www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Krizler bir imtihandır

Krizler bir imtihandır

MÜSİAD İnegöl Şubesi tarafından dost meclisi toplantıları kapsamında ´MÜSİAD Misyonu, dünyadaki yeri ve 2019 ekonomik beklentiler´ konulu konferansta konuşan Uluslararası İş Forumu (İBF) Genel Başkanı Erol Yarar, "Rızkımızı Allah veriyor. Her kriz bir imt

MÜSİAD Kurucu Başkanı ve Uluslararası İş Forumu (İBF) Genel Başkanı Erol Yarar´ın konuşmacı olduğu konferans, DELUX salonunda gerçekleştirildi. Programa Uluslararası İş Forumu (İBF) Genel Başkanı Erol Yarar, Belediye Başkanı Alper Taban, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Ersan, İTSO Başkanı Yavuz Uğurdağ, MÜSİAD İnegöl Şube Başkanı Halil Malkaç ile MÜSİAD üyeleri katıldı.

 

EN AZ HASARLA ATLATTIK

Programın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD İnegöl Şube Başkanı Halil Malkaç, ?Ülkemizin çok kritik bir dönemden geçtiği bir dönemde bu organizasyonu düzenleme kararı aldık. Malumunu üzere olduğu gibi 17/25 Aralık ve 15 Temmuz Darbe girişimlerinde sonra ülkemiz üzerinde oynanan oyunlar nedeniyle oldukça çok zor bir süreç yaşadık. Bu süreci Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk milletinin vakur duruşu sayesinde en az hasarla atlattık. Ancak ekonomideki daralma, maalesef son bir yıldır yeniden baş göstermeye başlamış ve  iş dünyasını tedirgin eder duruma gelmiştir. Ekonomi satrancında ki büyük oyuncular, kendi menfaatleri için dünya ekonomisini alt üst edecek yaptırımlar ve uygulamaları hayata sokmuş ve bugünlere gelinmesinde önemli etkileri olmuştur. Özellikle dövizde yaşanan hareketlilik nedeniyle ithalata bağımlı olan ülkeler kriz bataklığına sokulmak istenmiş ve bunda başarılı olunmuştur. Ülkemizde de bu sancılar halen yaşanmakta ve yüzlerce, binlerce firma ciddi anlamda etkilenmiştir. Hükümetimizin aldığı kısa, orta ve uzun vadeli önlem paketleri kısmen de olsa iş dünyasına moral verse de, piyasaların alınan önlemlere verdiği tepki beklentilerin altında kalmıştır. Yaşanan bu tablo üzerine aslında çok konuşulacak konular vardır. MÜSİAD´ımız kurulduğu günden bu yana olası tehlikeleri hep önden sezmiş ve hazırladığı raporları ilgili hükümetlerimize sunmuştur? dedi.

 

ARTIK AYAĞI YERE SAĞLAM BASAN BİR ÜLKE İSTİYORUZ

Malkaç konuşmasını şöyle sürdürdü; ?Yaşanan her kriz aslında bize izleyeceğimiz yol ve yöntemlerin yol haritalarını çizmektedir. Alt yapısı güçlü olmayan, kurumsallaşma noktasında istenilen düzeye gelmemiş ülkemiz, maalesef krizleri çok fazlaca hissetmektedir. Elbette ki yapmamız gereken çok iş, almamız gereken çok dersler vardır. Ancak iş dünyamız artık yorgun ve karamsardır. Özellikle dış politikada yaşanan baş döndürücü trafik, günü gününe tutmayan sürpriz gelişmeler ve olayların elbette ki bunda çok etkisi vardır. Özellikle son günlerde Türkiye-ABD ilişkilerinde yaşanan pozitif gelişmeler ile Türkiye-Rusya ve İran arasında ki Suriye konusunda ki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Artık dünyanın biraz sükunete ve dinlenmeye ihtiyacı vardır. Zira ekonomik kriz tüm dünyayı etkisine almış, Gezi parkı benzeri olaylar Fransa´ya sıçramıştır. Avrupa´nın diğer ülkeleri içinde yine halkın sokağa çıkacağı söylenmektedir. Ve artık iş dünyası kendilerini ileride ne beklediğini görmek istemektedirler. Güzel günlerde yatırım yapmak için elini taşın altına koyan ve ciddi riskler alıp, kredi kullanan iş dünyası olumsuz bu tabloları öngörememenin açıkçası cezasını çekmektedirler. Kredilerin ödenemediği, bankaların kapılarını kapattığı, çeklerin döndüğü ve konkordato ilanlarının yayınlandığı bir Türkiye değil dışa bağımlılığını azaltan, doların etkilerini minimize eden, terörün değil, barışın konuşulduğu bir Türkiye istiyoruz. Değerli başkanımız ülke ve dünya siyasetinde yaşanan olan biteni bizlere daha net aktaracaktır. Ancak bizlerin dertli serzenişlerini aktarması açısından da bu buluşmalar oldukça önemlidir. Artık bizler ayağı yere sağlam basan bir ülke istiyoruz. İş dünyasının daha çok üretmek için yarıştığı, daha kaliteli ürün çıkarmak için savaştığı, daha fazla katma değer oluşturmak için mücadele verdiği bir Türkiye istiyoruz. Biz ülkemizi gönülden seviyoruz. Bizim gidecek başka bir yerimiz, başka bir yurdumuz yok. Ay yıldızlı bayrağımız altında kardeşçe yaşadığımız, kardeşçe bölüştüğümüz ve kardeşçe paylaştığımız bir yaşam talep ediyoruz. Bu güzel dileklerin gerçekleşmesi umuduyla, dost meclisi toplantımıza katılan tüm misafirlerimize ve programımıza sponsor olan tüm firmalarımıza gönülden teşekkür eder, gecenizin hayırlara vesile olmasını dilerim.?

