M.ŞEVKET EYGİ İNEGÖLLÜ HANIMLARI YAZDI

M.ŞEVKET EYGİ İNEGÖLLÜ HANIMLARI YAZDI

Gazeteci-Yazar Mehmet Şevket Eygi, geçtiğimiz günlerde Vahdet Gazetesi´nde İnegöl ile ilgili kaleme aldığı köşe yazısında önemli mesajlar verdi.

 

ÇARŞAFLI İNEGÖL HANIMLARI

İnegöl´den gelen yirmi beş kadar lise, İmam-Hatip, üniversite öğrencisi Müslüman hanımlar ve idarecileriyle  görüştüm. Kıyafetleri bendenizi çok memnun etti ve sevindirdi. Hepsi siyah çarşaf giymişti. Kur´anî, Nebevî, Şer´î tesettür ile kapalıydılar. Hepsi Osmanlıca öğreniyormuş. İçlerinde Gürcistan´dan gelmiş hanımlar da vardı. AllahüTeala, rızasına uygun ihlaslı başarı versin.

Onlara, min gayri haddin bazı tavsiyelerde bulundum.

1. Osmanlıca yazmayı ve okumayı o kadar mükemmel öğrensinler ki, bir müddet sonra Türkçe özel notlarını bu millî yazımızla yazsınlar.

2. Mutlaka millî İslamî sanatlarımızdan birini öğrensinler ve ürün verip, az da olsa (mâkul ölçülü insaflı ücretler alarak) bundan gelir elde etsinler.

3. Ehl-i Sünnet dairesi içinde din kültürüne sahip olsunlar.

4. Yeterli miktarda genel kültürleri olsun.

5. Şu anda Müslüman kız öğrenciler, erkek öğrencilerden daha gayretlidir. Bugünkünden de çalışkan, gayretli, (olumlu mânada) hırslı olsunlar ve inşaallah ileride Din-i Mübine  ve Ümmet-i merhumeye hizmet etsinler. Müslüman dindar Halide Edib´ler olsunlar.

6. İnegöl büyük bir şehir. İnşaallah teşebbüs edilsin, oraya hattatlar, ebrucular,  tezhip hocaları ve başka sanatkar öğretmenler getirilsin ve bu İslamî sanatlar ve diğerleri orada öğretilsin yayılsın.

7. Bir şehrin gerçekten İslam şehri olması için camiler, minareler bulunması, ezan okunması, halkın bir kısmının namaz kılması yeterli değildir. İslam şehrinde mutlaka şu kurumlar ve faaliyetler olmalıdır: (a) İcazetli Ehl-i Sünnet hocası, ulema ve fukahası yetiştiren İslam medreseleri? (b) Başında icazetli gerçek şeyhlerin bulunduğu ve içinde zikrullah yapılan, olgun Müslüman yetiştirilen tasavvuf tekke, zaviye ve dergahları? (c) Kur´ana, Sünnete, Şeriata uygun eğitim yapılan ve öğrencilerinin tamamının cemaatle vakit namazı kıldığı İslam Mektepleri? (ç) Cuma ezanı okununca ticaretin durması, bütün dükkanların atölyelerin iş yerlerinin ofislerin kapatılması?  (d) Şehirde yeterli miktarda edib, zarif, ziyalı, kültürlü Müslümanın bulunması?

8. Osmanlıca öğrenen İnegöllü hanımların her birinin birer Türkçe eski risaleyi, kitapçığı Kur´an yazısından Latin harflerine yanlışsız bir şekilde çevirmesinin ve bunların basılmasının iyi olacağını,  basılması hususunda bir ikisine bendenizin de katkıda bulunabileceğini ilave ettim.

9. Müslümanlar kurtulmak ve fâni dünyada İslam´a uygun bir hayat sürmek istiyorlarsa; her konuda, ilimde irfanda hikmette sanatta İslam karşıtlarından ve din düşmanlarından üstün olmalıdır.

İnegöl biz Müslümanların çok eski şehirlerimizden biridir. Seksen beş, doksan yıl önce orada medreseler, tekkeler vardı. Hiçbir Müslüman hanım, (bir teki bile) açık değildi. Ezan okununca  erkeklerin yüzde doksanı camiye gidip namaz kılıyordu. Şu anda durum böyle değil. Müslümanların büyük kısmı namazı yitirmiş ve dünya şehvetlerine kapılmışlar. Kadınların önemli kısmı açılmış saçılmış. Mübarek Ramazanda açıkta oruç yeniyor. Bütün gayretli Müslümanların mâruf ile emr ve münkerdennehy hizmetleri yapması gerekir. Bu hizmetler herkesin re´y, hevâ ve kafasına göre yapılmaz. Planlı ve programlı olması icap eder... Bütün İnegöl Müslümanlarına selam ve hürmetler eder, büyük küçük herkesin elinden öperim.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,32% -0,10
  • EURO

    34,75% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2389,59% -0,29
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07