ÖĞRETMENLERDEN SİVİL EYLEM

ÖĞRETMENLERDEN SİVİL EYLEM

Eğitim Bir- Sen Üyesi öğretmenler, kamu personellerine kılık kıyafet serbestliği getirilmesi için atağa geçti. Dün Okullar Bölgesi’nde toplanarak bir basın açıklaması yapan 20 dolayında öğretmen, derslere de gün boyu sivil kıyafetlerle girdiler.

SİVİL İTAATSİZLİK GÖSTERİYORUZ

Okullar bölgesinde yaptıkları eyleme ilişkin bir açıklama yapan Eğitim Bir-Sen İnegöl Şube Başkanı Sinan Aktaş, 1982 model darbe ürünü, çağdışı kılık ve kıyafet yönetmeliğini protesto etmek için toplandıklarını kaydederek, “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik’teki akla zarar kurallar durmakta, devlet memurlarına adeta üniformalı asker muamelesi yapılmaktadır. Ense tıraşı, sakal, favori, bıyık ile ilgilenen, çalışanların kot ve benzeri pantolon giyemeyeceği hükmünü içeren, inancı gereği başını örtme ihtiyacı duyan ve tercihinden dolayı saygı duyulması gereken kadın çalışanlara başörtüsü yasağı getiren darbe döneminin ürünü, çağdışı yönetmeliği tanımadığımızı haykırmak için buradayız” dedi

----------------------------------------------------

Okullarda kılık kıyafet serbestisinin ardından, öğretmenler de kamu personellerine kılık kıyafet serbestliği getirilmesi için atağa geçti. Eğitim Bir-Sen üyesi öğretmenler, bayan öğretmenlerde başörtüsü, erkek öğretmenlerde de kravatsız kıyafetler için dün Okullar Bölgesi’nde toplanarak bir basın açıklaması yaptılar. Yaklaşık 20 öğretmenin bulunduğu eyleme kot pantolon ve kazaklarla spor kıyafetlerle gelen öğretmenler, gün boyu derslere de bu şekilde girdiler.

SİVİL İTAATSİZLİK GÖSTERİYORUZ

Okullar bölgesinde yaptıkları eyleme ilişkin bir açıklama yapan Eğitim Bir-Sen İnegöl Şube Başkanı Sinan Aktaş, eğitim-öğretim ve bilim hizmet kolunun genel yetkili sendikası olarak ülke genelinde sivil itaatsizlik gösterdiklerini, işe ve derslere serbest kıyafetle girdiklerini söyledi. “Burada, 1982 model darbe ürünü, çağdışı kılık ve kıyafet yönetmeliğini protesto etmek için toplanmış bulunuyoruz” diyen Aktaş, “657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ek madde 19’da ‘Devlet memurları, kanun, tüzük ve yönetmeliklerin öngördüğü kılık ve kıyafet kurallarına uymak mecburiyetindedirler’ hükmünden hareketle hazırlanmış olan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik’teki akla zarar kurallar durmakta, devlet memurlarına adeta üniformalı asker muamelesi yapılmaktadır. Ense tıraşı, sakal, favori, bıyık ile ilgilenen, çalışanların kot ve benzeri pantolon giyemeyeceği hükmünü içeren, inancı gereği başını örtme ihtiyacı duyan ve tercihinden dolayı saygı duyulması gereken kadın çalışanlara başörtüsü yasağı getiren darbe döneminin ürünü, çağdışı yönetmeliği tanımadığımızı haykırmak için buradayız” dedi.

