil sanki otoban yapıyorlar. Örneğin 10 dönümlük tarla varsa yaklaşık 1,5 dönümü yola gidiyor. Bu durum verimlilik anlamında da bizleri zora sokuyor. Bu yıl bu tarladan kazanacağım parayı gelecek yıl ürünün fiyatı aynı kalsa bile aynı geliri elde etmem mümkün değil. Tarlalarımızı bütün halde bizlerle verip daha az sorun yaşayacağımızı söylediler ama bunun tam tersi oldu.? dedi.

?HALK TEPKİLİ´

Mahalle halkının sonradan tarla bütünleştirme projesine karşı çıktığını ama ellerinden bir şey gelmediğini söyleyen Oğuz, ?Tapu Kadastro imzaları attıktan sonra bize yeni haritalar getirdi.  Haritayı inceleyip yapılan birleştirmeleri ve haritada çizilen yolları gördüğümüzde sözleşmeye itiraz ettik. Bir süre sonra müdüriyetten bize geri dönüş yaptılar. Yapılan geri dönüşte sözleşmenin imzalandığından ve artık geri dönüşünün olmadığından bahsettiler. Bu sözleşmeye sadece bizim mahallemiz değil çevre mahalleliler de karşı çıktı.? diye konuştu.

İşlerimizi Aksatıyor

Yapılan çalışmaların hala sürdüğünü söyleyen Ahmet Oğuz, ?Tarla sınırlarını belirleme ve yol yapım çalışmaları iki ay önce başlamıştı. Çalışmaların devam etmesi bizim işlerimizi de aksatıyor. Geçtiğimiz yıl bu sıralar herkes ekim ve sürme işlerini bitirirdi. Bu sene yeterli yağışın olmaması ve tarla bütünleme çalışmalarının devam etmesi nedeniyle tarlalarımızı süremedik. İşlerimiz aksadı? açıklamasını yaptı.

 

DSİ İŞİNİ YAPMIYOR

 

Devlet Su İşleri´nin Çiçeközü Sulama Barajı´ndan döşedikleri sulama sistemlerinde de sorunlar yaşandığını belirten Oğuz, ?Bir ay önce Akbıyık Mahallesi 204 ada 2 no´lu parselde bulunan tarlamı kontrol etmeye geldiğimde DSİ´nin döşediği sulama borusunun su kaçırdığını gördüm. Tarlamın bir bölümü hala su içinde. Bursa Bölge Müdürlüğü´nü aramama ve dilekçe yazmama rağmen bir onarım yapılmadı. Çalışanlar gelerek keşif yaptılar ama onarım için gelen olmadı. Gördüğünüz gibi tarla çamur içinde. Dün tarlamı sürmeye çalıştım fakat çamur izin vermedi. Buraya ekim yapsam bile sudan dolayı beklenen mahsulü alamayacağım. Su boruları döşeme esnasında tarlamdaki mahsul zarar gördü. Ayrıca DSİ´nin yaptığı bazı vanalar yolun ortasında yer alıyor.? ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi



  • BIST 100

    9655,67%1,38
  • DOLAR

    32,60% 0,39
  • EURO

    34,84% 0,32
  • GRAM ALTIN

    2492,63% 0,34
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22