MOBİLYA BAYRAMI BAŞLADI

MOBİLYA BAYRAMI BAŞLADI

İnegöl 35´inci mobilya ve dekorasyon Fuarı düzenlenen törenle açıldı. 203 firmanın stant açtığı fuar, 10 Nisan tarihinde son bulacak.

35´incimobilya ve dekorasyon Fuarının açılış törenine Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Kaymakam Ali Akça, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin,Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse, İl Emniyet Müdürü Selami Yıldız, İlçe Emniyet Müdürü Şükrü Kaplan, MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, BTSO Başkanı İbrahim Burkay,İTSO Başkanı Metin Anıl, İMOS ve MODEF Fuarcılık Şirketi Başkanı Yavuz Uğurdağ, siyasi parti temsilcileri, oda ve dernek başkanları, çok sayıda mobilyacı ile yerli ve yabancı misafirler katılım gösterdiler.

YENİ FUAR ALANI PROJESİ TANITILDI

Sinevizyon gösterimi ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan MODEF Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ, ?İnegöl Türkiye´nin mobilya merkezidir ve mobilya ihracat merkezidir. Bugün 35´incisini düzenlediğimiz fuarımıza İnegöl´de üretim yapan 189 fuarımız ve 14 yan sanayi firmamız katılım gösterdi. İnegöl mobilya üretim ve ihracat merkezinin yanı sıra fuarlar şehri olmuştur. Nisan fuarı olsun Kasım fuarı olsun bunun yanı sıra fuarcılık olarak tarım fuarı düzenliyoruz ve bunları en profesyonel şekilde yapmaya çalışıyoruz. Bugün itibari ile katılımcı sayısı 203 firmaya ulaştı. MODEF Fuarcılık olarak 400 firmayla fuar yapıyoruz. Artık İnegöl fuarlar şehri oldu. İstanbul organizasyonlar yapıyoruz, fuarlarımızı oraya da taşıyoruz. Yurtdışındaki fuarlara da İnegöl mobilyası götürüyoruz. İtalya´ya, Almanya´ya, Çin´e, Amerika´ya fuarlara katılım gösteriyoruz. Buralara giden Türk firmalarının yarısı İnegöllü mobilya firmalarıdır. Hedeflerimizi daha iyi düzenlememiz lazım. Yeni projelerimiz var. Bunların çalışmalarına başladık. Bizlere destek veren herkese teşekkür ediyorum. İnegöl artık yeni fuar merkezini hak ediyor ve yapmalıdır. Çünkü artık fuarlar şehriyiz. 80 dönümlük arsada 60 bin metrekare kapalı alana sahip olan yeni projemizi ilk defa sizlerle paylaşıyoruz. 400 firmayla burada fuarlara giriyoruz. İnegöl mobilya sektörünü şahlandıracak bir fuar alanı. İhracat rakamlarını 1 milyar dolara çıkarma hedefimize katkı sunacak. Bu projeye ciddi şekilde destek vermenizi temenni ediyorum?dedi.

 

HUZUR VE BARIŞ ÇOK ÖNEMLİ

Fuara katılım gösterenlere ?Hoş geldiniz´ diyerek konuşmasına başlayan Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, ?Huzur ve barış ortamı sağlandığında iş ortamı da oluşur. Bu ortamın sağlanması için tüm mobilyacılarımız var güçleriyle çalışıyorlar. Fuarımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum? şeklinde konuştu.

?AVRUPA ÜLKELERİNE RAKİP OLMALIYIZ?

