ÖĞRENCİLERE KABİLİYET DERSİ VERİLMELİ

ÖĞRENCİLERE KABİLİYET DERSİ VERİLMELİ

İnegöl Esnaf Sarayında Madeni Sanatkârlar Odasını ziyaret eden Türkiye Madeni Eşya Sanatkârları Federasyonu Başkanı Özcan Saraçoğlu, 4+4+4 eğitim sisteminin ikinci 4’ünde öğrencilere kabiliyet dersinin de verilmesi gerektiğini söyledi.

 

Türkiye Madeni Eşya Sanatkârları Federasyonu Başkanı Özcan Saraçoğlu, Başkan Vekili Necdet Heppekcan ve Bursa Demir ve Madeni İşler Sanatkârları Odası Başkanı Ali Kunter ile birlikte dün saat 14.30’da İnegöl Esnaf Sarayında Madeni Sanatkârlar Odasını ziyaret etti.

 

SÜREKLİ YANIMIZDALAR

Ziyarette bir konuşma yapan İnegöl Arabacı Demirci ve Madeni Sanatkârlar Odası Başkanı Süleyman Cavcı, Federasyon Başkanının kendilerini ziyaret ederek onurlandırdığını dile getirerek; “Bizlerin her zaman yanındalar. Bize çok büyük faydaları oluyor. Bizi ziyaret ettikleri için çok mutlu olduk” dedi.

 

3 BÜYÜK FEDERASYONDAN BİRİYİZ

Türkiye Madeni Eşya Sanatkârları Federasyonu olarak Türkiye genelinde 257 odaları olduğunu ifade eden Türkiye Madeni Eşya Sanatkârları Federasyonu başkanı Özcan Saraçoğlu ise, “13 federasyon içerisinde 3 büyük federasyondan birisiyiz. Bursa’da ilçelerle beraber federasyonumuza bağlı 11 oda var. Bugün odalarımızın durumunu görmek için geldik. Bundan sonraki yılda seçim sürecine giriyoruz. Oda ve konfederasyon seçimleri olacak. Bu seçimlerle ilgili neler yapabiliriz bunları konuşacağız. Sorunları masaya yatıracağız. Yeni seçimin ardından bizim yasalarımızda da değişiklikler olacaktır. Bu değişiklikler daha güncel ve işlevsel hale gelecek yeni yasaları beraberinde getirecektir” diye konuştu.

 

YA KENDİMİZİ YENİLEYECEĞİZ YA DA GİDECEĞİZ

Kendilerinin hep ustalarından gördüklerini yapmaya alıştıklarını ifade eden Özcan Saraçoğlu, “Ama dönem öyle bir dönemki teknoloji sürekli ilerliyor. Bizde bu teknolojiye ayak uydurmalıyız. Yasalarda bu yüzden var. Kendimizi yenileyeceğiz, yenileyemezsek gideceğiz. Burada esnafımızın önereceği fikirlerde KOSGEB’ten destek alınabilir. Bu sistem böyle gitmez. Değişmesi için esnafın istediği veya önerdiği bir sistemi yukarılara taşımak istiyoruz” dedi.

 

4+4+4 İÇERİSİNDE KABİLİYET DERSİ OLMALI

4+4+4 eğitim sistemi ile ilgilide bir taleplerinin olduğunu söyleyen Saraçoğlu, “2. 4’ün sonunda kabiliyet dersleri olmalı. Bugüne kadar yetişen tüm sanatkârlarımız ailelerin yönlendirmesiyle meslek seçimlerini yaptılar. Bu kabiliyet dersleri olursa çocuklarımız kendini yetiştirecek. Hangi mesleğe yatkınlığı varsa oraya yönelecek. Bizim bu talebimiz var ama 4+4+4 sistemi henüz yeni. Bunu yapabilirsek yapmak istiyoruz. KOSGEB’te bu işin yazılımında var ama icraatın içinde yok” dedi.

 

ARTIK ATÖLYELERİMİZ YAĞ PAS İÇERİSİNDE OLMASIN

Artık eskisi gibi atölyelerin yağ pas içinde olmamasını isteyen Saraçoğlu, “Eskiden dükkânımıza gelen müşteriyi boş yağ tenekesinin üzerinde oturttuk. Ama şimdi bakıyorsunuz ki yetkili servislerimizde ayrı oturma yerleri, müşteri bekleme salonları var. Bizde istiyoruz ki yetkili servis olmayan atölyelerimiz bile temiz olsun. Müşterilerin oturup bekleyebilecekleri yerler olsun. Ama bizim sanayi sitelerimiz en genci 30 yaşında. Bunların değişmesi lazım” diye konuştu.

 

EĞİTİMİ BİZİM VERMEMİZ LAZIM!

Türkiye’deki eğitimin çarpıklığına değinen Türkiye Madeni Eşya Sanatkârları Federasyonu Başkan Vekili Necdet Heppekcan, “Milli eğitim sürekli işin başında, çarpık eğitimlerin esnaf ve sanatkârlara verilmesi lazım. Biz dışarıdan teorik bilgileri hocalar vasıtası ile alacağız ama kendi meslek grubumuzdaki çırak ve kalfaları kendimizin yetiştirmesi lazım. Çıraklık eğitim merkezinde etkin görevler almamız lazım. Bu görevleri Milli Eğitim hocaları yerine kendimiz vermeliyiz. Teorik kısımları öğretmenler veriyor ancak pratik kısımlarda bizim devreye girmemiz lazım. Ama bugün Avrupa Birliği eğitim sistemine baktığımızda oradaki Milli Eğitim devre dışı kalmış esnaf birliklerine verilmiş bu eğitimler. Esnaf birliklerine devlet bütçeden katkı yapıyor ama maalesef o eğitime verilen paranın yarısı bize verilse esnaf birlikleri olarak biz o eğitimleri çok daha iyi yaparız. Çünkü birebir yaşayan biziz, ihtiyacı olan biziz. Biz bu mesleği biliyoruz, bizim eğitmen olmamız lazım. Başkanımızla bu sistemin bu şekilde gitmeyeceğini defalarca ilettik” açıklamalarında bulundu.



  • BIST 100

    10162,29%1,16
  • DOLAR

    32,36% -0,37
  • EURO

    34,69% -0,29
  • GRAM ALTIN

    2389,86% -1,34
  • Ç. ALTIN

    3867,20% -0,50