Ödenek sıkıntısı yok!

Ödenek sıkıntısı yok!

Hocaköy İçme Suyu Barajı alanında basın mensupları ile bir araya gelen Devlet Su İşleri (DSİ) 1. Bölge Müdürü Hayati Çelenk, ödenek sıkıntısının olmadığını, çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini ve barajın söz verilen tarihte bitirileceğini söyledi.

DSİ tarafından Bursa bölgesinin en büyük içme suyu barajı unvanına sahip olacak Hocaköy Barajı çalışmaları hız kazandı. Fiziki yapılaşmada yüzde 23 seviyelerine gelinen barajın 2020 yılına kadar bitirilip, hizmete açılması hedefleniyor.

Devlet Su İşleri (DSİ) 1. Bölge Müdürü Hayati Çelenk, baraj çalışmalarını yerinde inceledi. Basın mensupları ile baraj çalışmalarını inceleyen Çelenk, Hocaköy Barajı´nın Bursa´nın yükseklik ve su bakamından en büyük barajı olduğunu, Türkiye´nin de önemli barajları arasında yer aldığını söyledi.

Baraj inşaatının ödenek sıkıntısı nedeniyle durduğu yönündeki bilgi kirliliğin olduğun ifade eden Çelenk, ek ödeneklerle hiçbir baraj çalışmalarının durmaksızın devam ettiğini kaydetti. Çelenk, ?İnegöllüler, yapılacak olan barajla birlikte yılın 12 ayı çeşmeden su içecek? dedi.

2020 YILINDA HİZMETE AÇILACAK

İncelemelerin ardından bilgilendirme yapan Devlet Su İşleri (DSİ) 1. Bölge Müdürü Hayati Çelenk, ?Hocaköy Barajı; içme suyu amaçlı olup, barajın tamamlanması ile birlikte İnegöl ilçesi Merkez ile Cerrah ve Yenice beldeleri ve çevre yerleşim yerlerine yıllık 28,38 milyon metreküp içme ve kullanma suyu temin edilerek, bu yerleşim yerlerinin 2060 yılına kadar su ihtiyacı karşılanacaktır. Hocaköy Barajı Bursa İlinin güneydoğusunda, Sakarya Havzası Göksu Çayının membaında, İnegöl ilçesinin yaklaşık 5 kilometre güneyinde Aliağa deresi üzerinde yaklaşık 363,50 metre talveg kotlarında yer almaktadır. Hocaköy Barajında, 3 Aralık 2015 tarihine yer teslimi yapılmış olup, fiili olarak 2016 yılı başlarında işe başlanılmıştır. Kil Çekirdekli Kaya Dolgu Baraj tipinde inşa edilen Hocaköy Barajı´nın toplam gövde hacmi 3 milyon 530 bin metreküp olup, temelden yüksekliği 100 metredir. 18.92 milyon metreküp suyun depolanmasını mümkün kılacak barajın 2020 yılında bitirilmesi öngörülmektedir.? dedi.

ŞİMDİYE KADAR 20 MİLYON TL HARCANDI

Hocaköy Barajı inşaatında çalışmaların hızla devam ettiğini ifade eden Çelenk, ?Fiili olarak 2016 yılı başlarında inşaatına başlanan Hocaköy Barajının sözleşme bedeli 63 milyon 690 bin 262 TL olup bugüne kadar; 194 bin metreküp açıkta kazı (yüzde53),  235 bin metreküp dolusavak kazısı (yüzde71), 41 bin metreküp portal ve su alma yapısı kazıları (yüzde 41), 10 bin metreküp Tünel Kazısı (yüzde 100), 1 milyon metreküp Yol Kazısı (yüzde 83), bin 600 metreküp beton (yüzde 7), 3 bin 500 metreküp tünel betonu (yüzde 100), 4 bin 500 ton püskürtme betonu (yüzde 50), 31 bin 500 kilogram ankraj ve kaya butonu (yüzde100), 103 metre tünel enjeksiyon deliği (yüzde1) 354 metreküp Enjeksiyon imalatları (yüzde 63) yapılmış olup, bu güne kadar; 19 milyon 27 bin 964 TL harcanarak; yüzde 23 fiziki ve parasal gerçekleşme sağlanmıştır? şeklinde konuştu.

