KURBAN FİYATLARI VİCDANSIZCA

KURBAN FİYATLARI VİCDANSIZCA

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Muhasip üyesi, İnegöl Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şaban Çetizli, kurbanlık fiyatlarının normalin çok üzerinde olduğunu belirterek bunun vicdansızlık ve günah olduğunu belirtti.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Muhasip üyesi, İnegöl Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şaban Çetizli, et piyasası ile ilgili son gelişmeleri değerlendirdi.

 

DESTEKLER ARTIRILMALI

Kırmızı ette kesim fiyatlarının yükseldiğini belirtenTürkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Muhasip üyesi, İnegöl Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şaban Çetizli,?Kasap arkadaşlardan bazıları suni şekilde kıyma fiyatlarını yükselttiler. Kıymayı 38 liradan 40 liraya çıkardılar, kuşbaşı eti 40 liradan 42 liraya çıkardılar. Bunlar hoş şeyler değil. Dana 26-27 liraya kesiliyor. 1 ay önce de bu paraya kesiliyordu. Niye zam yapıldı anlamış değilim.Burada kasap arkadaşlarımıza sitem etmek isterim. Biz vatandaşa bu eti 2 lira aşağı yedirmeye çalışırsak tüketim artar, tüketim arttığında üreticinin malı pazar bulmuş olur, üretici de iyi fiyata pazarlıyorum, para kazanıyorum diyerek üretim yapar biz de dışarı bağımlı olmayız. Ama görüyoruz ki kasap ete zam yapıyor, asgari ücretli, emekli gibi maaşlarının, kazançlarının yeterli olmadığı vatandaşlar et alamıyorlar. Burada vatandaşın 2 sıkıntısı var, et pahalı geliyor alıp yiyemiyor, üretim yapılamıyor. Bu neden kaynaklanıyor? Maliyetlerin yüksek olmasından kaynaklanıyor. Devletin besiye destekleri arttırması gerekiyor. Bir daha kesildiğinde 200 lira devlet desteği veriyor, bunun 100 lirasını kasap stopaj olarak kesiyor, 25 lira birine, 10 lira birine derken üreticiye destek diye bir şey kalmıyor. Bir besi danasına 400-500 lira destek verilmesi lazım ki dışarıdan ithal getirmeyelim. Geçtiğimiz hafta besi danalık için Amerika´dan 17 bin 200 adet dana getirdik. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği olarak Et ve Süt Kurumu aracılığı ile 17 bin 200 dana getirip dağıtımını yaptık. Bayramdan 1 hafta sonra da 17 binlik daha geliyor. Bu Bakanlığımızın çalışmalarıyla peyderpey 300 bin baş gelecek. Ama yeter ama yetmez? Yetmezse tekrar gelecek. Burada üzücü olan şey şu; biz dışarıya bağımlı oluyoruz. Bu dışa bağımlılığın ortadan kalkması gerek. Köylümüz, üreticimiz gerçekten cefakâr üretici. Her türlü meşakkate karşı çalışıyorlar. Kalitesiz yem 45, kaliteli yem 55 lira. Ortasını aldı mı 50 lira. Bir hayvan günde 1 kilo koyuyor. Maliyeti ortada. Yani işin içinden çıkılmıyor. Bakanlığımızın desteğini artırması için çalışmalarımızı ve görüşmelerimizi yapıyoruz. Yarın bir toplantım var Ankara´ya gidiyorum, raporu hazırladım, Bakanlığa sunacağım. İnşallah destekleri artırarak bağımlılıktan kurtuluruz? dedi.

KURBAN FİYATLARI VİCDANSIZCA

Çetizli, ?Kurban fiyatları vatandaşa yüksek geliyor. 1 kuzu 700-800 lirayken 1200-1400 isteniyor. Bu vicdansızlıktır, günahtır. Vatandaş alamazsa kurbandan sonra ne yapacaksın onları? 400-500 liraya kasaba vereceksin. Bunu 700-800 liraya makul fiyata ver ki vatandaş alsın ibadetini yerine getirsin, sen de dua al, sürüm de olsun. Burada bakıyorsun 150 kiloluk dive 7-8 bin lira. Kasapta kemiksiz etin kilosu 40 lira. Sen nasıl buna kemikli 40 lira istiyorsun. 7-8 bin lira vatandaşa ağır geliyor. Satışlar ağır. 2-3 gündür izliyorum, hayvan pazarının içindeki hayvan kadar dışarıda da hayvan var ki büyük çiftliklerdeki hayvanlar da daha satılmadı. Yarın bu vatandaş almaz, kesmez, bağış kurumlarına bağış yapar ve adına kurban kestirir, mallar elde kalır, bayramdan sonra bu piyasa cuk oturur. Satıcıları uyarıyorum, makul fiyatlar üzerinden mallarını satmaya baksınlar, vatandaşın da kurban vecibesini yerine getirmesine vesile olsunlar. 1 dilim ekmek yesinler, bereket duası alsınlar. Bu üreticiler bizim üreticilerimiz, bu insanlar bizim insanlarımız, bu ülke bizim ülkemiz, her şeyi düşünmek zorundayız. Devletimize buradan sesleniyorum; ne olur besi danasının ve hayvan desteğini yükseltin. Dışa bağımlılık bitsin? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10208,65%1,62
  • DOLAR

    32,35% -0,36
  • EURO

    34,79% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2395,46% -1,11
  • Ç. ALTIN

    3877,87% -0,22