www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

?Mevzuatları belirleyen hastaneyiz?

?Mevzuatları belirleyen hastaneyiz?

İnegöl Devlet Hastanesi Yöneticisi Uzm. Dr. Hayrettin Göçmen, İnegöl Devlet Hastanesinin artık mevzuata uyan değil, mevzuatları belirleyen hastane olduğunu söyledi.

İnegöl Devlet Hastanesi Yöneticisi Uzm. Dr. Hayrettin Göçmen ve Palyatif servis görevli hekimi Uzm. Dr. Halil Sözmen, İnegöl Devlet Hastanesi Palyatif Servisinde verilen hizmetler ile ilgili bilgilendirmelerde bulundular.

TÜRKİYE´NİN EN BÜYÜĞÜ

Konu ile ilgili konuşan İnegöl Devlet Hastanesi Yöneticisi Uzm. Dr. Hayrettin Göçmen, ?İnegöl Devlet Hastanesi olarak Bursa Kamu Hastaneler Birliği´nde Palyatif üniteyi ilk açan ve ilk hizmete geçiren hastaneyiz. Palyatif servis, özellikle kanser gibi hayatın son evrelerinde, medikal tedavi şansı olmayan fakat bir takım ıstıraplar nedeniyle hastaneye başvuran, yoğun bakımda yer olmaması nedeniyle ?yapacak bir şey yok´ diyerek evine gönderdiğimiz ve evinde sıkıntı yaşayan çok fazla hasta grubu vardı. Devletimiz, sosyal devlet olma gereği bu hastaları kapsamak amacıyla Palyatif servis organizasyonunu oluşturdu. İnegöl Devlet Hastanesi olarak Bursa´da ilk defa bu organizasyon içerisinde yer aldık. Haziran 2015´te 19 yatakla çıktığımız bu serüvende öncelikle 20, sonrasında 22 yatak, 45 yatak ve son olarak Eylül 2016 itibariyle 52 yatağa ulaşarak şuanda Türkiye´nin en büyük Palyatif servisi durumundayız. Palyatif serviste yatan hastalarımızın büyük kısmı son dönem kanser hastalarından oluşuyor. Aynı zamanda Alzheimer gibi son dönem bilincini ve yaşam fonksiyonlarını unutmuş, bakıma ve tıbbi desteğe ihtiyaç duyan hastalar var. Palyatif serviste amacımız kişilerin yaşamına süre katmak değil, yaşamlarına anlam, mutluluk ve konfor katmaktır. En azından o süreci daha insani şekilde geçirmelerini sağlamaktır. Açıldığımız günden bu yana bine yakın hastaya hizmet verdik.?

MEVZUATA UYAN DEĞİL MEVZUATI BELİRLEYEN HASTANE

?Palyatif servisle ilgili olarak Türkiye´de referans hastanelerden bir tanesiyiz. Palyatif servis mevzuatı belirlenirken bizden görüş ve öneri isteniyor. Biz İnegöl Devlet Hastanesi olarak artık mevzuata uyan değil mevzuatları belirleyen hastaneyiz. Bundan dolayı gurur duyuyoruz. Burada hastalarımızın kendi evlerindeki konforu sağlamak için bazı uygulamaları hayata geçirdik. Bir odamızı yıkama ve banyo odası olarak planladık. Orada belli günlerde kendi personelimiz ve hasta yakınlarıyla beraber hastalarımıza güzel ve hijyenik şekilde banyo yaptırma şansımız oluyor. Bu da oldukça memnuniyet ve mutluluk kazandırıyor.?

EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ OLMA YOLUNDA İLERLİYORUZ

?52 yatakta Türkiye´nin en büyük Palyatif servisi olmanın yanı sıra Palyatif servis hemşireleri için eğitim hastanesi haline geldik. Palyatif servis hemşire sertifikası almak isteyen kişiler Türkiye´nin her yerinden İnegöl Devlet Hastanesi´ne başvurarak İnegöl´de yapılan eğitimlerde başarılı olmaları kaydıyla bu sertifikaları alma hakkı kazanıyorlar. Bu eğitimlerin ilkini Eylül ayında vereceğiz. İlk etapta Türkiye çapında 26 tane hemşiremiz İnegöl Devlet Hastanesi´nden sertifika alarak Palyatif Bakım Hemşireliği sertifikasına sahip olacağız. Bu bakımda Eğitim ve Araştırma Hastanesi olma yolunda hızlı şekilde ilerliyoruz.?

