MOBİLYADA KRİZ SÜRÜYOR

MOBİLYADA KRİZ SÜRÜYOR

Yaz aylarına girildiği şu günlerde İnegöl mobilya sanayinde yaşanan durgunluk sürüyor. Özellikle iç piyasaya satış yapan firmaların büyük güçlükler yaşadığını kaydeden Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, Böyle giderse çeklerde sorun yaşanabilir”dedi

Sektördeki durgunluğa ilişkin bir açıklama yapan İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, maalesef sadece mobilya sektörünün değil, tüm sektörlerin durgun bir süreçten geçtiğini söyledi. Mobilya sanayindeki kriz söylentilerine de cevap veren Başkan Ayhan, bu tür kulaktan dolma söylentilerin tedirginliği ile ticaretin daha zor hale geldiğini ifade etti.

YILIN YARISI GELDİ, SEZON AÇILAMADI

Özcan Ayhan yaptığı açıklamasında, 2010 ve 2011 yılının ilk aylarındaki satışların yakalanamadığını söyledi. Bu durgunluğun sebebini araştırdıklarını da kaydeden Başkan Ayhan; “Ev ve araç alımına ağırlık verilip verilmediğini düşündük, ancak her yıl bu zamanlar banka kredilerindeki kampanyalarla ev ve araç alımlarında artış yaşanıyor. Mobilyada sezonun hala açılmaması, piyasalarda hakikaten bir karamsarlık havası yaratıyor. Mağazacılarımızla görüşüyoruz, yurt içindeki mağazacılarımız da hala istediğimiz satışları yapamadık, düğünler iptal olmuş gibi bir hava var diyorlar. Halen sezonun açılmasını bekliyoruz, yılın yarısı geldi. İnşallah yıllık hedeflediğimiz satışlarımızı kalan 6 ayda yaparız” dedi.

ÇEKLERDE SIKINTI YAŞANABİLİR!

 Mobilyacı esnafı olarak temennilerinin yine 2010’daki o canlı sezonu yakalamak olduğunu belirten Ayhan, “Bir de piyasada şu tedirginlik var; böyle giderse, mağazacılar satış yapamazsa çeklerini ödeyebilirler mi? Böyle giderse çeklerde sorun da olur. Çünkü ilk 5 ay itibari ile ödenmeyen çek sayısı geçen yıllara göre daha fazla. Biraz da çek yasasındaki hapis cezasının kaldırılmasından dolayı gevşeklik olduğunu da düşünüyorum. Esnaf ve sanatkârımız, mobilyacımız bin bir güçlükle ürettiği ve malzemesinin çok zor şartlarda temin edildiğini unutmamalı. İyi araştırma yapmadan, iyi referanslar almadan fazla açılmasınlar diyorum. Çünkü İnegöl bu konuda çok büyük darbeler yiyerek çok büyük paralar kaybetti. Malımızı göndermek için acele etmeyelim. Bu konularda bütün mobilyacılar birbirlerine yardımcı olsunlar. Şu durgunluk kısa sürede biter diye düşünüyorum.”

SÖYLENTİLERLE PİYASAYI GERMEYİN

Özcan Ayhan, son olarak mobilya sanayinde konuşulan krize ilişkin konuşarak; “Krizle ilgili söylentiler, işin en önemli kısmı. Bu söylentiler çıktığı zaman esnaf ve vatandaş tedirgin oluyor. Herkes kendi kabuğuna çekiliyor. Üretici, sanayici, mobilyacı kriz ortamına uzak, sakin ve iç dalgaların olmadığı ortamı sever. En ufak kriz ortamında ilk etkilenen konfeksiyon tarzı iş yapanlar, beyaz eşyacılar ve mobilyacılar oluyor.. Bu söylentileri çıkaranlar da bir bilimsel gerçeği olmadan işkembeden atmasınlar, piyasaları germesinler” diye konuştu..



  • BIST 100

    10203,22%-0,05
  • DOLAR

    32,34% -0,05
  • EURO

    34,95% 0,47
  • GRAM ALTIN

    2401,90% 0,23
  • Ç. ALTIN

    3898,95% 0,54