İTSO Başkanı Metin Anıl, ?Artık biz bu mekânlara sığmıyoruz. Daha geniş mekânlarda kendimizi anlatmak, tanıtmak ve sergilemek imkânı bulmak istiyoruz. Her konuşmamızda ifade ediyoruz; İnegöl ortak akıl ortaya konduğu zaman büyük projeleri gerçekleştiren bir yapıya sahip. Yeni projeye destek verileceğini düşünüyorum. Ortak aklın ortaya konduğu yerde bu proje canlanacaktır. Finansı en kolay şekilde halledilerek proje hayata geçecektir. 2015 yılı dış ticaret rakamları açıklandı. En sevindirici nokta lider olan tekstilin önüne mobilya ihracatının geçmesidir. Mobilyada başkent olacağımızı ve gelecekte dış ticarette lider sektörün mobilya olacağını söyledik ve oldu. 2023 hedeflerimiz var. 3 milyar dolar dış ticaret? Bunun için de mobilyada 1 milyon dolar dış ticarete ulaşmamız lazım. 7 yılımız kaldı ve hiçbir sıkıntı yok, bu hedeflere ulaşacağız. İnegöl çok aktif bir yapıya sahip. El ele vererek bunu başaracağız. Mobilyada varacağımız çok yol var. AR-GE çok önemli. Ortadoğu, Kuzey Afrika, Türki Cumhuriyetler dışında Avrupa toplumu ülkelere rakip olmamız ve oralara rahatlıkla mobilya satabilir hale gelmemiz gerekiyor. Bu vizyon İnegöllü mobilyacılarda var. Mobilya bizim baş tacımızdır. İTSO olarak çalışıyoruz. BTSO´nun da bu konuda bize katkı vermesini rica ediyorum. Bizim artık uzay ve havacılık, otomotiv yan sanayi ve savunma sanayi konusunda Bursa´nın yürüdüğü yolda destek almamız gerekliliğine inanıyorum. Bu desteği herkesin vereceğini düşünüyorum? diye konuştu.

İNEGÖL MOBİLYASI TÜRKİYE´NİN DEĞERİDİR

26 Mart´ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın katılımı ileDünya Türk İşadamları toplantısına katıldıklarını ve orada bir film gösterildiğini belirten MOSDER Başkanı Ahmet Güleç, ?Bu filmde Türkiye´nin en değerli şehir markaları sayılıyordu. İnegöl mobilyası vardı. Burada İnegöl mobilyacısının başarısını tebrik etmek lazım. Türkiye mobilya sektörü büyüyor. Dünya mobilya ihracat sıralamasında ilerliyoruz. Her yıl 1-2 basamak yukarı çıkıyoruz. Bu sene de geçen senenin durgun olmasına rağmen mobilyacımız hiç durmadı. Mobilya ihracatımız arttı. Türkiye Mobilya sektörünün bir hikâyesi var. Tüm hikâye İnegöl´den başlıyor. Rekabet artık şehirlerarasında ve bunu oluşturmak için milyar dolarlar harcanıyor. Parayla ölçülemeyen değerlerimiz var. Bu sektöre katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Bu şehir hikâyesi artık dünyaya yayılıyor. Türkiye mobilya ihracatı bu yıl yine çıkışa geçerek geçen seneye göre yüzde 3 arttı. Artık durgunluğa rağmen Türkiye, dünyanın her yerine mobilya satacak. Dünyada gitmediğimiz fuar kalmadı. Bir yandan Çin´e, bir yandan ABD´ye tüm fuarlara gittik. İnegöl mobilyacısı bu fuarlarda baş aktör oldu, her fuarlara katıldılar. Artık maçın 2. yarısındayız. 36 bin üreticimiz ve yaklaşım 10 bin imalathanemiz var. 2015 yılında 580 firma ihracat yapıyordu. Bu 1 milyon dolarlık müşteri potansiyelimiz demektir.Tasarıma çok daha önem vermemiz lazım. Bu konuda özellikle kurumsallaşmaya destek verilmesi gerekiyor. Ceza vermekle değil eksikleri telafi ederek bunu bir yaşam tarzı haline getirmemiz gerekiyor. Sorunları beraber çözmek istiyoruz? ifadelerini kullandı.

İNEGÖL´DE CİDDİ YATIRIM POTANSİYELİ VAR

Fuarın hem İnegöl´e hem kente hem de Türkiye´ye hayırlar getirmesi temennisinde bulunanBTSO Başkanı İbrahim Burkay, ?Bu iş katma değer üzerine kurulan ve bu değer zincirinin ortaya çıkmasıyla uluslararası arenada İnegöl´ün ve Türkiye´nin ihracatının 2023 hedeflerine taşındığı bir süreçtir. Çok kısa süre önce İMOS´taI´m Desing etkinliğimiz vardı. Bu mobilya ve tasarım sektörünü buluşturan önemli bir etkinlikti. BTSO olarak mobilya sektörümüze ve İnegöl´deki mobilyacılarımıza bu anlamda destek vermek için bu etkinliğin en büyük destekçilerinden biri olduk.Bursa´nın tüm ilçelerinde inovasyon, tasarım ve yeniliğin konuşulduğu bir haftayı yaşatmak için biz de fuarlar ve etkinlikler düzenliyoruz. Bursa merkezli tüm ilçelerde başta İnegöl olmak üzere ciddi bir yatırım potansiyeli var. Bizler kentimizi inovasyon ve tasarımla ön plana çıkarmalıyız. AR-GE bu coğrafyada şekillenecek. İtalya´da da Çin´de de ABD´de de aynı ürünler var. Daha katma değerli ürünler yetiştirilmesini arzuluyoruz? dedi.

