Kurbana merhametli olun

Kurbana merhametli olun

Kurban Bayramı öncesi vatandaşlara çeşitli uyarılarda bulunan İnegöl İlçe Müftü vekili Ahmet Şahin, “kurban edilecek hayvana karşı, merhametli olunması gerektiğini, bu yüzden kurbanı kesecek bıçağın da keskin olması gerektiğini söyledi.

25 Kasım Perşembe günü idrak edeceğimiz kurban bayramı öncesinde İnegöl İlçe Müftü vekili Ahmet Şahin, kurban keseceklere uyarılarda bulundu. Kurban edilecek hayvanda aranan şartlardan bahseden Ahmet Şahin, vatandaşlara çeşitli uyarılarda bulundu. Kurbana merhametli olmanın peygamberimizin tavsiyesi olduğuna dikkat çeken Şahin, kurban kesimi yapılacak bıçağın keskin olması gerektiğini ifade etti.

 

KURBANA KARŞI MERHAMETLİ OLUN

Kurbana karşı vatandaşların merhametli olmasını isteyen Müftü vekili Şahin, “Sadece Kurban zamanı kesilen hayvanları değil, kurban bayramı dışında da kesilen tüm hayvanlara karşıda merhametli olmak, bizim dinimizin ve Peygamberimizin tavsiyesidir. Kurban bayramı olması hasebiyle ibadet boyutu var. İbadet maksadıyla kesilen hayvana karşı, daha hassas olunması gerekir. Öyle ki Allah`a yaklaşmak maksadını taşıyan kurbanda, hayvanlara yapılan eziyetin hiç yeri yok. Kurban edilecek hayvana karşı, merhametli olunmalı. Hatta hiç hissettirmeden kurban yerine götürülüp bıçağın dahi gösterilmemesi en uygun olandır.” dedi.  

 

KURBAN EDİLECEK HAYVANDA ARANAN ŞARTLAR

Kurban edilecek hayvanda aranan şartlardan söz eden Şahin, "İki gözü veya bir gözü kör olan hayvandan, zayıf olan, kesim yerine yürüyüp gidemeyecek kadar topal olan, kulağının veya kuyruğunun üçte birinden fazlası kopmuş olan, dişlerinin yarıdan fazlası dökülmüş olan, doğuştan kulağı bulunmayan, memesinin ucu kesilmiş olan ve ölüm derecesinde hasta olan hayvanlar kurban edilmez. Boynuzsuz veya boynuzu biraz kırılmış, dişlerinden birazı dökülmüş olan hayvanların kurban edilmesi caizdir.” dedi.

 

KURBAN ETİNİN ÜÇ KISMA AYRILMASI SÜNNETTİR

Kurban etinin üç kısma ayrılması gerektiğini aktaran Şahin, “Sünnet olanda budur. Bir parçası eve gelen komşulara ikram edilmesi, bir parçasını kendi aile bireyleri ile tüketmesi, bir kısmını da kurban kesemeyen kişilerle paylaşmak gerekir. Bayramlar aynı zamanda yardımlaşmadır. Bayramlar insanların ihtiyaçlarının giderildiği, fakirlerin gözetildiği önemli günlerdir. Tüm etleri kendinin tüketebileceği gibi hepsini dağıtmasında da bir sakınca yoktur.” ifadelerini kullandı.

 

BAYRAMI EN GÜZEL ŞEKİLDE DEĞERLENDİRELİM

Bayramların yardımlaşmanın ve kardeşlik duygularının geliştiği günler olduğuna işaret eden Şahin, “Böyle günlerde yapılan ibadetlerde daha başka olur. Bu günlerde namazlarımıza dikkat edeceğiz. Bu süreyi en güzel şekilde değerlendirmek gerekir. Arife günü sabah namazı ile başlayan teşrik tekbirleri var. Kurban bayramının dördüncü günü ikindi namazına kadar teşrik tekbirleri yapılır. Tüm Müslümanlara, farz namazların kılındıktan sonra arkasından teşrik tekbirlerini getirilmesi vaciptir.” diye konuştu.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07