ÖĞRENCİNİN SİGORTA PRİMİ DEVLETTEN

ÖĞRENCİNİN SİGORTA PRİMİ DEVLETTEN

Çıraklık eğitimin zorunluluk olduğunu belirten İnegöl Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ercan Yılmaz, kayıt yaptıran öğrencilerin sigorta primlerinin devlet tarafından ödendiğini söyledi.

İnegöl Mesleki Eğitim Merkezi’nde çıraklık kurslarını tamamlamış olanlar için kalfalık eğitiminde yeni dönem başlıyor. Dün Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk’ün makamında yapılan basın toplantısında kalfalık eğitiminde Temmuz dönemi kayıtlarının sürdüğü açıklanırken, çıraklık eğitiminin önemine de vurgu yapıldı.

MESLEKİ EĞİTİME KAYIT OLMANIN ŞARTLARI

Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, Şube Müdürü Özer Yılmaz ve Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ercan Yılmaz’ın hazır bulunduğu basın toplantısında, 2013-2014 eğitim öğretim yılı Şubat dönemi Kalfalık kayıtlarının 1 Temmuz 2012 tarihinde başladığı ve 30 Eylül tarihine kadar devam edeceği bildirdi. Kalfalık kursuna kayıt olmak isteyen çırakların, zorunlu eğitim kapsamındaki ortaokul öğrencilerinin açık öğretime kayıt yaptırdıklarında aldıkları kayıt belgesi ile mesleki eğitime kayıt yapabileceklerini belirten Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ercan Yılmaz, “Ayrıca daha zorunlu eğitim kapsamındaki ilköğretim öğrencileri ve liselerden tasdikname almış olan öğrenciler de çırak olarak mesleki eğitime kayıt olabilmektedirler. 1996-1997 eğitim öğretim yılı sonuna kadar 5 yıllık ilkokulu bitirenlerde kayıt yaptırabiliyor. Başvuru yapacak çıraklarımızın 19 yaşından gün almamış olması ve kapsamda bulunan meslek dallarından birinde çalışıyor olması gerekmektedir. Ayrıca, çalıştığı işyeri vergiye kayıtlı ve bir mesleki teşekküle bağlı olmalıdır. Bu şartlara uygun çıraklar yaz dönemi Temmuz - Ağustos - Eylül ve kış dönemi Şubat kayıt zamanlarında merkezimize kaydolabilirler. 19 yaşından gün almış olanların da Kalfalık Belgesi alabilmeleri için ayrıca kurslar açılmaktadır” dedi.

ÖĞRENCİNİN SİGORTA PRİMİ DEVLETTEN

Kayıt için yapılması gereken işlemlerden de söz eden Ercan Yılmaz, Mesleki Eğitim Merkezinden alınacak 4 adet çıraklık sözleşmesinin doldurulması, çırağın kendisi, velisi, işyeri sahibi imzaladıktan sonra işyerinin bağlı olduğu Esnaf Odası ve benzeri mesleki teşekküle onaylatılması gerektiğini dile getirerek şöyle devam etti: “Bu sözleşme kayıtta istenilen diğer evraklar ile birlikte ilgili müdür yardımcısına getirilerek kayıt yapılmaktadır. Öğrenciler teorik ders görmek üzere öğrenim süresince haftanın bir günü okula gelecek, diğer günler işyerlerinde pratik öğrenim göreceklerdir. Öğrenim tam gündür. Kayıt yaptıran çırak öğrenciler öğrenim süresince iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalı olmaktadır ve primleri devletimiz tarafından ödenmektedir” diye konuştu.

İSTEĞE BAĞLI DEĞİL, ZORUNLU

Çıkarlık eğitiminin isteğe bağlı değil, bir zorunluluk olduğuna da vurgu yapan Müdür Ercan Yılmaz, “Bütün işyerleri, çalıştırdıkları çırakların sigortalarını kendileri ödeseler dahi, çıraklarını Mesleki Eğitim Merkezine göndermek zorundadırlar” dedi.

Haziran dönemin kalfalık sınavlarına 250 kalfa adayının katıldığını da belirten Ercan Yılmaz, 35 kişinin kalfalık belgesi aldığını söyledi. Ustalık sınavında ise 95 usta adayından 55 kişinin belge almaya hak kazandığı açıklandı.

BELGESİZ ÇALIŞMAK YASAK

İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Özer Yılmaz ise yeni mesleki eğitim yönetmeliğinden söz etti. 13.07.2013 tarihinde resmi gazetede yayınlanan Tehlikeli Ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerlerinde Çalışana Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmenlikte; işletmelerde çalışanların belgesi olma zorunluluğu getirildiğini ifade eden Özer Yılmaz, “Belgesi olmayanlar 32 saatlik kurs aldıktan sonra işletmelerde çalışabilirler. Bunlarla ilgili Bakanlığımızın genelgesi yayınlandıktan sonra kurumlarımız tarafından kurslar açılacaktır” dedi.

AĞIR CEZALAR UYGULANIYOR

Son olarak bir konuşma yapan İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk de işletmelerin çalıştırdıkları çırakları 3308 sayılı kanun gereği Mesleki Eğitim Merkezime kayıt yaptırmak zorunda olduğuna dikkat çekti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca denetlenen işletmelerin bu kapsamda denetlenlendiğini de belirten Mehmet Baştürk, “Denetimle ilgili raporlar Valiliğe verilir. Raporlarda belirtilen hususlar Valilikçe değerlendirilir ve çırak öğrencisini kayıt yaptırmayan işletmelere 1- ihtar cezası, 2- 400 TL para cezası, 3- Fiilin tekrarı hâlinde bu cezalar iki katına çıkarılır 4- Fiilin sürmesi hâlinde ise meslekten geçici men cezası vererek gereğini Valilik yapmaktadır” dedi.

ÇIRAĞINI EĞİTMENİN AVANTAJLARI

Çırağını mesleki eğitime kaydettirmenin avantajlarını da açıklayan Mehmet Baştürk, şöyle konuştu: “Çırağını Mesleki Eğitime kayıt yaptıran işletmelerin çırağını haftanın 1 günü Mesleki Eğitime göndererek eğitime tabi tutulması sonucunda davranış kazanmasını sağlamasının yanında öğrenci; sigortadan yararlanır, mesleki teknik bilgi kazanır, öğrencilik haklarından yararlanır. (indirimli seyahat kartı, askerlik tecili vb), yetki ehliyeti devlet adına tescil edilmiş olur. Bu kazanımlarının yanında ceza vermekten kurtulan işletmeler ise çırağını mesleki eğitime kayıt ettirdiğinde; öğrencinin sosyal güvencesi S.S.K. primleri devlet tarafından ödenir, işletmeler S.S.K primlerini kendileri dahi ödeseler yine öğrenci yaşındaki kişileri eğitim merkezlerine göndermek zorundadırlar. Bu kanuni bir zorunluluktur. Damga vergisi ödenmez, gelir vergisi ödenmez, vergi iadesi ödenmez, zorunlu tasarruf ödenmez, kıdem tazminatı ödenmez, verilen ücret gider gösterilebilir, öğrenciler işçi sayısına dahil edilmez. Bu kazanımlar düşünüldüğünde, işletmelerin çıraklarını kayıt etmesinde yarar olduğunu görüyoruz.”

12 ÇIRAĞIN VARSA KENDİ SINIFINI OLUŞTUR

Mehmet Baştürk, işletmelerin 12 ve üzeri çırağı bulunması durumunda ise işletmenin kendi bünyesinde oluşturacakları eğitim sınıflarında da çırakları eğitebileceklerini söyledi.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07