Kurbanlık Sıkıntısı Yok

Kurbanlık Sıkıntısı Yok

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Muhasip üyesi, İnegöl Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şaban Çetizli, Kurban bayramı öncesi yaptığı değerlendirmesinde Türkiye´de kurbanlık sıkıntısı bulunmadığını ifade etti.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Muhasip üyesi, İnegöl Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şaban Çetizli, yaklaşan kurban bayramı öncesi değerlendirmelerde bulundu. Çetizli, ?Dişi düve kesimi bu yıl alınan bir karar değil. 2012 yılından bu yana uygulanan bir karar. Bu sene de büyük hayvan kesim fiyatlarındaki hızlı tırmanıştan dolayı eski Bakanımız Faruk Çelik bir açıklama yapmıştı. Bu açıklamasında Kurban bayramında dişi hayvan kesimi yasak olacak demişti. Bunun açılımı telaffuz edilmiyor ama kısaca dişi hayvan kesimi yasak diye bir tabir çıkardılar. Böyle bir şey yok. Damızlık vasfı taşıyan hayvanların kesimi halen yasaktır. Buna biz de karşıyız, üretici de karşı tüketici de karşı. Milli servet? Ama damızlık elverişi olmayan hayvanların kesiminde kurbanda vecibelerine uygun olan, azalarında aksaklık ve sorun olmayan hayvanlarda kuyruğu ve kulağı kesik olmayacak, boynuzu kırık olmayacak, çapa açmış 2,5 yaşında olmuş olacak, vücudunda sağlığa aykırı bir hareket olmayacak o zaman kesimi elverişli olur. Eğer ki damızlık vasfında olan bir düve boğa tutmuyorsa veteriner raporuyla kesimine izin veriliyor. Dişi hayvan kesimi yasak diye bir tabir yok. Damızlık vasfı taşıyan hayvanların kesimi yasak. Bu duyuruldu. Türkiye´de hayvan az dendi, kısıtlı dendi ama bugün baktığımızda Türkiye´de hayvan varlığı bol, kurbanlık malımız var. Kilosu 40-45 lira istenen danalar kilosu 30-32 lira kasap fiyatına yakın alınabiliyor. Güzel, kaliteli hayvanlar geliyor. 10 günlük bayram tatili nedeniyle kurban kesiminde yüzde 5´lik bir azalma olacak. Vatandaş 10 gün tatilde tatile gidecek, memleketine gidecek. Bu sayıları azaltacak. 2 gündür sahada geziyorum, köyleri dolaştım. Bin 100-bin 200 liraya çok güzel kuzular var. Bunlar normal, kasap fiyatı. Baktığımızda 250 kiloluk bir düveyi 7,5-8,5 bin TL arasında alabiliyoruz. Hayvan fiyatları pahalı değil. Kurban sevme işi, gönül sevince parasına bakmazsın. Kurban alarak almaya niyet ediyorum diyor, alıyorsunuz. 2 lira aşağı yukarı olabilir. Türkiye´de kurbanlık sıkıntısı yok. Korkum, böyle giderse elimizde mal da kalacak, kurban sonrası mal bolluğu yaşanacak. Ramazan bayramından çıkışta 30 liraya dana kestik. Bugün 27 liraya dana kesiliyor. Bu bolluktan kaynaklanır. İnşallah bayram sonrası kasaplarda fiyatlar düşecek. Kesim fiyatlarında 26-27 lira aralığı seyredileceğini düşünüyoruz. Bakanlığımızın vermiş olduğu yetkiyle boğa altı dişi düve çalışmaları yapacağız, besi danası ithal edeceğiz. Türkiye Kırmızı Et Merkez Birliği olarak sadece biz 50 bin baş besi danası getireceğiz. Bunlar bayramdan sonra piyasaya girecek. Piyasaya girdiğinde de bolluk oluşturacak. Bu da inşallah üreticimizi üzecek bir fiyat düşümü yaşatmaz. Kurbandan sonra 26-27 liraya dana keseriz, kasaplardan da 38 liraya kıyma alırız düşüncesindeyiz? dedi.

YÜKSEK FİYAT İSTEMENİN BİR ANLAMI YOK

Kurban spekülatörleriyle ilgili konuşan Çetizli, ?Bu görüşte çalışan spekülatörler var ancak pazarlarımızda mal dolu. Onlar kendileri kayırsınlar, kurban bayramının son gününe bırakıp da kurban bayramından sonra bu danaları ne yapacağız, kime kestireceğiz diye bağıracaklar. Çıkacaklar 10-15 kişiyi bulmaz. Bunlar da bayramdan sonra görülecek, elimizde mal kaldı diyecekler, et süt kurumu şu paraya kesiyor diye feryat edecekler. İlla çok para isteyerek mal satmanın anlamı yok. Bir dilim ekmek ye vatandaş da kurban vecibesini yerine getirsin. Bu bizim dini bayramımız, örfümüz, adedimiz. Bunun için fazla kâr gözetmeden vatandaşın alıp kesmesine vesile olun, sevaba girin. Yüksek fiyat isteyim kurban kesmesini engellerseniz günaha girersiniz. Çok para istemenin anlamı yok. Pazar hayvan almayacak durumda. Çiftlik ve köylerde bakılan hayvanların daha yarısı satılmadı. Keşke 500-1000 lira aşağı isteyip satsaydım diyerek feryat etmesinler? şeklinde konuştu.

Çetizli ayrıca geçtiğimiz yıllara göre kuzuda yüzde 10, büyük hayvanda da yüzde 5-10 arası bir fiyat artışı gördüğünü ifade etti.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,32% -0,10
  • EURO

    34,75% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2389,59% -0,29
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07