www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Kredi Kartıyla Kurban Caiz Midir?

Kredi Kartıyla Kurban Caiz Midir?

İlçe Müftüsü Kazım Güzel, kurbanlık alışverişinin kredi kartı ile gününde ödemek ve faize bulaşmamak şartıyla caiz olduğunu, aksi halde taksitlendirip faize bulaştırarak kurban kesmenin caiz olmayacağını ifade etti.

İlçe Müftüsü Kazım Güzel, her yıl gündeme gelen kredi veya kredi kartı ile kurban kesimi hususunda açıklamalarda bulundu.

FAİZE BULAŞTIRMADAN ALINABİLİR

Konu ile ilgili konuşan Müftü Kazım Güzel, ?Kurban, dinen zengin sayılan kardeşlerimiz için Hanefi mezhebine göre vacip, Şafi mezhebine göre de sünnettir. Gücü yeten kardeşlerimizin kurban kesmeleri önemlidir. Peygamberimiz, gücü yettiği halde kurban kesmeyen bizim mezhebimize uğramasın diyor. Kendi gücü yetmeyen kardeşlerimizin borca kurban almaları, sonra da ödeyemez duruma düşerek aldıkları insanları mağdur etmelerine, diğer insanların hak ve hukukunu çiğnemelerine sebep olmaları doğru değildir. Bu durum doğru olmaz. Gücü yeten kardeşlerimizin yanı sıra borcunu ödeyecek güce sahip olan kişilerin gününü, tarihini belirterek borca almaları caizdir. Kredi kartı ile de gününde ödemek ve faize bulaşmamak şartıyla caizdir. Ama kredi kartı ile alıyorum diyerek faize bulaşmak ya da taksitlendirerek faize bulaştırarak kurban kesmek caiz değildir.?

YAŞ ŞARTI NEDİR

?Küçükbaş hayvanlarımızda 1 yaşını doldurma şartı var. 1 yaşını doldurmasa bile 1 yaşındaymış gibi olan koyun ve kuzuların kesileceği ifade edilir. Sığırlarda da 2 yaş şartı var. Bu şart hicri takvime göredir. 2 yaşını dolduran hayvan kurban edilir. Bu hayvanlarımızın da semiz, sağlıklı olanı tercih edilmelidir.?

SIRATTAN GEÇİŞ VASITA VE VESİLELERİMİZ

?Kurban kesen kardeşlerimizin gerek hayvan haklarına gerek diğer tüm toplumun haklarına gerek alışveriş yaptığı kişinin haklarına uygun hareket etmesi gerekir. Hayvanlara eziyet vermek doğru değildir. Kültürümüzde kurbanlarımız bizi sırattan geçirecek vesile ve vasıtalarımızdır. Cenab-ı Hakk´ın rızasına kavuşturacak en güzel kurtuluş vesilelerimiz olarak bilinir ve böyle inanılır. Onun için onları süsleriz, önem veririz. Bu nedenle kesinlikle hayvanlara zarar vermemek esastır. Acemi olanların kurbanları keserek kendilerine ve hayvanlara eziyet etmeleri, zarar vermeleri doğru değildir. Her insanın imkânı varsa, becerisi varsa kendi kurbanını kesmesi uygundur ama bu işi bilmeyen kişilerin gerek kendilerine gerek hayvana zarar verecek bir duruma sebep olmamalıdır? ifadelerini kullandı.



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19