www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

LOKANTACILARDAN KDV DESTEĞİ

LOKANTACILARDAN KDV DESTEĞİ

İnegöl Köfteci, Aşçı, Tatlıcı ve Benzerleri Odası Başkanı Sabri Dönmez, gıda ürünlerinin toptan ve perakende satışında farklı KDV oranları uygulanmasının çok sayıda soruna sebebiyet verdiğini belirterek bu mağduriyetin sonlanmasını talep etti.

 Gıda ürünlerini toptan alındığında yüzde 1 olan KDV oranının perakende satışta yüzde 8´e çıktığını ifade eden Başkan Sabri Dönmez, ?Meyveyi, sebzeyi, eti toptan alırsanız yüzde 1, perakende alırsanız yüzde 8 KDV oranı var. Özellikle lokantacılar olarak bizler, bu uygulamada mağdur oluyoruz. Rekabet yüksek ve piyasa durgun olunca KDV fiyatlara yansıtılamıyor ve yüzde 7´lik kısım esnafın üzerinde kalıyor. Bu durum kayıt dışılığa da neden oluyor? dedi.

 YALNIZCA TÜRKİYE´DE VAR

Gıdada farklı oran uygulamasının bir tek bizim ülkemizde uygulandığını belirten Dönmez, ?Kuruyemişi toptan satınca yüzde 1, perakende satınca yüzde8, üzerini soya veya şekerle kaplayınca yüzde 18 KDV oranı var. Unu yüzde 1´le alıp ekmek yaparsanız yüzde 1, simit yaparsanız yüzde 8 KDV uygulanıyor. Yufkanın KDV oranı yüzde 1, aynı yufkayı şerit şerit kesip erişte diye satarsanız KDV oranı yüzde 8 oluyor. Bu karışıklığın önüne geçmek için tüm gıda ürünlerinde KDV oranı yüzde 1 olmalı. Böyle olunca KDV iadesi ile ilgili sorunlar da kendiliğinde bitmiş oluyor? şeklinde konuştu.

 

Haber ve Fotoğraf: M. Salih KAYGUSUZ



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,50% 0,29
  • EURO

    34,79% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2443,62% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00