GÖVDE DOLGULAMA 2018´DE BAŞLAYACAK

2017 yılı içerisinde 12 milyon 499 bin 58 TL harcama yapıldığını bildiren Çelenk, ?Baraj inşaatında tünel enjeksiyon imalatları, gövde sıyırma kazıları, dolusavak kazı ve destekleme imalatları devam etmektedir. 2017 yılı sonunda dipsavak tüneli enjeksiyonları tamamlanarak derivasyon sağlanacaktır. Aliağa deresi tünele çevrildikten sonra talvegdeki gövde sıyırma kazıları tamamlanarak gövde altında yapılacak enjeksiyonlara hazır hale getirilecektir. 2018 yılı çalışılamayan dönemde gövde altı enjeksiyonları bitirilip gövde dolgulama hazır hale getirilerek 2018 yılında gövde dolgulama başlanılacaktır? diye konuştu.

?ÖDENEK SIKINTIMIZ YOK?

Basında çıkan; Hocaköy Barajı inşaatında devam eden çalışmaların ödenek sıkıntısı nedeniyle yüklenici firmanın işi durdurduğu, şantiyeyi kaldırma çalışmaları başlattığı, baraj inşaatında çalışan 80´e yakın işçinin işine son verildiği, sıkıntının çözümünün 6 ay gibi uzun bir süre alacağı, inşaat çalışmalarının durdurulması halinde 2020´de hizmete açılması planlanan barajın 2021 yılına erteleneceği şeklinde haberlerle ilgili konuyu da değerlendiren Çelenk, ?Öncelikle Hocaköy Barajı´nda ödenek sıkıntımız bulunmamaktadır. Baraj inşaatında yamaç sıyırma kazılarının büyük kısmı tamamlanmış olup, tünel enjeksiyon çalışmaları devam etmektedir. Tünel enjeksiyon çalışmaları tamamlandıktan sonra Aliağa deresi derivasyon tüneline çevrilerek kazı çalışmalarına tekrar başlanacaktır. Yüklenici firmanın Bursa ilimizde Hocaköy Barajı dışında, Gemlik ilçemizde Büyükkumla Barajı ve Karacabey ilçemizde de Yeşildere Barajı inşaatları bulunmakta ve bu barajlarda kazı çalışmaları devam ettiğinden, Hocaköy Barajı´nda atıl durumda olan bazı ekskavatör ve kamyonları bu şantiyelere kaydırmıştır. Baraj inşaatında 57 personel çalışmakta iken, şu andaki personel sayımız 37 kişidir. Yüklenici firmanın Gemlik ve Karacabey şantiyelerine gitmek istemeyen 6 kişi kendi isteğiyle işten ayrılmıştır. 14 personel ise firmanın Gemlik ve Karacabey şantiyelerinde çalışmalarına devam etmektedir. Enjeksiyon çalışmalarının tamamlanmasını müteakip Hocaköy Barajımızda kazı ve dolgu imalatlar geceli-gündüzlü çalışmayla hızlı bir şekilde devam ederek söz verdiğimiz gibi 2020 yılında barajımızı tamamlayıp İnegöllü halkımızın hizmetine sunacağız. İnegöllü vatandaşlarımız su sıkıntısı ile ilgili bir tereddüt yaşamasınlar. Suyu israf etmeden rahatça kullansınlar. İhtiyaçlarını gidersinler. Onların suyunu sağlamak bizim vazifemizdir. Nasıl İstanbul´u, Yalova´yı, İzmir´i susuz bırakmadıysak İnegöl´ümüzü de susuz bırakmayız. Zaten yaptığımız ve de yapacağımız yatırımlar ile Bursa´mızı bolca suya kavuşturduk? ifadelerini kullandı.

İNEGÖLLÜLER ÇEŞMEDEN SU İÇECEK

Müdür Çelek, ?Bu tesislerin yapılması sonucunda çeşmeden su içilebileceğini müjdelemek isterim? dedi.

BURSA´NIN EN BÜYÜĞÜ

Hocaköy Barajı´nın yükseklik ve dolgu hacmi açısından Bursa´nın en büyüğü olduğunu ifade eden Çelenk, ?28 milyon metreküp su hacmine sahip. Türkiye genelindeki şu anda inşa halinde olan barajlarımızın içinde de önemli bir yere sahip Hocaköy Barajı? diye konuştu.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,32% -0,10
  • EURO

    34,75% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2389,59% -0,29
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07