MAKAS AÇILDI ENFLASYON ARTTI

MAKAS AÇILDI ENFLASYON ARTTI

İTSO Başkanı Metin Anıl, Haziran ayında son 9 ayın en yüksek seviyesine çıkan enflasyonu değerlendirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici Fiyatları Endeksinin (TÜFE) aylık yüzde 0,76, Üretici Fiyatları Endeksinin (ÜFE) yüzde 1,46 oranında arttığını açıklandı. Haziran ayı itibariyle yıllık enflasyon ise TÜFE`de yüzde 8,30, ÜFE`de yüzde 5,23 olduğu belirtildi.

Haziran ayı enflasyon rakamları hakkında açıklama yapan İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl, Haziran ayında enflasyonun beklentilerin üzerinde çıkmasının en önemli nedeninin tarla ürünlerinin pazara geç çıkması olduğunu söyledi. Anıl, FED kaynaklı kur artışının ayın son günlerinde enflasyonu tetiklediğini vurguladı.

Yazılı bir açıklama yapan İTSO Başkanı Metin Anıl, son 9 ayın en yüksek rakamlarına ulaşan enflasyon artışını değerlendirdiği açıklamasında enflasyon artışını sera ürünlerin son dönemi ile tarla ürünleri arasındaki makasın açılması, domatesteki hastalığın fiyatlara yansıması ve Ramazan ayının yaklaşması nedeniyle gıda fiyatlarındaki yükselişe bağladı. Anıl, ayrıca FED’in kur politikasının Türkiye’ye de etkisi olduğunu belirterek, “Ancak kurdaki artış ihracatçımız için olumlu oldu” diye konuştu.

Başkan Metin Anıl gelecek aylarda enflasyonun eski seyrine dönmesini beklediklerini sözlerine ekledi.



  • BIST 100

    10003,58%0,89
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68