www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

?Milli Marştaki Söz Ve Anlamlara ihtiyacımız var?

?Milli Marştaki Söz Ve Anlamlara ihtiyacımız var?

İstiklal Marşı´nın kabulünün 97. Yıldönümünü kutlayan İnegöl Ülkü Ocakları Başkanı Uğur Sabri Çağlar, ?Türk milletinin zor anlarında şahlandıran Milli duyguları arşa çıkaran bir eser olarak tarihe yazılmıştır? dedi.

İnegöl Ülkü Ocakları Başkanı Uğur Sabri Çağlar, İstiklal Marşı´nın kabulünün 97. yıldönümüne ilişkin açıklamalarda bulundu.

MARŞTAKİ SÖZ VE ANLAMLARA İHTİYACIMIZ VAR

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Ülkü Ocakları Başkanı Uğur Sabri Çağlar, ?İstiklal Marşı, Kurtuluş Savaşı´nın başlarında, İstiklâl Harbi´nin milli bir ruh içerisinde kazanılması imkânını sağlamak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, 1921 yılında bir yarışma düzenlenmiş, söz konusu yarışmaya toplam 724 şiir katılmıştır. Kazanan şiire para ödülü konduğu için önce yarışmaya katılmaktan yana olmayan Burdur milletvekili Mehmet Akif Ersoy, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi´nin yoğun ısrarı üzerine, Ankara´daki TaceddinDergahı´nda yazdığı ve İstiklal Harbi´ni verecek olan Türk ordusuna hitap ettiği şiirini yarışmaya koymuştur. Yapılan elemeler sonucu Türkiye Büyük Millet Meclisi´nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, bir kaç mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Akif´in yazdığı şiir coşkulu bir şekilde kabul edilmiştir. İstiklâl Marşı´nı okuyan ilk kişi dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver olmuştur. Mehmet Akif Ersoy, İstiklâl Marşı´nı, şiirlerini topladığı Safahat´a dâhil etmemiş ve İstiklâl Marşı´nın Türk milletinin eseri olduğunu beyan etmiştir. Ayrıca Akif, ödül olarak verilen 500 lirayı Hilal-i Ahmer bünyesinde, kadın ve çocuklara iş öğreten ve cepheye elbise diken Dar´ül Mesai Vakfına bağışlamıştır. Böylesi emek ve vefa ile yazılan marşımızdaki sözcük ve anlamları iyi anlamamız bugün milletçe bizlerin ihtiyacı olduğu konudur. Şüphesiz ki İstiklal Marşı her mısrasında, iman, Türklük ve kahramanlık kokan,her okunduğunda tüyleri ürperten mükemmel bir eserdir. İstiklal Marşı; Türk milletinin zor anlarında şahlandıran Milli duyguları arşa çıkaran bir eser olarak tarihe yazılmıştır? dedi.

 

Haber ve Fotoğraf: Osman GÜRBAŞ

 



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19