O Uygulamaya İlk tepki CHP’den

O Uygulamaya İlk tepki CHP’den

CHP İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Çiçek, Enerji piyasasında işletmelerin keyfi harcamalarını vatandaşa fatura etmesinin yanlışlığına dikkat çekti.

Elektrik faturalarında şirketlerin özel harcamalarının vatandaşa fatura edilmesine tepkiler çığ gibi büyüyor.

 Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan CHP İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Çiçek,  “Ülke olarak geçirdiğimiz bu zor günlerde vatandaşımıza bir yükte enerji piyasası düzenleme kurumundan geldi. On sekiz yılda dört maliye bakanını değiştirip beşincisini, beş merkez bankası başkanını değiştirip altıncısını göreve getiren iktidar uyguladığı yanlış maliye ve para politikaları ile her gün kötüye giden ekonomimizden yine vatandaşımız sorumlu oldu. Enerji piyasası Düzenleme kurumu, 8 Aralık 2020 tarih ve 31328 sayılı resmi gazete ile yayınlanan enerji piyasası düzenleme kurulunun 02 Aralık 2020 tarihli toplantısında 2021-2025 yıllarını kapsayan 5 yıllık dönemlerde elektrik dağıtım şirketleriyle, elektrik tedarik şirketlerinin temsil, ağırlama ve seyahat giderlerini elektrik faturalarına yansıtma kararı aldı. Ayrıca ne şekilde yansıtılacağını da belirledi.Evet aslında enerji piyasası düzenleme kurumu bağımsız bir üst kurul olabilir. Lakin kurumun ilişkili olduğu Bakanlık, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'dır. Nedir bu temsil ve ağırlama, seyahat giderlerinin içeriği, Temsil harcamaları belirli bir mevkinin veya şirketin üçüncü kişiler nezdinde saygınlığını sağlamak ve korumak için yapılan harcamalardır. Ağırlama harcamaları ise üçüncü kişilerin konuk olarak kabul edilip onların hoş vakit geçirmelerini ve belirli ihtiyaçlarını karşılamak için yapılan harcamalardır. Seyahat harcamaları, uçak, otobüs, deniz otobüsü, tren, otel, otopark vb. harcamalar dahildir. Şirket faaliyetleri kapsamında yapılan şirket toplantısı, müşteri görüşmesi, müşteriyi toplantıya götürme vb. aktiviteler için yapılan harcamalardır. Şirketin saygınlığını arttırmak ve gelen konuklarla hoş vakit geçirebilmelerini sağlamak, şirketin toplantısı için müşteriyi toplantıya götürmek. 'Yapılan bu keyfi harcamalar neden vatandaşımızın faturasına yansıtılarak tahsil ediliyor.' Sadece bu kadarla kalmıyor, elektrik faturalarında hangi gider kalemleri var; say say bitmiyor, Malzeme gideri, Personel gideri, Araç kira gideri, Araç bakım onarım gideri, Özel güvenlik gideri, arıza bakım onarım gideri, teknoloji gideri, sayaç okuma gideri, Ödeme bildirim bırakma gideri, kaçakla mücadele gideri, sayaç sökme takma gideri,  Bu gider kalemlerine ilaveten;

Temsil ve ağırlama gideri, seyahat, konaklama ve yolluk gideri, dava, mahkeme, avukatlık, icra ve arabuluculuk gideri, dernek ve oda aidat gideri, denetim, danışmanlık ve müşavirlik gideri, mahkeme kararı gereği oluşan giderler yüzde 7 artışla, noter giderleri, ilan giderleri, haberleşme giderleri. Bu gider kalemlerinin üzerine ilave gider eklenmesi sadece o gider kaleminin tutarı ile de sınırlı kalmıyor bir de dolaylı vergi olarak eklenen gider kaleminin yüzdelik tutarı oranında vatandaşımızdan katma değer vergisi de tahsil ediliyor. Bir anlamda dolaylı olarak vatandaşa bir yükte vergi boyutundan gelmiş oluyor. Ülkemizde ekonomik kriz üzerine birde Pandemi eklenince, işsizlik artmış, gelirde azalma, kaçınılmaz bir boyut almıştır.  Esnaf, Pandemi yasaklarından dolayı kepenk kapatma noktasına gelmiş, hane halkları bu ayı harçsız borçsuz nasıl çıkarırız diye düşünürken,  üzerine elektrik faturalarına ilave olarak temsil, ağırlama ve seyahat harcamaları ile bu harcamaların vergisinin de vatandaşın üzerine bir yük olarak getirilmesini siz değerli İnegöllü hemşerilerimin taktirine bırakıyorum.”dedi.

 



  • BIST 100

    10208,65%1,62
  • DOLAR

    32,36% -0,34
  • EURO

    34,70% -0,19
  • GRAM ALTIN

    2397,21% -1,04
  • Ç. ALTIN

    3877,87% -0,22