PSİKOLOJİK VE DİNİ DESTEK DE VERİLİYOR

?Yalnızca tıbbi hizmet değil bunun yanı sıra psikolog takviyesi de yapıyoruz. Hasta ya da hasta yakınlarının psikolojik ihtiyaçları olduğu zaman psikologlarımız belli aralıklarda onlara moral ve destek konusunda yardımcı olmaya çalışıyor. Diyetisyenlerimiz düzenli aralıklarda bu servisi dolaşarak hastaların diyetini ayarlama konusunda yardımcı oluyorlar. İhtiyaç hissetmeleri halinde din görevlisi de sağlamayı taahhüt ediyoruz. Sıkıntılı zamanlarında kişilere kendi dini vecibelerini yerine getirmeleri konusunda yardımcı olmaya çalışıyoruz.?

YÜZDE 92 GENEL DOLULUK ORANINA SAHİP

?Servisimiz yüzde 92 oranında genel doluluk oranına sahip. Bu Türkiye´deki en iyi rakamlardan bir tanesi. Hemen hemen tamamen dolu ve tamamen amacına uygun şekilde orada yatması gereken hastaları yatırıyoruz. Bu servisin başarılarındaki önemli faktörlerden bir tanesi servis başındaki hekimin bu işle ilgisi ve kalitesidir. Uzm. Dr. Halil Sözmen ağabeyimiz bu görevi başarıyla yerine getiriyor. İnegöl Devlet Hastanesi Palyatif Servis işleyişi konusunda ulusal bir kongrede kendisi deneyimlerini paylaştı, oldukça başarılı bir sempozyum oldu. Bu konuda hizmetin sağlanması konusunda katkılarından dolayı Halil ağabeye teşekkür ediyorum? dedi.

Göçmen, Palyatif servisin 1 Uzman Hekim, 19 hemşire sağlık memuru, 4 klinik destek elemanı, 2 temizlik personeli, gerektiği zaman 1 psikolog, 1 sosyal çalışmacı, 1 fizyoterapist ve 1 diyetisyen ile vatandaşlara hizmet verdiklerini belirtti.

HER HASTA KABUL EDİLMİYOR

Uzm. Dr. Halil Sözmen ise, ?2 yıldır Palyatif servis hizmeti veriyoruz. Şuanda 52 yatağımız var. Yüzde 92 oranında doluluk oranına sahibiz. Mümkün olduğu kadar Palyatif tanımına uygun olarak hizmet vermeye çalışıyoruz. Hayatı tehdit eden hastaların ömrünü uzatmaktan ziyade son dönemlerinde konforlu bir hayat geçirmelerini, acısını oluşturan herhangi bulguyu ortadan kaldırmak üzere hizmet veriyoruz. Hastalık grubu içerisinde 5-6 tane insanı kötü hale sürükleyici ve ölümcül hastalık bulunuyor. Bunlar; her türlü kanser hastalığı, son dönem kalp yetmezlikleri, son dönem böbrek yetmezlikleri, beyin ve damar hastalıkları, Alzheimer gibi hastalıklardır. Yaklaşık olarak 52 yatağın 47-48´i dolu oluyor. Kış ve yazın bu fark ediyor. Kışın enfektif hastalıklar daha fazla olduğu için yatalak hastaların herhangi bir enteksiyona maruz kalma oranları arttığından dolayı hastalara sıra verdiğimiz de oluyor ama yazın 2-3 yatağımız boş kalabiliyor.?

YALNIZCA İNEGÖL´E HİZMET VERMİYORUZ

?Fiziki şartlarımız çok iyi. 2 sene içerisinde bine yakın hasta takip ettik. Bu hastalar içerisinde 650 civarında hastamızı taburcu ettik, 300 civarında da kaybımız oldu. Bu hastalar da özellikle son dönem kanser hastalarıydı, çoğu ölümü bekleyerek geliyordu. Bu her şeyin sonu değil. Özellikle bazı durumlarda uzun yatmalar oluyor. Hedefimiz, giriş çıkışı daha hızlı hale getirip bu servisten daha çok hastanın istifade etmesini temin edebilmektir. Yalnızca İnegöl´e hizmet etmiyoruz, bunun yanında çok olmamakla birlikte Bursa´nın diğer ilçelerinden, ebeveynleri farklı bölgelerden olan hastalarımız da oluyor? ifadelerini kullandı.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,89% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2433,75% 0,06
  • Ç. ALTIN

    4017,93% -1,36