MÜZEDE İKTİSAT SERGİSİ

MÜZEDE İKTİSAT SERGİSİ

Araştırmacı Tarihçi Sinan Çuluk´un katkılarıyla Osmanlı Arşivlerinden derlenerek hazırlanan İnegöl´ün İktisat Tarihi, Kent Müzesi´nde sergilendi.

 

Kent Müzesi´nde düzenlenen açılış töreninde bir konuşma yapan Araştırmacı Tarihçi Sinan Çuluk,?İnegöl, Osmanlı döneminde 7-8 bin nüfuslu küçük bir belde. Burada nasıl iktisadi, ekonomik bir faaliyet olabilir diyebilirsiniz. Osmanlı tarihi incelendiğinde İnegöl´ün ayrı bir yeri olduğunu göreceksiniz. Osmanlı buraya geldiğinde iktisadi bir geleneği de getirmiş. Bu topraklarda sadece Rumlar ve Ermeniler ticaret yaptı diyorlar. Kesinlikle yanlış. Ortaköy Kervansarayı, Cafer Paşa Hanı, bize bu bölgenin ticaret olarak gelişmişliğini gösteriyor. İpeğin geliş ve gidişinde bu kervansaraylar çok önemli. Güvenlik açısından büyük önem arz ediyorlar. Evliya Çelebi de İnegöl hakkında yazdıklarına baktığımızda İnegöl insanı dost canlısıdır der. Çarşı pazarından bahseder? dedi.

 

KENT MÜZESİ 6 YAŞINDA

Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise; ?Ülkemizin ilk ilçe Kent Müzesinin 6. yaşı ülkemize, Bursa´mıza ve İnegöl´ümüze hayırlı olsun diyerek hepinizi saygıyla selamlıyorum.İnegöl Belediyesi olarak bundan tam 6 yıl önce Türkiye´de bir ilke imza attık. Bu eşsiz yapıyı ortaya çıkartmak, yani İnegöl Kent Müzesi´ni kurmak bize nasip oldu.Çünkü biz; kentimizin tarih, kültür ve markalarının farkındayız.Görevlerimiz arasında; bu kentin değerlerini ve ruhunu diri tutmak var. Kent Müzesi projemiz de bu bilincin ürünüdür.Müzemiz; 10 Ocak 2009 tarihinde; Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay´ın teşrifleri ile açılmıştı.Kent Müzesi kolayca oluşmadı. 2005 yılında başlayan kurulum çalışmaları, 4 sene sürdü.Oluşturduğumuz komisyon; bu 4 senede çok büyük fedakârlıklar yaparak köy köy, belde belde dolaştı. Cami imamlarından muhtarlara, oda ve derneklere kadar herkesi bu işe dâhil ettiler.Bu titiz çalışmalar sonucunda; halkımız tarafından müzemize yüzlerce materyal, onlarca eşya bağışı sağladık.Araştırmalar yaptık. Akademisyenlerle çalıştık. Konunun uzmanlarına danıştık. Böylelikle bu büyük hizmet; halkımız tarafından sahiplenildi.Bu yönüyle Kent Müzemiz; bir şahsın bir kurumun değil, halkımızın ortak eseri olmuştur.Başta müzemize katkıda bulunan yöre halkımız olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlara, muhtarlarımıza, sivil toplum örgütlerine, projemizin başından itibaren özverili katkılarını esirgemeyen koordinasyon kurulu ve akademik danışma kurulu üyelerimize teşekkür ediyorum? şeklinde konuştu.

 

13-31 OCAK TARİHLERİNDE AÇIK KALACAK

Aktaş, ?Bu eşsiz yapının hemen yanına da biliyorsunuz mobilyanın başkentine yakışacak tarzda Türkiye´nin ilk Mobilya ve Ağaç Sanayi Müzesi´ni de açarak burayı müzeler kompleksi haline getirdik.6. yılına büyük onurla giren İnegöl Kent Müzesi, yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak yeri olmuştur. Sergi ve etkinliklerin yuvası haline gelen müzemiz; kentimizin kültür ve sanat merkezi olmuştur.Kent Müzemizi diğer şehirlerdeki benzerlerinden ayıran en önemli özelliği; diğer şehirlere örnek olmasıdır. Şimdiye kadar birçok il ve ilçe; Kent Müzesi kurmak için bizi model almıştır.Müzemizin 6. yıldönümünü; Başbakanlık Osmanlı Arşivinde uzman olarak çalışan ve ilçemizin bu alanda gururu olan Araştırmacı Tarihçi Sinan Çuluk´un katkılarıyla hazırlanan Osmanlı Arşivlerinden derlenerek ortaya konulan İnegöl İktisat Tarihi Sergisi ile kutluyoruz.Bugün açılışını yapacağımız bu sergide; İnegöl´ün gümüş madenlerini, buralardan elde edilen gümüşle İnegöl Darphanesi´nde 1574´de basılan akçeyi, Evliya Çelebi´nin izlenimlerini, ipekçiliğini, tütüncülüğünü, Oylat Kaplıcaları´nı, Çitli Maden Suyu´nu, zengin orman varlığının değerlendirilmesini, Bedesten ve çarşılarını, halkın ödediği vergileri, gerçekleşmeyen demiryollarını, Osmanlı devrindeki Ziraat Bankası´nı, Cerrah ve Yenice´deki ipek fabrikalarını, buralarda gerçekleşen ilk işçi eylemlerini merak ediyorsanız, bu sergiyi gezerek 50 panoda İnegöl´ün iktisadi geçmişine nüfuz edebilirsiniz. Ben; bu serginin hazırlanıp ortaya çıkmasında büyük emekleri olan Sinan Çuluk başta olmak üzere, Kent ve Mobilya Ağaç ve Sanayi Müzesini kurulum çalışmalarından başlayarak bugünlere gelmesini sağlayan bütün gönüllü çalışanlarımıza huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum.Siz değerli misafirlerimize ayrıca; eski İnegöl fotoğraflarından oluşan eşsiz bir 2016 duvar takvimini de bu güne özel hediye ediyoruz.Kent Müzemizin 6. yıldönümü dolayısıyla düzenlediğimiz ?İnegöl İktisat Tarihi Sergisi´ 13-31 Ocak 2016 tarihleri arasında halkımızın izlenimine açık kalacaktır.Kültür varlıklarını koruma adına imar ettiğimiz Kent Müzemizdeki bu sergimize herkesi davet ediyorum. Ayrıca Kent Müzemizin kuruluşunun 6. yıldönümünü kutluyor, saygılarımı sunuyorum? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,46% 0,24
  • EURO

    34,63% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2390,71% 0,45
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00