www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

ÖĞRENCİLER VELİLERİNDEN ŞİKÂYETÇİ

ÖĞRENCİLER VELİLERİNDEN ŞİKÂYETÇİ

Uğur Dershaneleri Rehberlik Birimi tarafından SBS ve üniversiteye hazırlanan öğrencilere yönelik yapılan ankette, velilerin karnesi iyi olan çocuklarına tepkisiz kaldığı, karnesi kötü olanlara ise ceza verdiği ortaya çıktı. Velilerin bu tavrı ankete katıl

Uğur Dershanesi İnegöl Kurucu temsilcisi Özgen Yıldız, dershanelerinin Rehberlik Birimi’nin yaptığı karne araştırması hakkında açıklamalarda bulundu. Yapılan ankette, velilere de ışık tutacak bilgiler yer alıyor.

İYİ KARNEYE TEPKİ YOK, KÖTÜ KARNEYE CEZA

Özgen Yıldız, Uğur Dershaneleri Rehberlik Birimi tarafından SBS ve üniversiteye hazırlanan öğrencilere karneleri hakkındaki görüşleri ve ailelerinin karneye yaklaşımlarını belirlemek amacıyla bir anket çalışması uygulandığını belirterek; “Anket çalışması sonucunda, öğrencilerin karne gününün gelmesini istemedikleri, bu nedenle karnesinin iyi gelmesini bekleyen öğrencilerin de karne günü ile ilgili olumsuz bir izlenime sahip olduğu sonucu ortaya çıktı. ‘Karne gününün gelmesini istiyor musun?’ sorusuna öğrencilerin yüzde 68’i hayır yanıtını verdi. Buna göre karnesinin iyi gelmesini bekleyen öğrencilerin de karne günü ile ilgili olumsuz bir izlenime sahip olduğu görüldü. Karnesi iyi gelecek olan öğrencilere ‘Ailenin karnen ile ilgili tepkisi ne olacak?’ diye sorulduğunda, yüzde 67’si tepkisiz kalırlar yanıtını verdi. Buna göre ailelerin iyi karne karşısında tebrik etme veya ödüllendirme yoluna gitmediği, tepkisiz kaldığı görüldü. Karnesi kötü gelecek öğrencilere aynı soru sorulduğunda, öğrencilerin yüzde 39’u tepkisiz kalırlar derken, yüzde 55’i cezalandırırlar ya da bir süre benimle konuşmazlar yanıtını verdi.  Bu da gösteriyor ki, iyi karne karşısında tepki vermeyen veliler, kötü karne karşısında ya sessizliğini bozuyor ya da çocuğu ile olan iletişimini tamamen kesiyor” dedi.

ÖĞRENCİLERİN AİLELERİNİN GÜVENİNE İHTİYAÇ VAR

Özgen Yıldız, öğrencilerin beklentilerine ilişkin çıkan sonuçları ise şöyle anlattı: “Araştırmaya katılan öğrencilere ‘Ailen ne yapsa ya da nasıl yaklaşsa karnenin 2. dönem daha iyi olması için motive olursun?’ sorusu sorulduğunda, öğrencilerin yüzde 45’i bana güvendiğini ve elimden geleni yapacağıma inandığını söylerse yanıtını verirken, yüzde 35’i ise bir şey yapmalarına gerek yok, ben daha fazla çalışırım yanıtını verdi. Bu da gösteriyor ki, öğrencilerin ailelerinin onlara güvendiğini duymaya ihtiyaçları var.”

AİLELERE DÜŞEN GÖREVLER

Öğrencilerin karneleri hakkındaki görüşleri ve ailelerinin karneye yaklaşımları ile ilgili olarak ise Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, “Öğrenciler kadar aileler de karne gününü büyük bir sabırsızlıkla beklerken başarılı öğrencilerin ödüllendirileceği kesin. Başarısı beklenilenin altında olan öğrencilere karşı aileler çok dikkatli davranmalı. Yarıyıl tatilini öğrenci için ceza günlerine dönüştürmek, şiddet uygulamak ya da psikolojik olarak baskı altında tutmak onları başarısızlığa sevk edecektir. Unutulmamalıdır ki karne, sorgulama değil değerlendirme aracıdır” ifadelerinde bulundu.

Nazik Kösegil ayrıca, ailelerin çocuklarına duyduğu güvenin başarıyı olumlu yönde etkilediğinin de altını çizdi.

KARNEDEKİ NOTLARIN TAMAMI ÖĞRENCİYE AİT DEĞİL

Kösegil, karnenin öğrencinin notları ile birlikte yaşamı içerisindeki etkilerini ise şöyle açıkladı: “Çocukların okul ve sorumlulukları konusunda nasıl eğitildikleri, motive edilip edilmedikleri, arkadaş ve aile ilişkileri, yetenekleri ve becerilerini aşan ilişkiler bakımından zorlanıp zorlanmadıkları, dönem boyunca gerek okulda, gerekse evde yaşadıkları, birey olarak yaşıtlarından farklı özelliklerin dikkate alınıp alınmadığı, içinde bulunduğu yaş dönemine ait sıkıntıları aşmada yeterli yardım alıp, almadığı gibi durumları da ifade eder. Dolayısıyla karnedeki notların tamamı çocuklara ait notlar değildir.”

“Öğretim dönemini geride bırakırken, çalışmalarımızı ve yaşadıklarımızı değerlendirmek, eksiklerimizi belirlemek oldukça önemlidir. Önümüzde henüz yaşanmamış, eksiklerimizi telafi fırsatı olabilecek koca bir dönem var. Birinci dönemle ilgili değerlendirme yapmanızı ve aşağıdaki soruları bir kağıda cevaplamanızı öneriyoruz: Sene başında kendinizden bekledikleriniz neydi? Hedeflediklerinize ne kadar yakınlaşabildiniz? Hedeflerinize ilerlerken yaptığınız hatalar ve doğrular nelerdi? Bir dönem boyunca yapmış olduğunuz çalışmalarınızı ve aldığınız sonuçları değerlendirin. Birinci dönem hangi derslerden hangi eksikleriniz olduğunu düşünüyorsunuz? Bir listesini çıkarın. Tatil, sıkıntı yaşadığınız konu ya da derslerle de yüzleşmek için bir fırsattır. Takıldığımız veya baş edemediğimiz bir ders ya da konu ile karşılaşınca bırakıp, kaçmak yerine onunla yüzleşmek en doğrusudur. Sıkıntı yaşanan konu ya da dersi öğretmenden destek almadan önce biz başına oturup uğraşmalıyız. Kendi çalışma sistemimizle o sorunu çözmeye çalışmalı, daha sonra bir uzmandan destek almalıyız. Ancak bu dönemin tatil olduğu da unutulmamalı. Öğrencileri tatilden sonra yoğun sınavlar ve dersler bekliyor. Bu yüzden tatilde her şeyden önce dinlenmiş olmak ikinci döneme tazelenmiş bir şekilde başlamak gerekiyor.”



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,50% 0,29
  • EURO

    34,79% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2443,62% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00