KADINLARIN NE GİYECEĞİNE KARAR VERME HAKKI YOK

Sinan Aktaş, öğrencilerin kılık ve kıyafet yönetmeliğinin değiştiğini de anımsatarak; “Tek tipçilikten vazgeçilmiş, imam hatip okullarında bütün derslerde, diğer okullarda sadece Kur’an-ı Kerim dersinde başörtüsü serbestisi içerecek şekilde serbest kıyafet hakkı tanınmışken, öğretmen adaylarına staj dönemlerinde serbest kıyafetle okula gitme hakları iade edilmişken, eğitim çalışanlarının saçıyla, bıyığıyla, ense tıraşıyla, favorisiyle, pantolonunun kumaşıyla ilgilenilmesini kesinlikle doğru bulmuyoruz. Ülkemizde 1930 yılında seçme, 1934 yılında seçilme hakkı verilen kadınların 2013 yılında hala ne giyeceklerine karar verme hakları yok. Şiddetle mücadele konusunda kampanyalar başlatan devlet, ne yazık ki en büyük şiddeti, başörtüsü yasağıyla kadınlara kendisi uygulamaktadır. Başarıyı, gelişmeyi ve değişimi zihinsel bir süreç olmaktan ziyade dış görünüşe endeksleyen bu çarpık bakış açısının tedavülden kalkma zamanı gelmiş ve geçmektedir. Devlet, vatandaşıyla, halkın inançlarıyla kavga etmeyi artık bir kenara bırakmalıdır. İnsanlarını tanımlamayı değil, tanımayı seçmelidir. Olağanüstü dönemlerin oluşturduğu psikolojik baskılardan ve bıraktığı tortulardan bir an önce kurtulmak istiyoruz” diye konuştu.

İLKEL BAŞ ÖRTÜSÜ YASAĞI YÖNETMELİKTEN TAMAMEN KAZINMAMIŞTIR

Baş örtüsü yasağına ilişkin sert ifadeler kullanarak konuşmasını sürdüren Sinan Aktaş, şöyle devam etti: “Darbe dönemindeymişiz gibi ilkel başörtüsü yasağı yönetmeliklerden hala tamamen kazınmamıştır. Halk, nasıl giyinileceğini, saçların nasıl taranacağını, başın örtülü mü açık mı olunacağını belirlesinler diye hiçbir zaman otoriteye yetki vermemiştir. Kimse kendisine verilmeyen yetkiyi kullanmaya kalkmasın. Halk, despotlaşan yönetimlerin insan hak ve özgürlüklerini hiçe sayan yaptırımlarını ortadan kaldırsın diye demokratik hakkını kullanmış ve mevcut iktidarı iş başına getirmiştir. İktidar kendisinden beklenileni yerine getirmeli ve yasakları meşrulaştıracak adımlar yerine halkı özgürleştirecek adımlar atmalıdır. Biz eğitim çalışanları olarak, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik’in acilen değiştirilmesini, kamuda çalışan kadınlara başı açık olacak şeklinde dayatma yapılmamasını, Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesine (CEDAW) aykırı olan başörtüsü yasağının tamamen kaldırılmasını, çalışanlar olarak ne giydiğimizle değil, ne ürettiğimizle ilgilenilmesini istiyoruz.”

YÖNETMELİĞİ YOK SAYIYORUZ

Eğitim-Bir-Sen olarak, darbe dönemlerinin dayatmalarına uymayacaklarını ilan eden Sinan Aktaş, insanların onurunu ve tercihlerini hiçe sayan yaptırımların zorla yasal çerçeveye oturtulmuş olabileceğini, ama bu yaptırımları asla meşru görmediklerini de vurguladı. TBMM önünde kılık ve kıyafet yönetmeliğine dair Memur-Sen Konfederasyonu olarak başlatılan itirazı, Eğitim-Bir-Sen olarak 81 ilde ‘Kılık-Kıyafet Özgürlüğü ve Başörtüsü Yasağına Hayır’ çıkışıyla devam ettirdiklerini dile getiren Aktaş, “Bugün ise, Eğitim-Bir-Sen olarak bir adım daha atarak, sivil itaatsizlik gösteriyor, hükümete, darbe döneminin izlerini silmesi çağrımızı yineliyoruz. Özgürlük taleplerimiz karşılanmalı, ne giyip ne giymeyeceğimizi bilecek yetişkinler olduğumuz kabul edilmeli ve bu talebimize kulak verilmelidir. Şimdi yönetmeliği yok sayıyor, okullarımıza serbest kıyafetle giriyoruz” açıklamalarında bulundu.



  • BIST 100

    10272,75%-0,04
  • DOLAR

    32,28% -0,17
  • EURO

    34,79% -0,04
  • GRAM ALTIN

    2407,80% 0,62
  • Ç. ALTIN

    3900,49% 0,32