ÇOK BÜYÜK AVANTAJLARIMIZ VAR

Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ?İnegöl olarak çok büyük avantajlarımız var. Mesleki Eğitim Kampüsümüz, Mobilya OSB´miz, Mobilya Fuarlarımız, Ertuğrulgazi ve Osmanbey Caddelerimiz var, Mobiliyum AVM´miz var, 100 yıldan fazla olan bir tecrübemiz var. Her ne kadar kısıtlı sürede fuar yapıyorsak da İnegöl 365 gün fuar merkezidir. Arkadaşlarımız bu misyonu layıkıyla yerine getiriyorlar. I´m Desing´e belediye olarak destek verdik. İnegöl mobilyasının gelişimi için çalışan kim olursa olsun yanında olacağız. Fuarımızın hayırlar getirmesini temenni ediyorum? şeklinde konuştu.

BÜYÜK BİR GELİŞME VE KALKINMA YAŞIYORUZ

Güzel bir açılış gerçekleştirildiğini aktaran Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ?Sektörümüz buluşuyor, yeni tasarımlar ortaya konuluyor. Mobilya sektörüne bereketli bir fuar olmasını temenni ediyorum. İnegöl´ümüz mobilya ile yatıp mobilya ile kalkıyor. İnegöl mobilyası her geçen gün gelişiyor. Türkiye´mizde de son 12 yılda büyük bir gelişme yaşanıyor. Bu kapsamda da Türkiye dünyada ses getiriyor. Bu konuda dostlarımız seviniyor, düşmanlarımız üzülüyor. Etrafımızdaki ateş çemberine rağmen büyümemiz sürüyor. Bu ateş sürecek ve Türkiye büyümeye devam edecek. Türkiye´nin hedefleri var. Bu hedefler doğrultusunda başta İstanbul ve Bursa iyi çalışmak zorunda. Büyük bir gelişim ve kalkınma var. İhracat konusunda Avrupa ve dünya pazarlarına mal satma konusunda büyük bir gelişme var. İstanbul ile birlikte yapılacak organizasyonlarla dünya pazarına mal satmak daha kolay olacak. İnegöl mobilyasının tüm dünya pazarlarına yayılması en büyük temennimizdir. Bunun için de el birliği ile çalışacağız.Buluşmamızın hayırlara, güzel fırsatlara vesile olmasını temenni ediyorum? diye konuştu.

 

?BİRİZ, BÜTÜNÜZ VE AYRILMAYIZ?

