Okul Servisleri Denetlenecek

Okul Servisleri Denetlenecek

Okul gezilerinde kullanılacak servis araçlarının en fazla 5 yaşında olma şartı kaldırıldı. Ancak yeni uygulamaya göre S plakalı araçlara da artık D2 belgesi verilmeyecek. Öte yandan; İnegöl’de ilk kez geçen yıl uygulanan okul servislerine yönelik ya

Milli Eğitim Bakanlığı, okul gezilerinde kullanılacak servis araçlarının en fazla 5 yaşında olma şartını kaldırdı. 2007 yılında Aksaray’da 7’si öğrenci 33 kişinin ölümüyle sonuçlanan bir okul gezisinin ardından araçların yaşlı olduğu ortaya çıkmış ve bu tehlikenin ortadan kaldırılması için bir genelgeyle, okul gezilerinde kullanılacak araçların 5 yaştan büyük olmaması şartı konmuştu. Boldavin Şoförler Odası Başkanlığı MEB’in okul gezileri için araçlarda 5 yaş sınırını Danıştay’a götürmüştü. Danıştay 10. Dairesi de Bakanlığın kararını geçtiğimiz günlerde iptal etti. Bu gelişme üzerine MEB geçtiğimiz hafta bir genelge ile okul gezilerinde kullanılacak araçlarda artık, 5 yaş sınırı aranmayacağını duyurmak zorunda kaldı.

Herkes Kendi İşini Yapacak

Birkaç gün önce duyurulan bu konuya ilişkin dün açıklamalarda bulunan İnegöl Şoförler Odası Başkanı Bahattin Korkmaz, Türkiye’de S plakayla ilgili tahkik uygulaması olduğundan bahsetti. S plakalı araçlarla bazı illerde turizm belgesi diye tabir edilen D2 belgesi alıp gezilere katılınabildiğini dile getiren Korkmaz;  “S plakanın statüsü şehir içindeki servis taşımacılığıdır. S plakanın açılımı budur. D2 belgesi de turizm belgesi yerine geçiyor. Ancak bu araçlarda daha önce 5 yaş sınırlaması vardı. Afyon Bolvadin Şoförler Odasının Danıştay’a açmış olduğu davada sonuca ulaştı. Alınan karara göre 5 yaş sınırı 10 yaşa çıkarıldı. Bu konuda şoför esnafının büyük sıkıntıları vardı. 5 yaş araç bulunmuyordu. Karar doğrultusunda; S plakalı araçlar kendi şehirlerinde servis işini yapacaklar. D2 belgesi bulunan araçlar da kendiişleri olan turizm işini yapacaklar” dedi.

İnegöl’de Turizm İşi Durgun

Bahattin Korkmaz, bu durumun şoför esnafını rahatlatacağını da kaydederek; “Zaten S plakası olan servisçidir, okul servisi çekiyor, fabrika servisi çekiyor. Bunun statüsü budur. Biliyorsunuz biz 105 tane plakayı Belediyenin yeşil ruhsat diye verdiği plakaları S plakaya çevirdik. Belediyenin verdiği bu yeşil ruhsatlı 105 araca D2 belgesi alabiliyorlardır. Neden, çünkü servis statüsü yoktu bunlarda. Ve İnegöl’den dışarıya D2 belgesi olmadan çıkamıyorlardı. Bu da tabi ki bir karmaşaya neden oluyordu. Turizmciler bu konuda ne yaptı; durumu olan araç ilave edip onlara da D2 belgesi aldı. Zaten İnegöl’de turizm fazla işlemiyor. Servis ise her geçen gün gelişiyor. Yeni OSB ile daha da hızlanacak. İnegöl’de şu anda S plaka sıkıntısı yok. Ama ilerleyen zamanlarda olursa bunu Belediye ile değerlendiririz. Okulların açılmasının ardından sıkıntı varsa zaten ortaya çıkacak” diye konuştu.

Okul Servislerine Denetim Kapıda

Öte yandan geçen yıl başlattıkları bir uygulamayı da anımsatan Başkan Korkmaz, aynı uygulamanın bu yıl da gerçekleştirileceğini duyurdu. Bahattin Korkmaz, okulların açılmasına kısa bir süre kala okul servisi çeken araçlara yapılan denetimin önümüzdeki hafta içerisinde gerçekleştirileceğini aktararak; “Geçen yıl biz İnegöl Şoförler Odası, Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı ve Belediye Zabıtası ile çok güzel bir uygulama yapmıştık. Kozluca yolunda belediyeye ait bir park yeri vardı, bütün okul servis araçlarını oraya topladık. Otomatik kapı, dur levhası, koltuk sigortası, emniyet kemerleri, mazgalları hepsini tek tek kontrol etmiştik ve bütün araçlarımız tam çıkmıştı. Bununla ilgili önümüzdeki hafta tekrar okul servis araçlarımızı toplayacağız ve bir denetleme yapacağız. Okul servisi çeken araçların statüsü zaten belli, okullar açılmadan bu denetleme yeniden yapılacak” açıklamalarında bulundu.



  • BIST 100

    10272,75%-0,04
  • DOLAR

    32,28% -0,17
  • EURO

    34,79% -0,04
  • GRAM ALTIN

    2407,80% 0,62
  • Ç. ALTIN

    3900,49% 0,32