KURŞUNLU BU SUYU BEKLİYOR

KURŞUNLU BU SUYU BEKLİYOR

Kuraklık nedeni ile Kurşunlu göletinde su kalmayınca, çiftçi çareyi 5 buçuk kilometre uzaklıktaki dereden su taşımakta buldu.

Kış aylarının yağışsız geçmesi, çiftçiyi kara kara düşündürmeye başladı. Son günlerde yaz sıcaklarını aratmayan hava sıcaklıklarıyla birlikte tarlası ve ürünü için endişelenen çiftçiler, çareyi farklı yöntemlerle su aramakta buldu.

 

GÖLETTE 1 METREKÜP SU KALMADI

Çilek üretimi ile adını duyuran Kurşunlu beldesinde de su telaşı başladı. 4 bin dönüm arazinin sulanmasını sağlayan Kurşunlu göletinde 1 metreküp dahi su kalmayınca, vatandaşlar çareyi başka bir dereden su taşımakta buldu. Haziran ve Temmuz aylarında ödemeleri olduğunu belirten belde halkı, eğer çiftçiye su bulunmazsa 50 milyon TL batak vereceklerini söylediler.

 

5 BUÇUK KİLOMETRE UZAKTAN SU TAŞINACAK

Kurşunlu Tarımsal Sulama Kooperatifi yönetimi, belde halkının da destekleri ile sorunlarını yetkili mercilere ulaştırdı. Kurşunlu’yu suya kavuşturmak için de hemen işe başlandı. Dün Kurşunlu beldesine gelen BUSKİ yetkilileri önce kuruyan gölette inceleme yaptı, daha sonra da gölete su getirilecek olan Çayköy mevkiindeki dere boyunda. Yaklaşık 5 bin 600 metre uzaklıktan Kurşunlu göletine su taşınması için projelerin hazırlanıp en kısa sürede belde halkının suyla buluşturulacağı belirtildi.

 

GÖLETTEN 4 BİN DÖNÜM ÇİLEK SULANIYOR

Kooperatif yönetimi ve belde halkının da katıldığı incelemeler sonrası Kurşunlu Tarımsal Sulama Kooperatifi Başkanı Burhanettin Ayaz bir açıklama yaparak suyla ilgili sorunlarını anlattı. Kurşunlu’daki çiftçilerin yüzde 99’unun çilek üretimi ile geçimini sağladığını belirten Ayaz, “Bugün mahallemizde yaklaşık 6 bin dönüm çilek var. Bu 6 bin dönümün de 4 bin dönümü Kurşunlu göletinden sulanıyor. Fakat bu yıl yaşanan kuraklıktan dolayı göletimizde şuanda çiftçiye verebileceğimiz 1 metreküp suyumuz yok. Kar, yağmur yok” dedi.

 

“50 MİLYON TL BATAK VERECEĞİZ”

Yetkililere sorunlarını anlatıp yardın istediklerini ifade eden Ayaz, “Bugün de sağ olsunlar gelip incelemede bulundular. Bizim Haziran ve Temmuz aylarında 15 milyon lira ödemesi var. Eğer bu su akmazsa Kurşunlu 15 milyon TL batakta olacak. Gelirimiz, diğer giderlerimizle birlikte bu rakam 50 milyon TL’ye ulaşıyor. Bu suyun en acil, en hızlı şekilde akması gerekiyor” diye konuştu.

Ayaz, suyun Çayköy mevkii denilen bölgeden kapalı sistemle alınarak gölete ulaştırılacağını da dile getirerek; “Buradan suyu alıp göletimize aktaracağız. Yaklaşık 5 bin 600 metre kadar suyu taşıyacağız. Suyun debisi de saniyede 100 litre civarında. Şuanda derede zaten 150 litre civarında su var. Biz bunun 50-100 litresini gölete aktaracağız” dedi.

 

BU SU KURŞUNLU’NUN SİGORTASI

Dereden alınarak gölete aktarılacak su, Kurşunlu beldesinin tamamını ilgilendiriyor. Tüm beldenin bu sudan faydalanacağını kaydeden Kooperatif Başkanı Burhanettin Ayaz, “Kurşunlu’muzun, doğacak çocuğumuzun sigortası bu su. Bu suyu taşırsak Kurşunlu’da sulamayla ilgili engelimiz kalmayacak. Ayrıca suyu taşıdığımızda içme suyu sorunu da çözülecek. Bizim barajımızın ana hattı içme suyu depomuzun 15 metre yanından geçiyor. Biz bu suyu sürekli akıtıp depoya çıkış alıp içme suyu barajına verip küçük bir arıtma tesisi ile içme suyu sorununu da çözmenin hesabını yapıyoruz.”dedi.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07