?Nasıl Öğreniyorsa Öyle Öğretiyoruz?

?Nasıl Öğreniyorsa Öyle Öğretiyoruz?

ABEL Metod bireye özgü öğretim modeline dayalı eğitim-öğretim veren Özel İnegöl Ortaokulu şimdi de Öğrenme Stili Sınıflarını oluşturarak ?Öğrenci Nasıl Öğreniyorsa Öyle Öğretiyor.?

İnegöl´ün eğitimde marka değeri olan ABEL Dershanesi, 12 yıllık birikim ve tecrübesini Özel İnegöl Ortaokulu´na taşıyarak eğitim-öğretimde ?Çok Özel Bir Okul´ olmanın yanı sıra çok özel uygulamalarıyla da farklı olmaya devam ediyor.

HERKES AYNI ŞEKİLDE ÖĞRENEMEZ

Özel İnegöl Ortaokulu Kurucu Müdürü Özgen Yıldız, öğrenme stili sınıfı uygulamasıyla ilgili yaptığı açıklamalarda; ?Öğrenmek ve öğretmek için birçok yol vardır. Herkes öğrenebilir ama herkes aynı şekilde öğrenemez. Her öğrencinin en iyi öğrendiği yol, onun öğrenme stilidir. Bütün çocuklara uyan bir öğrenme stili yoktur. Herkesin en iyi öğrendiği yolu bulup o yolu açmalı ve oradan ilerlemelerini kolaylaştırmalı. Görsel-İşitsel-Dokunsal olarak Kişisel Öğrenme Stillerine (KÖS) uygun öğretim yapmak öğretimin bireyselleştirilmesinin en sağlam yollarından birisidir.İyi veya kötü öğrenme stili yoktur. Önemli olan her öğrenciye en uygun şekilde öğreneceği stille öğretmektir.Öğrenme stilleri ile zekâ arasında bir bağlantı tespit edilememiştir. Her insanın görsel-işitsel-dokunsal öğrenme stillerinden yalnız birine sahip olması gerekmez. İkisini hatta üçünü de taşıyabilir. Bazı kişilerde de iki stil ağırlıklı olarak bulunabilir.Tembel veya yaramaz olduğunu sandığımız pek çok öğrencinin sadece kendi stilini bilmediği ve dikkate alınmadığı için öğrenemediği gerçeğini de bilmek lazım.?

KİŞİSEL ÖĞRENME STİLLERİ

?Öğretmen ve öğrencilerimizin kişisel öğrenme stilleri (KÖS) testlerle ölçüldü. Her öğrencinin öğrenme stili tek tek belirlendi. Sınıflarımızı; görsel öğrenme sınıfı, işitsel öğrenme sınıfı, dokunsal öğrenme sınıfı olarak belirledik. Her öğrenci öğrenme sınıfına uygun sınıflara yerleştirildi. Sınıflarımızın fiziki yapıları da öğrenme stillerine uygun hale getirildi. Öğretmenlerimiz de kendi stillerine uygun sınıflarda görevlendirildi.Öğretmenlerimiz ders sunumlarını bulundukları sınıfın öğrenme stiline uygun olarak yapmaktadır.Klasik eğitim-öğretim sisteminde uygulanan; seviye sınıfı, iyi sınıf-kötü sınıf ikilemi yerine öğrenme stili sınıflarıyla ortadan kalkmış oluyor. Okulumuzda iyi öğrenci-kötü öğrenci yerine görsel öğrenen, işitsel öğrenen ve dokunsal öğrenen öğrenciler vardır. Bu da öğrencinin dışlanmamasını, mutlu ve başarılı olmasını sağlıyor?

ÖĞRENME STİLLERİNİN ÖZELLİKLERİ

?Öğrenme stilleri bilinmediği için, öğrenci en iyi öğrenme yoluyla öğrenememekte ve okulda güçlükler yaşamaktadır.Dokunsal öğrenciler, oldukça hareketli olurlar. Sınıfta yerlerinde duramazlar. Sürekli hareket halindedirler. Uzun müddet oturmaya zorlanırlarsa derste ne olup bittiğini anlamaz hale gelebilirler. Hareketlilikleri uygun işlere yönlendirilmezse genelde sınıfta problem çıkarırlar. Bu nedenlerden dolayı da yaramaz, tembel ya da zeki olmadıkları ileri sürülebilir. Öğrenebilmeleri için mutlaka, ellerini kullanmaları gerekir. Yaparak, yaşayarak öğrenmelerine fırsat verilmelidir. Ders çalışırken hareket edebilmesi öğrenmesini kolaylaştırır ve ders çalışırken sık sık ara verme ihtiyacı duyabilirler.Görsel öğrenciler ise özel yaşamlarında genellikle düzenli olurlar. Dağınıklıktan rahatsız olurlar. Yazmayı sevmeseler bile defterleri düzenli ve itinalıdır. Düz anlatım yönteminden yeterince yararlanamazlar. Derslerin mutlaka görsel araçlarla desteklenmesi gerekir. Sözlü adres tariflerini hiç anlamazlar. Yazarak ve çizerek öğrenirler. Yazılı sınavlarında başarılıdırlar. İşitsel öğrenciler, sohbet etmeyi ve birileriyle çalışmayı severler. Ahenkli ve güzel konuşurlar. Yabancı dil öğreniminde başarılıdırlar. Şiir okumaktan ve şarkı söylemekten hoşlanırlar. Uzun süre sessiz okuyamazlar. En azından kendi kulağının duyabileceği bir sesle okumalarına izin verilmelidir. Çünkü işittiklerini daha iyi anlarlar. Düzgün not tutmakta zorlanırlar. İlköğretimde gözle okuma işitseller için bir sorun olabilir.Öğrenme stilleri ile birlikte her öğrencinin bireysel gelişimine uygun ?Bireysel Gelişim Eğitim Dosyası ve Ders Etkinlik Dosyası´ düzenlenmektedir. Öğrencilerimizin dersteki öğrenme düzeyleri anlık ölçülerek kayıt altına alınmaktadır. Öğrendiği bilgilerin kalıcılığını sağlayan 4 tekrar çalışmaları da Öğrenme Akış Diyagramları ile desteklenmektedir. Böylece her şey planlı ve programlı bir biçimde öğretmenlerimizin gözetiminde geri bildirime dayalı okulda tamamlandığı için ekstra bir etüt çalışmasına ve ev ödevine de gerek kalmamaktadır.Her öğrencinin bireysel gelişiminin öğrenci izleme sistemi ile izlenmesi veliye ve öğrenciye güven vermektedir. Bu da veli ile öğrenci arasında ?ders çalıştın-çalışmadın´ çatışmasını ortadan kaldırarak mutlu ve başarılı birey yetiştirmeyi sağlamaktadır? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04