www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

OBEZİTE HASTALARI NASIL SAĞLIKLI KİLO VERİR?

OBEZİTE HASTALARI NASIL SAĞLIKLI KİLO VERİR?

Özel Cihangir Hastanesi Diyetisyeni M. Fatih Kişioğlu, obez hastaların nasıl sağlıklı kilo vereceğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

 

Günümüzde sıkça rastlanan obezite, fastfoodun hayatımıza girmesiyle özellikle gençler için büyük tehlike oluşturuyor. Küçük yaşlarda fastfoof yiyeceklere fazla ilgi gösteren çocuklar, obeziteyle karşı karşıya. Özel Cihangir Hastanesi Diyetisyeni M. Fatih Kişioğlu, obez hastaların nasıl sağlıklı ağırlık kaybı vereceğine yönelik bilgi verdi.

 

HASTALIĞIN RİSKİNDEN NASIL KURTULUNUR?

Obez bireylerin ağırlık kaybetmelerinin bir anda olmaması gerektiğini belirten Diyetisyen Fatih Kişioğlu, “Dengeli bir şekilde belirli periyotlarla ağırlık kaybetmelidirler. Ağırlık kaybı, haftada 0,5-1 kg geçmemelidir. Diğer bir ifadeyle kişi yavaş yavaş ve uzun bir sürede zayıflamalıdır. Böylece kişi ağırlık kaybederek kendisini daha iyi hissetmesine, yaşam kalitesinin artmasına, vücut işlevlerinin daha iyi çalışmasına, hastalık risklerinin azaltılmasına neden olur” dedi.

 

SİHİRLİ ŞOK DİYETLERİN SAKINCALARI

Kişioğlu, kişiye özgü olmayan diyetlerin; özellikle gazete, dergi, internet vb. yerlerde bulunan kişilerin özelliklerini dikkate almayan diyetlerin, kısa sürede hızlı kilo kaybı vaat eden sihirli şok diyetlerin çok kısa sürede çok hızlı ağırlık kaybettirdiğini ifade ederek; “Hızlı ağırlık kaybıyla şişmanlığın oluşturduğu risklerden daha tehlikeli bir durum olabilmektedir. Hızlı ağırlık kaybı ile kişi vücudun yağ kısmından değil, su kısmından kilo kaybeder. Bu da bizim kesinlikle istemediğimiz bir durumdur. Vücudun yaklaşık %60 sudur. Su vücut için vazgeçilmez kaynaktır. Vücutta su kaybının olması demek bağışıklık sisteminin zayıflamasına bu da hastalıklara zemin hazırlaması demektir. Vücudun su kaybıyla kalp-damar hastalıkları, böbrek hastalıları, osteoporoz (kemik erimesi) gibi birçok hastalık riskini arttırır. Tek besin grubuna dayalı diyetler, zayıflattığı öne sürülen ve pek çok yan etkisi bulunan ilaçlarla beraber yapılana diyetler, çok sakıncalı sonuçlar doğurabilmektedir. Bu tür diyetler kısa sürede etkili olmasına rağmen ağırlık kaybı uzun sürede kalıcı olmamaktadır. Bu tür diyetlerin besin öğeleri yetersiz ve dengesiz olduğundan vitamin, mineral eksikliğine yol açar. Bu da yine hastalıklara zemin hazırlar” diye konuştu.

 

ZAYIFLAMA DİYETLERİNDE DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

Zayıflama diyetine yönelik de bilgi veren Kişioğlu, “Kişinin ağırlığı, yaşı, cinsiyeti, boyu, mesleği, gün içinde hareket durumu, genetik yapısı, yaşam tarzı, beslenme tarzı, geçmiş hastalık öyküsü dikkate alınarak diyet programı hazırlanır. Her insanda bu gibi durumlar farklı olduğundan zayıflama diyetleri kişiye özeldir. Bundan dolayı diyet tedavisi, mutlaka bir diyetisyen kontrolünde yapılmalıdır. Çocukluk çağı şişmanlıklarının kalıcı olabileceği göz önünde bulundurularak ağırlık denetimi çocukluktan itibaren başlamalıdır. Öncelikle çocukluk çağından itibaren verilecek yeterli ve dengeli beslenme önerileri ile şişmanlığın oluşumu önlenmeli ve sürekli yapılacak eğitim programları ile yanlış olan beslenme alışkanlıklarında kalıcı değişiklikler oluşturularak doğru olan beslenme alışkanlıkları kazandırılmalıdır. Düzenli fiziksel aktivite yapılmalı, bu bir yaşam şekli haline getirilmelidir. Vücut ağırlığının korunmasında beslenme davranışlarının önemli olduğu unutulmamalı, sağlıklı yeme alışkanlıkları kazanılmalıdır” açıklamalarında bulundu.

HIZLI KAYBEDİLEN AĞIRLIĞI KORUMAK ZORDUR

Fatih Kişioğlu, amaçlarının hastalara hızlı ağırlık kaybettirmek değil, yavaş yavaş sağlıklı bir şekilde ağırlık kaybettirmek olduğunun altını çizerek şöyle devam etti: “Şu unutulmamalıdır ki yavaş yavaş kaybedilen ağırlıkları korumak kolaydır ancak hızlı kaybedilen ağırlığı korumak zordur.”



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19