LÂİKLİK; EŞİTLİK VE DEMOKRASİDİR

LÂİKLİK; EŞİTLİK VE DEMOKRASİDİR

Laiklik ilkesinin Türkiye Cumhuriyeti'ne kabulünün 78. yıldönümünü kutlayan Atatürkçü Düşünce Derneği İnegöl Şubesi Başkanı Ali Darıcı, laikliğin eşitlik ve demokrasi olduğunu söyledi.

ADD İnegöl Şubesi Başkanı Ali Darıcı, laikliğin insanları tehlikelere karşı koruyan bir kalkan olduğunu belirterek, laiklik ilkesinin anayasamıza girişinin 78. yıldönümünü kutladı.

LAİKLİK; EŞİTLİK VE DEMOKRASİDİR

Bugün, laiklik ilkesinin anayasamıza girişinin veya başka bir deyişle Türkiye Cumhuriyeti'ne kabulünün 78. yıldönümündeyiz. Bugüne kadar hep yanlış anlaşılan, yanlış algılanan veya başka bir söylemle bir türlü kabullenilemeyen laiklik nedir? Genel anlam olarak din işleri ile dünya işlerini ayıran sistemdir. Felsefi anlam olarak iman ve inancın yerine aklın egemenliğini kabul eden bir inanıştır. Hukuki anlam olarak somut olarak devlet ve dinin birbirine karışmamasıdır. Siyasal anlam olarak siyasal iktidarın dinsel kudreti, otoriteden arındırılarak bağımsız hale getirilmesidir. Sevgili İnegöllüler, dinler kaç yaşında bilmiyoruz. Diyelim ki, insanlığın yaşında. Laiklik düşüncesi iki yüz yıl, uygulaması ise yüz yaşında. Din nedir? Temiz bir vicdan ve inanma özgürlüğüdür. Laikliğin amacı ise bireyi ve toplumu dinlerin baskısına karşı korumaktır. Laiklik bütün dinlere ve her çeşit inanca aynı uzaklıktadır. Laiklik insanları tehlikelere karşı koruyan bir kalkandır. Laiklik karşıtlarına sormak lazım; bir gün gelir de karşıt inanca sahip olanlar iktidarı ele geçirip senin inancını yok etmeye kalkışırsa o zaman senin imdadına kim yetişecek? İşte laiklik inananları ve inanmayanları aynı derecede korur. Laiklik, eşitlik ve demokrasidir. Laik bir demokraside, tüm vatandaşlar yasalar ve meclis karşısında eşittir. Hiç kimse bir dini ve siyasi görüşü nedeni ile daha fazla hakka sahip değildir. Laiklik ilkesi her bireyi savunduğu gibi kadın-erkek eşitliğini de savunur” dedi.

LAİKLİK ATEİZM DEĞİLDİR

Bizler, tüm eğitim, sağlık, yerel yönetim hizmetlerinden, emniyet ve daha pek çok kamu hizmetlerinden eşit derecede yararlanma olanaklarına sahibiz” diyerek konuşmasını sürdüren Darıcı, Laiklik ateizm değildir. Ateizm yaratıcı bir tanrının olmadığına inanmaktır. Laiklik ise inançsızları koruduğu gibi inanç sahibi olanları da korur. Ateist bir toplum içinde yaşamak zorunda kalan bir avuç inançlı insanı da laiklik korur. İnançlı insanlar, karşı görüşte olanlar ve inanç konusunda tereddütleri bulunanlarla birlikte, kendi inandıklarını kamusal alanda anlatma ve yayma hakkına sahiptir. Ancak bu hakkı kendisine başka inanç sahibi insanlara karşı üstünlük hakkı vermez. Bireylerin hakları vardır, fikirlerin yoktur. Laik bir dine inanan veya inanmayan tüm insanların birlikte ve barış içerisinde yaşadığı bir toplumu oluşturmanın en iyi yoludur. Atatürk Cumhuriyeti'nde tüm insanların olduğu gibi İnegöl Atatürkçü Düşünce Derneğimizin Yöneticileri olarak laiklik ilkesinin sonsuza dek anayasamızdaki yerini alacağına inancımız ve mücadelemiz devam edecektir” şeklinde konuştu.

 

HBR: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07