Meclisteki kadın sayısı yetersiz

Meclisteki kadın sayısı yetersiz

Kadına seçme ve seçilme hakkının verilişinin yıl dönümünde parti lokalinde kadın üyelerle birlikte açıklama yapan CHP İnegöl Kadın Kolları Üyesi Hülya Aktaş, mecliste kadın milletvekili sayısının yeterli olmadığını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi İnegöl İlçe Teşkilatı Kadın Kolları, kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 78. yıl dönümünü nedeni ile dün parti binasında basın açıklaması yaptı.

Parti lokalinde bir araya gelen CHP’li bayanlar adına konuşan Kurultay Delegesi Ayşe Pakoğlu, Atatürk’ün açtığı yoldan dönmeyeceklerini belirterek, tüm kadınların anlamlı gününü kutladıklarını kaydetti.

 

CHP İnegöl Kadın Kolları Üyesi Hülya Aktaş da, yaptığı açıklamasında meclisteki kadın sayısının yetersizliğinden söz etti. Cumhuriyet’in ilanı sonrası gerçekleştirilen köklü değişiklikler arasında Türk kadınına tanınan seçme ve seçilme hakkının önemli bir gelişme olduğuna dikkat çeken Aktaş; “ Türk kadını Kurtuluş savaşında Atatürk önderliğinde erkeğiyle birlikte savaşa katılmış ve kahramanlıklar göstermiştir. Bu kadınlar arasında Kara Fatma Seher Gördesli-Makbule Halide Edip Adıvar unutulmaz kahramanlarımızdandır. Bu kahramanlarımızla ilgili fedakarlıklarını takdir eden Atatürk, 21.3.1923 tarihinde Konya kadınları ile yaptığı konuşmada ‘Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir milletinde Anadolu köylü kadınının üstünde kadın çalışması yapan yoktur ve dünyada hiçbir milletin kadını Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi zafere götürmekte Anadolu kadını kadar başarı gösterdim diyemez’ demiştir. Kahraman Türk kadının bu kahramanlıkları TBMM değerlendirilmiş Atatürk’ün önderliğinde 5 Aralık 1934 çıkan bir yasayla milletvekili seçme ve seçilme hakkını elde ederek ödüllendirilmiştir” diye konuştu.

 

O tarihte hiçbir ulus kadınının elde edemediğini, Türk kadınının  kazandığını belirten Aktaş, “17 kadın milletvekilimiz TBMM girmiştir. İnegöl İsaören köyünden milletvekili seçilen Şekibe Akkavuk İnsel 17 kadın milletvekilimizden birisidir. Atatürk’ün kadın hakları konusunda ki görüşleri ve gerçekleştirdikleri bu gün dünya aydınlarının ve Birleşmiş Milletler teşkilatının yaymaya çalıştığı kadın hakları ile ilgili görüşleri Atatürk tarafından çok önceleri dile getirilmiş ve çoğunlukla da uygulama alanına sokulmuştur. Atatürk Cumhuriyet’in ilanından 9 ay önce Şubat 1923 de şöyle demiştir.’’Bizim sosyal toplumumuzun başarısızlığının sebebi kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ilgisizlikten ileri gelmektedir. Yaşamak demek faaliyet demektir. Bundan dolayı bir sosyal toplumun bir organı faaliyette bulunurken diğer bir organı işlemezse o sosyal toplum felçtir. Kadınlarımız kendi kaderiyle birlikte ülke kaderinde de söz sahibi olabilmelerinin yolu siyaset yapmak ve örgütlü toplum olmaktır. Seçme ve seçilme hakkımızı elde etmenin 78 yılı kutlu olsun” dedi.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,32% -0,10
  • EURO

    34,75% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2389,59% -0,29
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07