ÖĞRENCİLER SOKAKTA YATIYOR

ÖĞRENCİLER SOKAKTA YATIYOR

İnegöl'de Ramazan Bayramı öncesi kapatılan pansiyonlarda kalan öğrenciler gidecek yer bulamayınca sokaklarda yaşamaya başladılar.

İzinsiz öğrenci barındırdıkları gerekçesiyle İnegöl’de Ramazan Bayramı öncesi kapatılan 5 pansiyon ile ilgili tepkiler dinmek bilmiyor. Pansiyonların kapatılması ile sokakta kalan öğrenciler bu karara tepki gösteriyorlar.  Öğrenciler, gidecekleri yerleri olmadığından sokakta kaldıklarını iddia ettiler.

 

ÇÖZÜM ÖNERİSİ SUNULMADAN KAPATILDI

 

Karara tepkisini dile getiren Kardelen Pansiyon işletmecisi Tülay Baygın, “Öğrenci barındırdığımız gerekçesiyle 5 işletmenin iş yerleri mühürlendi. Türkiye genelindeki bütün pansiyonların öğrenci almasına rağmen İnegöl’de bulunan birkaç art niyetli yurt sahiplerinin şikâyeti üzerine Bursa Valiliği bizlere başka bir çözüm önerisinde bile bulunmadan direkt kapatma kararı aldı. Valiliğin bu tavrı sadece öğrencilerin pansiyonda konaklamasındandır. Pansiyonlarda kalan öğrenciler 18 yaşını geçmiş reşit insanlardır. 18 yaşına gelmiş kişiye seçilme hakkı tanınan ülkede, İnegöl gibi bir ilçede pansiyonda konaklama hakkı elinden alınıyor. Aynı zamanda bizler gerekli kurumlardan ruhsatlarımızı almış, vergimizi ödeyen işletmeciler olarak iş yapma hakkımızı kaybetmiş oluyoruz. Pansiyonlarımızda hukuka ve ahlaka aykırı bir olay yaşanmamaktadır. Dava dosyamız şu anda Danıştay’ da. Danıştay’dan da lehimize çıkabilecek karar göz ardı edilerek işletmemiz kapatıldı. Şu anda pansiyonda kalan müşterilerimizin gidebilecek yerleri olmadığı için sokakta kaldılar” dedi.

 

SOKAKTA KALDIK

Pansiyonda konaklayan Pınar Kotan isimli öğrenci ise sokakta kaldıklarını ifade ederek, “Arkadaşlarımızla ve çalışan işçi arkadaşlarımızla mağdur kaldık. Burada yapılması gereken yapması gereken insanlar nerde ne yapması gerekiyorsa burada da bence onu yapması gerekiyor. Burada bu kadar insanı mağdur bırakamazlar burada öğrenciyiz ki sınav haftasında bunları yaşıyorsak. Bunları hiçbir şekilde bize yaşatamazlar. Buradaki insanlar mağdur, biz bunları yaşamak istemiyoruz. Dışarıda korkuyoruz,  gece doğal ortam, böceği var faresi var her türlü şeyi var. Gece kedi sesinden köpek sesinden uyuyamıyoruz, adapte olamıyoruz, sınavlara çalışamıyoruz. Elektrik yok su yok ne yapacağımızı bilemiyoruz” şeklinde konuştu.

 

YETERLİ YURT SAYISI YOK

Sorunlarının bir an önce çözülmesini isteyen Kotan, “Pansiyon açılmazsa şöyle bir durum var. Tabii biz bazı yetkili kişilerle de konuştuk. Ne diyorlar, yurtlara yerleştireceğiz diyorlar fakat burada yeterli yurt sayısı yok zaten. İnsanların hepsini yurtlara alamayacaklar. Alacakları insan sayısı 20-30 burada 170-180 tane insanı nereye koymayı düşünüyorlar? O zaman düşündükleri ne varsa şimdi uygulasınlar bizde burada mağdur kalmayalım” diye konuştu.

 

SINAVLARDA BAŞARISIZ OLUYORUZ

Pansiyonda kalan bir diğer öğrenci Filiz Yağız ise, “Pansiyonumuz kapatıldı şöyle bir şey söyleyebilirim. Geçen sene İnegöl’de olan bir tane yurtta kalıyordum ve ben hem okuyup hem de çalışıyorum. Part time çalıştığım için gece 11’de işten çıkıyorum. Bu seferde yurtlarda sıkıntı oluyor. Bu yüzden de pansiyona geçtim. Hem rahatlık açısından hem temizlik olsun hem de yemek olsun… Hiçbir şekilde yurtlarda kalmayı istemiyorum. Biz böyle mağdur oluyoruz, yaz okulundayız şu an sınavlarımız var vizelerimiz var. Arka tarafta kalıyoruz sizde çektiniz, hiçbir şekilde ders çalışamıyoruz. Bunun sorumlusu burayı kapatan kişilerdir. Kim ne yapacaksa bence bir an önce yapılmalı. Çünkü burada dışarıda kalıyoruz, Birçok insan var, doğal ortam, hayvan var her şeyden korkuyoruz bu yüzdenden her şekilde mağdur oluyoruz. Derslerimiz de şu anda kalmış bir biçimde, sınavlara giriyoruz ama hiçbir sonuç alamıyoruz. Çünkü neden burayı kapatanlar yüzünden” açıklamalarında bulundu.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07