NİTELİKLİ TARIM SEKTÖRÜ OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ

NİTELİKLİ TARIM SEKTÖRÜ OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ

İnegöl Belediyesi ile İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğinde, Doğanyurdu Mahallesi'nde gerçekleştirilen Çiftçi Eğitim Semineri'nde çiftçilere yönelik olarak önemli bilgilendirmelerde bulunuldu.

Gerçekleştirilen seminere; Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisleri Şerife Kaya, Emir Güney, Orhan Sezer ve Mehmet Kurmuş, bazı köylerin muhtarları ve Doğanyurdu Mahalle sakinleri katıldı.

KONTROLLÜ İLAÇLAMA ÇOK ÖNEMLİDİR

İlaçlama konusunda bilgi vererek seminerin startını veren İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Şerife Kaya, “Kontrollü ilaçlama çok önemlidir. Ekonomik olarak ürünün zarara gireceği anlaşıldığı zaman, kontrollü olarak ilaçlama yapılabilir. Bunun yanı sıra bu gibi işlemlerde uygun ilaç, yeterli dozda, uygun aletle, doğru zamanda yapılmalıdır. Emniyet kurallarına uymalı ve doğayı korumaya özen gösterilmelidir” dedi.

SÜREKLİ İLAÇLAMA SIKINTI DOĞURUR

Sürekli ilaçlamanın ekonomik olarak da sıkıntıları beraberinde getireceğini belirten Kaya, “Sürekli ilaçlama yapmak doğru değil. Zirai ilaçlamada böyle olursa hem ekonomik olarak hem de diğer koşullarda büyük sıkıntılar olabilir” şeklinde konuştu

İLAÇLAMANIN ETKİSİ

İlaçlamanın etkisini anlatan Kaya, “Mesela eğer elmanın yüzeyine ilaçlama yapılırsa, içini korur. Aksi durumda ise kurt lavrasını bırakır ve ürün ekonomik değerini kaybeder. Kiraz ve zeytin sineklerinde ise sinek lavrasını meyvenin içine bırakır. Bu aşamadan önce eğer ilaçlama olursa, ürün ekonomik değerini kaybetmez” diye konuştu.

 

HAVA SİRKÜLASYONU SAĞLANACAK ŞEKİLDE DİKİLMELİ

Ağaçların hava sirkülasyonu sağlayacak şekilde ve uygun aralıklarla dikilmesi gerektiğini de belirten Kaya, “Sıracalı dallar kesilip, yakılmalı. Ağaçlar düzenli olarak budanmalı” ifadelerini kullandı.

 

BİLGİLER SLAYTLARLA AKTARILDI

Ziraat Mühendisi Şerife Kaya’nın bilgilendirmelerinin ardından sırasıyla Ziraat Mühendisleri Emir Güney, Orhan Sezer ve Mehmet Kurmuş slayt gösterileri ile çiftçilere bilgiler aktardılar. Bazı çiftçilerin sorularının üzerine detaylı bilgi veren mühendisler, vatandaşlarla yakından ilgilendi.

NİTELİKLİ TARIM SEKTÖRÜ OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ

Seminerin ardından açıklamalarda bulunan Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit, “İnegöl Belediyesi olarak son dönemde kırsal kalkınmayı sağlamak ve İnegöl tarımını geliştirmeye yönelik yaptığımız çalışmalara bir yenisini daha ekliyoruz. Yaptığımız Tarım Fuarı organizasyonlarıyla İnegöl tarımının tanıtımını yaparken çeşitli eğitim ve kurslarla da çiftçimizi bilinçlendirerek daha nitelikli bir tarım sektörü oluşturmaya çalışıyoruz. İnegöl’ün meyve, sebze üretimi yapılan kırsal mahallelerinde arazi çalışmalarının başlamasının yaklaştığı bu günlerde; İnegöl’de tarımsal üretimde verimliliği arttırmak ve bilinçli tarım yapılabilmesine vesile olmak adına belediyemiz öncülüğünde İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğinde; bitkisel hastalıklarla mücadele, toprağı hazırlama, gübreleme ve ilaçlama yöntemleri konulu çiftçi eğitim seminerleri düzenliyoruz” dedi.

 

SEMİNERLER SÜRECEK

Tarım Çalıştayı’nda çiftçilerin talebiyle ön plana çıkan çiftçilere yönelik seminer programının belediye organizasyonu ile Doğanyurdu Mahallemizde başladığını aktaran Yiğit, “Seminerlerimiz; 06 Mart Cuma günü saat 19.30’da Dipsizgöl’de ve 10 Mart Salı günü saat 19.30’da da Çitli Mahallemizde devam edecektir. Çiftçilerimizin, muhtarların, tarımsal kalkınma ve sulama kooperatif başkanlarının katılacağı bu eğitim seminerlerimizde İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün yetkili Ziraat Mühendisleri; bitkisel hastalık ve zararlılarla mücadele, bahar döneminde yapılması gereken ıslah çalışmaları, gübreleme ve ilaçlama yöntemleri konularında çiftçilerimizi bilgilendireceklerdir. Çiftçilerimizi seminerlere katılmaya davet ediyor, bu çalışmanın ilçe tarımına ve çiftçilerimize faydalı olmasını temenni ediyorum” açıklamalarında bulundu.

HBR: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10208,65%1,62
  • DOLAR

    32,35% -0,36
  • EURO

    34,79% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2395,46% -1,11
  • Ç. ALTIN

    3877,87% -0,22