?Fuarımızın her açılışında ilk günkü heyecanı yaşıyoruz? diyerek konuşmasına başlayan AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, ?Bugün mobilyacılarımız yaptıkları ürünleri sergileyecekler, güzel bağlantılar yaparak ülke ve şehir ekonomisine katkıda bulunacaklar. Allah bol helal kazanç nasip etsin.Yeni ürünler geliştirmede çok önemli atılımlar yapılıyor. Genç insanları sektörle buluşturmada büyük emekler harcanıyor. İnşallah daha güzel şeyler yapacağız. En önemlisi ve değerlisi Valimizin bizim yanımızda olmasıdır. Her daim sektör temsilcilerini sadece fuarda değil icraatlarında, açılışlarında, ürün tanıtımlarında bizimle birlikte olmanızdır. Biz, bizden öncekilerin bize bıraktıkları bu mirası daha yukarıya taşıyarak geleceğe bırakmak istiyoruz. MODEF Başkanımız 60 bin metrekarelik çok güzel bir alanın projesini bize sundu. Herkesin buna destek vermesini temenni ediyorum. Gümrük binamızla beraber sektörümüzde de büyük gelişmeler yaşandı. Binamızla ilgili büyük mücadelelerimiz oldu. Bunu İnegöl´e kazandıramazsınız demişlerdi ama biz kazandırdık. İnegöl´e 2 tane daha kavşak yapıyoruz. Biri Avarlar´da diğeri de Alibeyköy mevkiinde. 14 yılda İnegöl´de 7. Kavşağı yapıyoruz. İnegöl için çalışan herkese teşekkür ediyoruz. Jeopolitik olarak şuan Türkiye komşularının siyasi krizlerinden dolayı zorluk yaşıyor. Ama biz işadamıyız. Olaylara anlık gözlükle bakamayız. Anlık bakacak olsak 2001´de yazarkasaların o dönemki Başbakanımızın etrafına atılması günlerinde hiç alışverişin olmadığı günleri bu günlere taşıyacağını hesap edemezdik. O gün İnegöl´de birçok firma 1. OSB´deki fabrikasını kapatmıştı. 2. Cadde´de 9 tane fabrika kiralıktı ama bugün2. OSB´de doluyor. Bugün jeopolitik bir takım sıkıntılar çekiyor olmanın üzüntüsünü yaşarken geleceğe dair planlar yapmalıyız. İşi nasıl 10 sene sonraya taşıyabilirizin düşüncelerini yapmak zorundayız. Hep beraber istişarelerle İnegöl´ü 2023´lere, 2053´lere taşıyacağız. Polis teşkilatımız yollarda kontroller yapıyorlar. Lütfen yardımcı olun. Bizim için yapıyorlar. Trafik aksıyor olabilir ama kontroller arttıkça olaylar azalıyor. Teşkilatımız, devletimiz güçlüdür. Bunların da üstesinden gelecektir. İnşallah daha güzel günler göreceğiz? ifadelerini kullandı.

 

?İNEGÖL MOBİLYASI ARTIK TEK BAŞINA BİR MARKADIR?

Bursa Valisi Münir Karaloğlu ise, ?35. MODEF Mobilya ve Dekorasyon Fuarımızın açılışına hepiniz hoş geldiniz. Dün İnegöl´de Emin Acar beyi ebediyete uğurladık. Allah rahmet eylesin. Bugün de güzel etkinlikler için İnegöl´deyiz. İnegöl mobilyası artık tek başına bir markadır. Bunda çok sayıda insanın emeği var. Eğitimi, görgüsü bizden çok daha farklı olan ama yüreği ile bu işe gönül koyan çok sayıda büyüğümüzün İnegöl mobilyası kavramında ciddi emeği var. Bize düşen bugünkü imkânlarla bu işi geleceğe nasıl taşıyacağımıza karar vermektir.  Bu işi markalaşmaya, inovasyona mı dayalı bir sürece taşıyacağız? İnegöl markada, inovasyonda, AR-GE´de yine önde. İnegöl mobilyası önümüzdeki dönemde çok daha iyi yerlere gelecek. Türkiye´de son dönemde çıkan en önemli yasalardan biri AR-GE yasasıdır. BTSO ile bir ekip kurduk. Bu yasa çok önemli. Bu yasayı mutlaka sanayicimize anlatmamız lazım. Teşvik almak için en az 50 kişi çalıştırmalıydınız, sonra 30´a düştü ama son yasa ile 15´e düştü. Devlet, artık 15 kişi çalıştıran her işyerine geçmişte 50 kişinin çalıştığı yere desteği veriyor. Tasarım ofislerine destek verilmeye başlandı. Eskiden AR-GE merkezi işyeri içerisinde kurulmalıydı artık bağımsız bir AR-GE ve tasarım firmasından hizmet satın alabileceksiniz. Hem tasarıma hem de satın almaya ayrı ayrı desteklemeler verilecek. Bunlar müthiş şeyler. Biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Yeter ki sanayicimiz bunları uygulasın. Eskiden yurtdışı fuarlarında tasarım hırsızı gibi gözlenirdik. Artık bizim dizaynlarımızı ve tasarımlarımızı yurtdışından gelerek fotoğraflıyorlar. Bu birlikteliğimiz, sinerjimiz devam ettiği sürece yükseleceğiz. Allah birlik ve beraberliğimizi bozmasın? açıklamalarında bulundu.

Konuşmaların ardından fuarda emeği geçenlere plaket takdimi gerçekleştirildi. Sonrasında ise kurdele kesimi yapılarak fuarda stant açan firmalar bir bir gezilerek incelendi.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07