www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

O GÜBRENİN SATIŞI YASAKLANDI

O GÜBRENİN SATIŞI YASAKLANDI

Bomba yapımında kullanılan nitratlı gübre satışı, terör saldırılarının ardından ülke genelinde olduğu gibi ilçemizde de durduruldu.

Edinilen bilgilere göre gizlilik nedeni ile herhangi bir açıklama yapılmazken, İnegöl´de nitratlı gübre satışı gerçekleştiren firmalar konu ile ilgili bilgilendirildi. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, sıklıkla bu firmaları denetlediği bilgisine ulaşıldı.

FİRMALARA TEBLİĞ EDİLDİ

Yaşanan terör saldırıları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´nı harekete geçirdi. Bakanlık, bomba yapımında kullanılan ?nitratlı gübre´ satışını durdurdu. Bakan Faruk Çelik imzalı karar, ?gizli´ ibaresiyle 81 il valiliğine gönderildi. Alınan karar kapsamında nitratlı gübre satışı gerçekleştiren firmalara konu tebliğ edildi. Firmalarda bulunan nitratlı gübre denetimleri sıklaştırılırken, firmalarda ne kadar miktarda nitratlı gübre varsa her denetimde aynı miktar göz önüne alınarak çalışmalar gerçekleştiriliyor.

İNEGÖL´DE GİZLİLİK HAT SAFHADA

Konunun gizli tutulması talimatı alan ilçe yetkilileri, konu ile ilgili herhangi bir açıklamaya yer vermedi. Araştırmalar neticesinde İnegöl´de nitratlı gübre satışı yapan firmaların konu ile ilgili bilgilendirildiği bilgisine ulaşıldı.

DENETİMLER SÜRÜYOR

Yaşanan terör saldırılarının ardından bomba yapımında kullanılan nitratlı gübre satışı tamamen durduruldu. 2. bir emre kadar yasağın devam edeceği belirtilirken, İnegöl´de nitratlı gübre satışı gerçekleştiren firmalarda denetimden geçiyor. Firma denetimlerinde miktar göz önüne alınırken, önceki denetimler sırasında miktarda düşüş olursa o firma hakkında yasal işlem başlatılacak.

PİYASADAN TOPLANABİLİR

Bomba yapımında kullanılan nitratlı gübre, terör saldırıları nedeni ile piyasadan tamamen toplanabileceği de konuşuluyor. Ulusal basında piyasada 64 bin ton nitratlı gübre toplandığı kalan gübrelerinde toplanılacağı ifade edilmişti. İnegöl´de ise şu ana kadar herhangi bir gübre toplama çalışması gerçekleştirilmediği bilgisine ulaşıldı.

BOMBA ETKİSİ OLUŞTURUYOR

Nitratlı gübrenin bileşiğinde yer alan Amonyum Nitrat ısıya tabi tutulduğunda parçalanarak azot monoksit ve diazor monoksit buharına dönüşüyor. Bomba etkisi yapan işlemin basit bir kimya bilgisiyle bile yapılabileceği belirtiliyor.

 

Haber ve Fotoğraf: Haber Merkezi



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19