www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

OBEZİTE BİRÇOK HASTALIĞA DAVETİYE ÇIKARIYOR

OBEZİTE BİRÇOK HASTALIĞA DAVETİYE ÇIKARIYOR

Türkiye’de obezite hastalığının her geçen gün arttığını belirten Özel Cihangir Hastanesi diyetisyeni Fatih Kişioğlu, obezitenin birçok hastalığı da beraberinde getirdiğini söyledi.

Özel Cihangir Hastanesi Diyet Polikliniği’nde hizmet veren diyetisyen Fatih Kişioğlu, obezite hakkında açıklamalarda bulundu.

 

OBEZİTE NEDİR?

Obezitenin günümüz gerçeğine bağlı olarak ülkemizde en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını belirten Kişioğlu, “Ülkemizde de diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi obezite görülme sıklığı gün geçtikçe artmaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır. Bakanlıkça yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması ön çalışma raporuna göre; Türkiye’de obezite sıklığı erkeklerde yüzde 20,5, kadınlarda ise yüzde 41,0 ve toplamda yüzde 30,3 olarak bulunmuştur. Toplamda fazla kilolu olanlar yüzde 34,6, fazla kilolu ve şişman olanlar yüzde 64,9 bulunmuştur. Türkiye`de görülen obezite oranı kadınlarda erkeklerin iki katıdır. 100 kadından 40’ı obezken, erkeklerde 100 kişiden 20’si obezdir.

OBEZİTE BİRÇOK HASTALIĞIDA BERABERİNDE GETİRİR

Fatih Kişioğlu, obezitenin aynı zamanda pek çok rahatsızlığa ve hastalığa da davetiye çıkardığını belirterek; “Obezitenin zararları arasında öncelikle kalp ve damar hastalıkları gelmektedir. Sürekli olarak kolesterolün yüksek olması, tansiyon sorunları ve yağlardan dolayı gerçekleşen damar tıkanmaları bu hastalıkların belirtilerindendir. Kalp ve damar hastalıkları ise kalp krizini tetikleyerek erken yaşlarda ölümlere sebep olmaktadır. Bunun yanında vücudun gereğinden çok daha ağır olması nedeniyle kas ve iskelet sisteminde meydana gelen rahatsızlıklar da kendini göstermeye başlar. Sürekli olarak ağır bir yük taşımak zorunda kalan kemiklerde kireçlenme, hareketsiz hayatın sonucunda da kas erimesi, kaslarda zayıflama gibi çeşitli hastalıklar meydana gelir. Bel bölgesinin incinmesi ve yükü taşıyamaması neticesinde de çeşitli fıtık türleri meydana gelir.

Şişmanlığın yan etkilerinden birisi de vücut için gerekli olan oksijenin gereken verimle taşınamaması ve solunumda yaşanan zorluklardır. Oksijen eksikliğine bağlı olarak sürekli uyku hali, tembellik ve erken yaşlanma gibi yan etkiler meydana gelir, bu da kişinin genel hayat kalitesinde bir düşüşe sebep olur.

Ayrıca kötü görünümden dolayı meydana gelen psikolojik sorunlar ve toplum tarafından dışlanma eğilimi de intihar oranlarını arttırmakta ve obez insanların tedavi sürecini daha da zorlaştırmaktadır. Ayrıca pek çok kadının sıkıntılı olduğu zamanlarda kendini yemek yemeye vermesi de obezitenin bir kısır döngü içerisinde giderek artmasına neden olmaktadır.,

OBEZİTEDEN KORUNMANIN YOLLARI

Diyetisyen Kişioğlu, obeziteden korunmanın yollarına yönelik 8 önemli madde ile tavsiyede bulundu. Kişioğlu, şöyle konuştu: “Yemekten hemen önce 1-2 bardak su tüketin. Günde en az 8-10 bardak su içmeyi unutmayın. Her lokmayı defalarca çiğneyerek yutun. Böylece daha kısa sürede doyduğunuzu hissedebilirsiniz. Gün içinde belirli aralıklarla meyve tüketin. Böylece tatlıya olan eğiliminizi azaltabilirsiniz. Hayatınızda düzenli egzersize mutlaka yer ayırın. En azından kısa mesafelere yürüyerek gitmeyi tercih edin. Her öğünde, farklı besin türlerini seçerek besin çeşitliliğini sağlayın. Aşırı yağlı, şekerli ve tuzlu besinlerden kaçının. Öğün atlamayın, özellikle kahvaltıyı ihmal etmeyin.”



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19