 

ÖNEMLİ OLAN BİZ DİYEBİLMEK

 ?MÜSİAD Misyonu, dünyadaki yeri ve 2019 ekonomi beklentiler? konulu konferansın konuşmacısı Uluslararası İş Forumu (İBF) Genel Başkanı Erol Yarar, ?Eskiden yıllık yüzde 200 faizleri görüyordu bu ülke. O dönemde sıkıntılar yaşandı. O dönem ki başkan olduğum da bana üyeler sordu; ne yapalım? Yatırıma devam dedim. Rızkımızı Allah veriyor. Her kriz bir imtihandır. Allah sizleri bizleri imtihan ediyor. Eksiltecek, bollaştıracak mallarınızı imtihan olacaksınız. MÜSİAD´ı tek yapan, bizim iş adamı olmamız değil, Allah´a güvenmemizdir. Biz krize herkesin baktığı gibi bakamayız. Bizi mümin yapan temel sıfatı kaybederek, Kuran´ın bize emrettiği şekilde bakmazsak, başkaları gibi olmaya başlarız. O zaman endişelerimiz olur. İnsanın değeri yaşlandıkça artar. Dünyada oluşturulan servetin bir yıllık zekatı dünya fakirleri, fakirlikten kurtulup zekat verecek hale gelirler. Benim malımda fakirin hakkı vardır şuurunda olan işadamlarına ihtiyaç var. Dünyada savaşlar bitmeyecek. Onun için mümin insanların mal olarak zenginleşmesini istiyoruz. Kapitalizm ekonominin dayatmış olduğu felsefe ?ben´. Önemli olan ?biz´ diyebilmek, ?sen´ diyebilmek. Menfaatsiz iş yapabiliyor musun? Krizin sebepleriyle uğramayı boş verin. Bugün dolar yükseldi, yarın başka bir neden olacak. Allah, sınayacak sizleri. Nefes aldığımıza şükretmeyi öğrenmeliyiz. Her şeyin şükrünü mal mı zannediyorsunuz? Bizde mi kapitalist olduk? Olmamalı. Biz farklı bir bakış açısını taşıdığımız için bize mümin diyorlar. Ben nice zenginler biliyorum; sofradaki yemeği yiyemeden kalkıyorlar. Allah sağlık versin. MÜSİAD kimi takip ettiği şuurunda olan bir dernektir. Allah´tan başka bu kainatta takip edilecek kişi yoktur. Kimileri Hz. Deyip birilerinin peşinden gittiler, naneyi yediler. Bizim reçetemiz belli; mümin insanlarız. Peygamberimiz ve eşi tacirdi. Burada bir mesaj var. Allah, insanlığa ticareti örnek göstermiştir. Veren el, alan elden üstündür. İslam coğrafyasında iç savaş çıkardılar, silah gönderdiler. Onlar demokrat, biz barbar olduk. Vay be. Bizim imanımızdan korkuyorlar. Bizim için korku yok. Allah yolunda gayret etmesine rağmen sıkıntıya düşmek sabır imtihanıdır. Gayret etmeden başa gelen şey beladır. Çünkü sen Allah´ın verdiği gayreti ortaya koymadın. Yerine getiremeyeceğiniz sözleri vermeyin. İnegöl MÜSİAD´a git siparişi ver, gerisini merak etme. Allah´ın mührü önemli. Allah´ın yardımı seninle olur. Emin olacağız. Mücadeleci olacaksınız. Dünyayı gezecekseniz, fuarlara gideceksiniz. Kriz ne olursa olsun, sebeplere bakmayın. Türkiye´de kriz olmadığında, ailende çıkar, akrabanda kriz çıkar. Çıkar da çıkar. Bireysel farzları yaparken, sosyal farzları unuttuk. Allah; işi ehline verin diyor? dedi.

 

ADLİYE BİNALARINA ŞAŞIRIYORUM

Modern adalet saraylarına tepki gösteren Yarar, ?Saray gibi adalet binalarını görünce şaşırıyorum. Keşke bir küçük bina olsa, sorunlar olmasa. Görenler küçük binayı, neler oluyor desin. Adliyeler, toplumsal uzlaşmazlığımızın sembolüdür. Allah bizim aramızdaki sorunların çözümünü kısa sürede sağlasın. Allah bizlere birlik ve beraberlik ihsan etsin? ifadelerini kullandı.

 

Konuşmasının ardından Yarar´a tablo hediye edildi. Konferansın sonunda MÜSİAD´a katılan 10 işadamına rozetleri takdim edildi.

 

HABER: Osman Gürbaş



  • BIST 100

    9812,88%0,93
  • DOLAR

    32,48% -0,15
  • EURO

    34,92% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2430,94% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,07% -0,01