ÖĞRETMENLER GELECEKTEN UMUTLU DEĞİL

ÖĞRETMENLER GELECEKTEN UMUTLU DEĞİL

24 Kasım Öğretmenler günü nedeniyle öğretmenlerin ekonomik ve sosyal haklarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan ilçemizdeki sendika temsilcileri iktidarı sert dille eleştirdi. Yapılan açıklamalarda öğretmenlerin hayat standartlarının, çalışma şekil ve

24 Kasım Öğretmenler günü nedeniyle öğretmenlerin ekonomik ve sosyal haklarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türk Eğitim Sen, Eğitim Bir Sen ve Eğitim Sen İnegöl temsilcileri hükümeti sert dille eleştirirken, öğretmenlerin hayat standartlarının, çalışma şekil ve esaslarının, mesleki ve sosyal sorunlarının en kısa sürede çözüme kavuşturulmasının altı çizildi.

 

Öğretmenler Mutlu Değil

Türk Eğitim Sen İlçe Başkanı Hasan Hüseyin Yılmaz, “Öğretmenler bugün zor şartlar altında Türkiye’nin geleceğini hazırlamaya çalışmaktadırlar. İlmin aklın aydınlığın kilometre taşı olan öğretmenlerimiz mutlu değil ve gelecekten de umutlu değillerdir. Yanlış eğitim politikalarının bir sonucu olarak dağ gibi sorunlar ile baş başa bırakılmışlardır. Öğretmenler eğitimin ve eğitimcinin sorunlarına hâkim olmayan siyası kadrolaşmada sınır tanımayan verdiği sözü yerine getirmeyen eğitimcileri yıldıran ve yıpratan Milli Eğitim Bakanlığı’nın mensubu olmaktan gurur duymamaktadırlar. Bu olumsuzluklar üzerine ekonomik sorunlar da eklenince öğretmenlik mesleğinden soğumaktadırlar. Öğretmenlik ülkemizde giderek saygınlığını kaybeden bir meslek haline gelmiştir. Bu durum öğretmenlerin çalışma şevkini kırmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı eğitimde maliyeti düşürmek uğruna öğretmenleri sözleşmeli, ücretli gibi kadrolarla sınıflandırmış çalışma huzurunu ve iç barışı bozmuştur. Milli Eğitim Bakanının sözleşmeli öğretmenleri kadroya alacağız sözünün üzerinden beş yüz günü aşkın zaman geçmiştir. Öğretmenler artık verilen sözlere güvenmemektedirler” açıklamalarında bulundu.

 

Ataması yapılmayan yüzlerce öğretmen adayı var

Ataması yapılmayan yüzlerce öğretmen adayının olduğunu söyleyen Yılmaz, “Onlara da sizde çalışın ve atanını gibi eleştiriler yöneltilmektedir. Öğretmenler artık güvenilirliği kalmamış KPSS gibi bir işkenceye tabi tutulmuşlardır. Öğretmenler okulda yaşanan şiddet olaylarından dolayı mağdurdurlar. Okullarda güvenlik zafiyeti vardır. Öğretenler zaman zaman öğrenci ve velilerin olumsuz ve şiddet içeren davranışlarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Tekli eğitime geçmek halen hayal gibi gözükmektedir” ifadelerini kullandı.

 

Ekonomik sorunlar öğretmeni stresli yapmakta aile ilişkilerini olumsuz etkilemektedir

Türk Eğitim Sen Genel Merkezinin yaptığı 3 bin 534 kişinin katıldığı bir ankette çarpıcı sonuçların ortaya çıktığını aktaran Yılmaz, “Öğretmenlerin: %93’ü kredi kartı kullanmakta ve %80’i de kredi kartı borçlusudur. %68’i son bir yıl içinde bir bankadan kredi çekmiştir. %60’a yakını kirada oturmaktadır. %14’ü bir yıldan uzun zamandır kendisine kıyafet alamamıştır. Ekonomik sorunlar öğretmeni stresli yapmakta aile ilişkilerini olumsuz etkilemektedir. Öğretmenlerin %50’i öğretmen olduğu için pişmandır. %83’ü Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’yu başarısız bulmaktadır. %93’ü MEB’in, öğretmenlere hak ettiği değeri verdiğini düşünmüyor. Bu vesile ile Başöğretmenimiz Ulu Önder Atatürk’ü bir kez daha minnet ve rahmetler anıyor. Tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutluyoruz” şeklinde konuştu.

