MOBİLYANIN TARİHİ CANLANIYOR

MOBİLYANIN TARİHİ CANLANIYOR

Dünyada bir ilk olan Mobilya Müzesinde sergilenecek envanterler toplanmaya başlandı.

İnegöl Belediyesi’nin Kent Müzesi’nden sonra İnegöl’ün en büyük değeri olan mobilyanın tarihine de ışık tutmak amacıyla hayata geçirmeyi planladığı Mobilya Müzesinde geri sayım başladı. Mobilya ve Ağaç İşçiliği Müzesi çalışmalarına start veren yetkililer, müzede sergilenecek envanterleri toplamaya devam ediyor. Ömer Gürkan ile İsmail Gürkan isimli iki vatanda, dede ve babalarından kalan 150 parça marangoz malzemesini dün Müze koordinatörü Nedim Bayram’a teslim ederek dünyada bir ilk olan mobilya müzesine ilk bağışı gerçekleştirdiler.

KENT MÜZESİ 38 MÜZEYE ÖRNEK OLDU

Saat 15.30’da Kent Müzesi’nde gerçekleştirilen teslim töreninde 150 parça marangoz malzemesini teslim alan Müze Koordinatörü Nedim Bayram, 2005 yılında İnegöl’e ilk ilçe kent müzesini kazandırdıklarını belirterek, “2005 yılında Belediye Başkanımızın istekleri doğrultusunda belediye meclisimizin aldığı karar ile Türkiye’nin ilk ilçe kent müzesi ile alakalı oluşumlara başlamıştık. 2009 yılında ise eski Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay’ın katılımı ile Türkiye’nin ilk ilçe kent müzesini açtık. Kent Müzemiz, Türkiye’nin değişik şehirlerindeki 38 müzeye örnek ve model oldu. Bu çalışmalarımızı gönüllü arkadaşlar ile birlikte yapmıştık” dedi.

CANLANDIRMALARA BAŞLANACAK

Çalışmaları süren Mobilya müzesi için BEBKA’dan destek aldıklarını dile getiren Bayram, “Belediye Başkanımız ile yapmış olduğumuz görüşmede 150’ye yakın ülkeye ihracat yapan mobilya sektörü ile ilgili bir mobilya müzesinin kurulması çalışmalarına başladık. Mobilya müzesi ile alakalı çalışmalara başladıktan sonra Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’na (BEBKA) yaptığımız proje kabul gördü. BEBKA’dan iyi bir hibe aldık. İnşallah 1 buçuk ay içerisinde müzenin oluşturulacağı yerle alakalı çalışmalara başlayacağız. Bu çalışmanın ardından mobilya müzesi içerisindeki canlandırmalara da başlayacağız” diye konuştu.

BAĞIŞ ÇAĞRISI

Ömer ile İsmail Gürkan isimli vatandaşların dedelerinin Bulgaristan’da kullandığı marangozluk ile ilgili bir kısım malzemelerini, bugün teslim alacaklarını belirten Nedim Bayram, “Bu duyarlılıktan dolayı Gürkan kardeşlere teşekkür ediyorum. İnegöl’de eski ustalarımızın bu tipte malzemeler varsa, İnegöl’de oluşturacağımız dünyanın ilk mobilya ve ağaç işçiliği müzesinde sergilenmek kaydıyla bizlere bağışta bulunurlarsa, kent müzesi örneğinde olduğu gibi mobilya müzesi de eski mobilyacı ustalarımızın getireceği malzemelerle taçlandırmak istiyoruz” dedi.

İnegöl Mobilyacılar Odası yönetim kurulu üyesi olan Ömer Gürkan ise “Mobilya müzesi için dedemizden kalan bu tip aletlerini müzemize hediye ettik. İnşallah benim gibi duyarlı vatandaşlar çıkar. Bu tip elinde olan ve kullanılmayan malzemeleri müzemize verebilirler” diye konuştu.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07