Meyvecilik bitiyor!

Meyvecilik bitiyor!

Edebey Mahallesi´nde meyvecilik yapan üreticiler, susuzluk başta olmak üzere farklı etkenlerden dolayı mahalledeki meyveciliğin bitme noktasına geldiğini ifade ettiler. Mahallenin rekoltesinin geçen yıla göre 4´te 1 orana kadar gerilediği dile getirild

Edebey Mahallesi üreticilerinden İzzet Acar, ?Fiyatlarda istediğimiz noktaya ulaşamıyoruz. Tarım sektörü zarar ediyor. Miktarının çok altında gidiyor. Armut 2 lirayı geçmeden ne tüccar ne köylü para kazanabilir. Armudu ya bitireceğiz yapan yapacak ya da yapmayacağız. Bu seneki olan mahsulde Allah bir keder vermezse anca ilaç parası kazanılabilir. Ürün yok. Üründe kıtlık yaşanıyor. Geçen sene burada her yer armut doluydu, bu sene ürün yok. Bu seneki rekolte geçen senekinin 4´te 1´i kadar. Hava şartları, ağaçların yorgun olması gibi etkenler bu sıkıntıyı oluşturdu? dedi.

 

SUSUZLUKTAN ÖLÜYORUZ

Üretici Mustafa Yaşar ise, ?Köyümüz susuzluktan ölüyor. Sulanan yerlere suyu götürdüler, sulanmayan yerlerde hala su yok. Bu meyveyi sularsam seneye de ürün verir, sulamazsam vermez. Buradaki yetkililerin gezip bunları görmeleri lazım, yukarıdaki insanlar bilmezler. Milletin derdini dinlemeleri lazım. Dertlerini dinlemedikten sonra başta kim olursa olsun? En verimli halinde köyümüzden çıkan ürünler buzhaneye sığmıyor. 5 bin tonu görüyoruz. Bu sene anca bin ton civarında olacak. Elma da az. 9 dönüm yerim vardı, elmayı söküp buğday ektim. Eskiye göre çok azaldı? şeklinde konuştu.

 

MEYVECİLİK BİTİYOR

Bir başka üretici Mehmet Kirim, ?Girdilerin yüksek oluşu nedeniyle insanlar 10 numara ürününe bakamıyor. Bu da sene gütmesine bakıyor, bir sene çok bir sene az ürün alıyorlar. Bakım yapamıyorlar. Kimse ürün ekmiyor. Bahçeler bomboş. Kimse yok. İnsanlar para kazanmayınca tarlayı bıraktılar, şehirde iş arıyorlar. Traktörün deposu 170-180 TL´ye doluyordu, şimdi 250 TL? 80-100 dönüm yeri olan arkadaşların hepsi esnaflığa geçti, tarla işini bıraktılar. Türkiye genelinde bu böyle, sadece Edebey´de değil. İnegöl´de meyveciliğe ilk başlayan köylerdeniz ama şuan üretimimiz bitti? ifadelerini kullandı.

 

DERDİMİZİ DİLE GETİRİNCE TEPKİ ALIYORUZ

Edebey Mahallesi Muhtarı Resul Kayman ise, ?Geçmişten bu yana bu haberleri yapıyoruz ama bize haber yapıyoruz diye bize kızıyorlar. Mağduriyetimizi dile getirince tepki alıyoruz? diyerek sitem etti.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,46% 0,24
  • EURO

    34,63% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2390,71% 0,45
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00