www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Okuryazarlık Seferberliği Başlıyor

Okuryazarlık Seferberliği Başlıyor

Türkiye´deki okuryazar oranlarını artırmaya yönelik İnegöl´de kurulan İlçe Seferberlik Yürütme Kurulu, ilk toplantısını gerçekleştirdi. Seferberlik kapsamında başlatılacak olan okuma yazma eğitimleri kayıtlarının 1 Mart´ta başlayacağı ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan tarafından, Türkiye genelindeki %95,1´lik okuma yazma oranının artırılmasına yönelik başlatılan seferberlik kapsamında İnegöl´de de çalışmalar başlatıldı. Kaymakam Ali Akça başkanlığında oluşturulan İlçe Seferberlik Yürütme Kurulu, dün saat 14.30´da Şehit Fevzi Başaran İmam Hatip Lisesi´nde bir araya gelerek yapılacak çalışmalar kapsamında istişarelerde bulundular.

KAYITLAR 1 MART´TA BAŞLIYOR

Programda konuşan Komisyon Başkan Vekili İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, ?Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve eşleri Emine Erdoğan´ın himayelerinde Türkiye genelinde başlatılan okuryazarlık seferberliği için bir araya geldik. Bakanlığımızdan gelen genelge doğrultusunda bu çalışmaları başlattık. Seferberliğin özü şudur; 2017 TÜİK verilerine göre ülkemizde 80 milyon 810 bin vatandaşımız yaşıyor ve bu nüfusumuzun 60 milyonu 14 yaşın üzerinde. Bu nüfusumuzun örgün eğitim çağının dışına çıkmış olanlardan 2 milyon 784 bini okuma yazma bilmiyor. Bu rakam aslında önceki yıllarda daha fazlaydı. Yapılan kampanyalarla rakam buraya kadar düştü. Ülkemizde okuryazarlık oranı yüzde 96 civarında bulunuyor. Geri kalan yüzde 4´lük oran da yaşı ilerlemiş vatandaşlarımızdan oluşuyor. Biz de her yıl Milli Eğitim olarak Halk Eğitim aracılığıyla eğitimlerimizi sürdürüyoruz. Bu seferberlik ile plan dahilinde çalışmamızı başlatıyoruz. Başta illerde valiliklerde sonra ilçelerde kaymakamlıklarda bu seferberliği yürütecek yürütme kurulları oluşturuluyor. Biz de bu kurulu Kaymakamımız başkanlığında oluşturduk. Bugün kendisine vekaleten bu programı sürdürüyoruz. Komisyon kurulumuzu oluşturduk ve bakanlık çalışma takvimine göre çalışmaları başlattık. Bu çalışma ile 1 Mart tarihine kadar ön hazırlıklar, duyurular, kayıtların kabulü gibi çalışmaları sürdürüyoruz. 05 Mart tarihinde kurslarımız başlayacak. Kurslarımız, çalışma takvimine göre 11 Mayıs 2018´de bitecek. 1 ve 2. kademe şeklinde sürdürülerek kursu bitirenlere bitirme sertifikaları verilecek. Yüzde 4´lük kesimde ilçemizde ne kadar insanımız varsa onlara ulaşıp onları bu kurslara katarak okuryazarlık oranını daha da ilerilere götürmek istiyoruz. İnşallah başarılı oluruz. En büyük destekçimiz İlçe Müftülüğü olacak. Okuryazar olmayanların hepsi merkezde değil, köylerde de var. Köy statüsündeki mahallelerimizin çoğunda okulumuz yok. Burada başta İlçe Milli Eğitim Müdürü olarak oluşturduğumuz kurul aracılığıyla seferberliği yürüteceğiz. Bu manada okulumuz olmayan yerlerde imamlarımıza büyük görev düşüyor. Kursiyer olacak vatandaşlarımızın müracaatlarını bekliyoruz. Kursiyerlerimizin ikametlerine göre kurslar açabileceğimiz sayıda vatandaşımız müracaat ettiği sürece kurslar açacağız. Öğretmenler görevlendireceğiz. Bütün müracaat eden vatandaşlarımızı kursa alıp gerekli eğitimi vereceğiz. Müracaatlar 1 Mart tarihine kadar okullarımıza ve HEM Müdürlerimize yapılabilecek. Okullara yapılacak müracaat isimleri HEM Müdürlüğüne aktarılacak. Bu kapsamda HEM´e yapılan müracaatta 105 kişi yer alıyor. Bu proje haricinde de bu kurslarımız devam ediyor. HEM bünyesinde 32 kursta eğitim verdik. Kursiyerlerimiz eğitimlerini görüyor, bitirenler de sertifikalarına kavuşuyorlar. HEM bünyesinde 9 tane kursumuz hâlihazırda devam ediyor. Önemli oranda bir katılım sağlanacağını düşünüyoruz. Yeni müracaatları da alıp Mayıs ayına kadar vatandaşlarımızı yetiştireceğiz? dedi.

Bilican, kırsal mahallelerde 1 kişi dahi müracaatta bulunsa kurs açılacağını ve eğitim verileceğini de söylerine ekledi.

KOMİSYON ÜYELERİ

Kaymakam Ali Akça başkanlığında oluşturulan komisyonda İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, Şube Müdürü Orhan Çelik, İlçe Müftüsü Kazım Güzel, Halk Eğitim Müdürü Burhanettin Özdemir, HEM Müdür Yardımcısı Seçkin Acar, Akşemsettin İlkokulu ve Ortaokulu Müdürü Ahmet Demir, Ertuğrulgazi İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Ahmet Sağlam, Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Yazdan Taşdemir, Hacı Sevim Yıldız 1 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mümin Baygın, Kent Konseyi Başkanı Haydar Cerrah, Önder Temsilcisi Hasan Aydın, Encümen Üyesi Mehmet Yurttutan, Edebey Mahalle Muhtarı Resul Kayman, Kulaca Mahalle Muhtarı Sedat Seçim ve Huzur Mahallesi Muhtarı M. Salih Dayan yer aldı.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9727,84%0,86
  • DOLAR

    32,55% 0,03
  • EURO

    34,84% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2431,37% 0,07
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00