KULACA YİNE ZEHİR KUSUYOR

KULACA YİNE ZEHİR KUSUYOR

Kulaca Köyünde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün ‘temiz' dediği derede yine yüzlerce balık telef oldu.

 

İnegöl’e bağlı Kulaca Köyü’nde geçtiğimiz aylarda yaşanan balık ölümleri, köy halkını tedirgin etmişti. Köyün üzerinde bulunan piliç fabrikasının kimyasal atıkları yüzünden suyun kirlendiğini ileri süren Kulacalılar hem fabrikaya, hem de yetkililere tepki gösterdi.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri gelen tepkiler üzerine sudan örnek alarak incelemeye göndermişti. Bir süre sonra açıklama yapan İlçe Tarım Müdürü Mahmut Doğru, su değerlerinin normal olduğunu, herhangi bir sorun tespit edilmediğini ifade etmişti. Ancak bu açıklamadan kısa bir süre sonra önceki gün Kulaca halkı yine kimyasalların atıkların salındığı, derede yüzlerce ölü balıkla karşılaştı. Sağlığımız tehlikede diyen köylüler, çare beklediklerini belirttiler.

 

PARA MI YİYİYORLAR?

Köy halkından Ali Balkan, 30 yıl Hollanda’da yaşadığını ve böyle bir şey görmediğini belirterek; “Hollanda’da tavuk fabrikasında çalıştım, fabrika yüzünden 3 tane balık ölmüş, fabrikaya 3 bin 800 Mark para cezası kestiler. Bir daha tekrarlanırsa 22 bin Mark ceza kesileceğini söylediler. Türkiye’de böyle bir uygulama görmedim. Kimse ilgilenmiyor. Burada her gün bu manzarayla karşılaşabilirsiniz. Dün 300’e yakın balık aktı buradan. Devlet nerede. Para mı yiyiyorlar anlamadım” dedi.

FABRİKA KURULMADAN ÖNCE BİZ BU DEREDEN SU İÇİYORDUK

İbrahim Kaya isimli vatandaş ise Sağlık Bakanlığı’nı aradığını, ancak derenin suyu temiz çıktı şeklinde bir cevap aldığını kaydederek; “Biz derenin yanında duramıyoruz burada, gözlerimiz yanıyor kimyasal maddelerden. Sağlık Bakanlığı alınan numune temiz diyor, burada her gün balık ölüyor. Daha önce dere suyundan tarlaları suuluyorduk, şimdi hiç sulayamıyoruz, zerzevatlar kuruyor. Hayvanlar artık dereden geçemiyor. Derenin kıyısına gelip geri dönüyorlar. 20 yıl önce fabrika kurulmadan biz bu dereden su içiyorduk. Köyün yukarısındaki fabrikadan kaynaklanıyor. Çocuklar da artık suya giremiyor. Her yerlerinden yara çıkıyor” diye konuştu.

GEREKİRSE BAŞBAKAN’A ÇIKARIM

Kulaca köyünün muhtar adayı İsmail Bakadur da 28 Mart seçimlerinden sonra muhtar olması halinde bu sorunu çözeceğini dile getirerek; “Gerekirse Başbakan’a dahi şikayette bulunacağım. Ben burayı yetkili merclere bildirdim, ama büyük rantlar dönüyor burada. Ama bu işe çözüm getireceğim. HayvanlAr dahi artık su içmiyor dereden. Vatandaşlarımız rahatsız” dedi.

Köy halkı şimdi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün dereden yeniden numune alıp kamuoyuunu ve kendilerini tatmin edici çalışmalar yapmasını bekliyor.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07