MHP´NİN TAVRI NET

MHP´NİN TAVRI NET

MHP İlçe Başkanı Mustafa Sipahi, ?MHP´nin idama bakışı netleşmiştir. İdam cezasının getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.?dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İnegöl İlçe Başkanı Mustafa Sipahi, Başbakan Binalı Yıldırım´ın idam konusundaki açıklamalarını değerlendirdi.

Başbakan Binalı Yıldırım, önceki gün bazı açıklamalarda bulunarak, ?İdam meselesi bir anayasa meselesidir. Anayasa da bir uzlaşma meselesidir. Diğer siyasi partilerle mutabakat sağlanırsa, sınırlandırılmış bir düzenleme yapılabilir. Bu 15 Temmuz darbe girişiminde gündeme geldi. Canı yanan millet, bunların cezasız kalmamasını istiyor. Adaletin yerini bulmasını, alçak girişimlerin bir daha olmamasını istiyor. Vatandaşın bu talebine kulak tıkayacak değiliz. Bunu da tek başına yapamayacağımızı, bunun da geriye doğru işlemeyeceğini bilinmesini isterim. Sayın Bahçeli´nin düşüncesini dikkate alacağız. Anayasada gerekli teklifimizi yapacağız? ifadelerini kullanmıştı.

KAÇAK GÜREŞMEYE GEREK YOK

Başbakan Yıldırım´ın açıklamalarının ardından, idamın geri gelmesinden yana olduklarını yineleyen Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İnegöl İlçe Başkanı Mustafa Sipahi, ?İdam cezasının geri getirilmesi konusunda tavrımız nettir. Milliyetçi Hareket Partisi olarak idam cezasının getirilmesi gerektiğini bir kez daha yineliyoruz. Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli de ´Madem idam cezasına ihtiyaç vardır, madem milletimiz bunu istemektedir o halde bahaneye, kaçak güreşmeye gerek yoktur. AK Parti hazırsa MHP dünden vardır´ diyerek MHP´nin idama bakışını netleştirmiştir. Terör, savaş ve çok yakın savaş suçlarına idam cezasını düzenleyen tasarı veya teklif TBMM gelmesi halinde, Milliyetçi Hareket Partisi Türk milletinin talep ve beklentileri doğrultusunda gereğini yapacaktır? dedi.

İDAM CEZASI ÖNERİLECEK SUÇLAR

Ulusal medyada yer alan haberlere göre AK Parti, darbe girişiminde bulunanlar, terör suçları ve çocuğa cinsel istismar suçu işleyenlere idam cezası önerecek.

SON İNFAZ 1984´TE

Cumhuriyetin ilanının ardından idam suçları İstiklal Mahkemeleri hariç Meclis onayı ile infaz edildi. Son infazın yapıldığı 1984´e kadarki 64 yıllık dönemde İstiklal Mahkemeleri´nin kararları hariç TBMM´nin onayladığı ve infazı edilen idam kararı sayısı 712. 1984´ten sonra idam kararlarını Meclis onaylanmadığı için infazlar gerçekleştirilmedi. AB´ye uyum yasası çerçevesinde idam cezası ilk önce 2001´de savaş tehdidi ve terör suçları dışındaki suçlar için, 2004´te ise tüm suçlar için kaldırıldı. Türkiye´de cezası infaz edilen son idam mahkumu, 25 Ekim 1984´te infaz edilen Hıdır Arslan oldu.

17 SUÇUN CEZASI İDAMDI

Türkiye´de 2002´ye kadar şu suçlarla ilgili idam kararı veriliyordu: "Devletin ülkesi ve egemenliğine karşı cürümler. Vatandaşın devlete karşı harbe katılması. Cumhurbaşkanına suikast. Yabancı devletin Türkiye aleyhine harp açmasını tahrik. Asker toplama ve hasmane hareketlerde bulunmak. Askeri tesisleri tahrip. Devletin emniyetine ilişkin evrakı tahrip. Devlet güvenliğine karşı casusluk. Devletin güvenliğine ilişkin bilgiyi açıklama. Gizli kalması gereken keşif, ihtira ve yenilikleri açıklamak. Devlet düzenini sınıf esasına dayandırmak amacıyla örgütlenme. Anayasaya karşı işlenen suçlar. Yalan tanıklık. Gerçeğe aykırı bilirkişilik. Uyuşturucu ticareti. Adam öldürme ve adam kaldırma. Mevsuf ırza geçme ve kız kaçırma"

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10276,9%0,67
  • DOLAR

    32,28% -0,12
  • EURO

    34,76% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2404,25% 0,46
  • Ç. ALTIN

    3887,04% 0,00