 

Öğretmenlerimizin yaşamları, hayat standartları, çalışma şekil ve esasları, mesleki ve sosyal sorunları en kısa sürede çözüme kavuşmalıdır

Eğitim Bir-Sen İlçe Başkanı Sinan Aktaş ise yaptığı açıklamada “Yine her yıl olduğu gibi 24 Kasım geldi, anlı şanlı laflarla, birtakım törenlerle fedakâr ve cefakâr öğretmenlerimizin bu günü kutlanacak, anılacak, daha sonra yine her şey lafta kalacak. Artık Milli Eğitim sistemimizin, Eğitim ve öğretim müfredatımızın, bu işin temeli olan öğretmenlerimizin yaşamları, hayat standartları, çalışma şekil ve esasları, mesleki ve sosyal sorunları en kısa sürede çözüme kavuşmalıdır. Aksi takdirde bu işten verim almak, ülkenin gelecek nesillerini emin ellerde,  yetiştirmek hayal olacaktır. Bütün bu sorunların çözümü Milli Eğitim sisteminin, teşkilatının, müfredatının, işleyiş tarzının yeniden yapılandırılması ve tam demokratik hale gelmesi ile mümkün olacaktır” dedi.

Eğitim Bir-Sen İlçe Başkanı Sinan Aktaş, öğretmenlerin bir kısmı kredi batağında   sıkıntı çekmekte,borç batağı içinde yüzmektedir Bu sosyal ve ekonomik sorunu aşamamış olan öğretmenler eğitimde ne kadar başarılı olabilir Öğretmenler bu toplumun temel direkleridir. En önemli vazife yapan kurumunun öncüleridir. Onlara insan olduklarını, onurları ile yaşamlarının hakları olduğunu, toplum içinde çok önemli bireyler olduklarını hissettirecek ekonomik ve sosyal çalışmaların hızla yapılması ve hayata geçirilmesi lazımdır” dedi.

 

Öğretmenlerimizin Bazı Mesleki Ve Yaşamsal Sorunları Var

Aktaş, “Öğretmenlerimizin bazı mesleki ve yaşamsal sorunları var, yıpranma tazminatları, ders ücretlerinin güncellenmemesi, eğiteme hazırlık ödeneklerinin yetersizliği ve milli eğitimin diğer çalışanlarına yansıtılmaması, sınıf mevcudu düşük olan sınıfların birleştirilerek hem eğitim kalitesinin düşürülmesi hem de öğretmenin zaten yetersiz olan ders ücretinin törpülenmesi, ikili eğitim yapan okul idarecilerinin normal mesai uygulanması kabul edilebilir bir durum değildir.” diyen Sinan Aktaş bütün öğretmenlerin öğretmenler gününü kutlayarak açıklamasını sonlandırdı.

 

Kamusal Hizmetler Her Düzeyde Nitelikli, Ulaşabilir Ve Parasız Olmalıdır

Eğitim Sen İlçe Başkanı Metin Erdem ise, “4/B, 4/C, sözleşmeli ve geçici çalışmaya son verilmesi, herkese güvenceli iş, kadrolu çalışma hakkı sağlanması, ataması yapılmayan öğretmenlerin en kısa sürede kadrolu olarak atanması, eğitime yeterli bütçe, okullara ödenek verilmesi, sınıf mevcutlarının en az 24 kişilik olması, doğum izni sürelerinin bitiminden çocuğun ilköğretime başlayacağı süreye kadar geçen süre ebeveynlerin 6 ay dönüşümlü olarak kullanabilecekleri 2 yıl ücretli ebeveyn izin hakkı olmalıdır. Hemen toplu sözleşme masasına oturulmalı, grev hakkımız engellenmemelidir. Sağlıkta katkı ve katılım payları iptal edilmemeli, eğitim ve sağlık başta olmak üzere kamusal hizmetler her düzeyde nitelikli, ulaşabilir ve parasız olmalıdır” dedi.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07