OLAYLI YIKIM

OLAYLI YIKIM

Ortaköy Mahallesi'nde dün kaçak olduğu iddia edilen yapıların yıkımı gerçekleştirildi. Evlerini yıktırmak istemeyen vatandaşlarla görevliler arasında çıkan arbedede 2 jandarma yaralanırken, 3 kişi gözaltına alındı.

30 Mart seçimleri öncesi de gündeme gelen İnegöl’deki kaçak yapılaşmayla ilgili İnegöl Belediyesi dün düğmeye bastı. Belediye ekipleri sabah erken saatte Ortaköy Mahallesi’ne giderek kaçak yapıları yıkmak istedi. Yıkıma başlayan ekipler, ev sahiplerinin direnişi ile karşılaştı. Yıkımlara çok sayıda jandarma ekibi ile birlikte itfaiye, zabıta ve sağlık ekipleri de nezaret etti.

 

YIKIMI ÖNLEMEK İÇİN ÇATIYA ÇIKTI

İnegöl Belediyesi Fen İşleri yıkım ekipleri, ruhsatsız olduğu gerekçesiyle 5 binayı yıktı. Mahalle girişinde tek katlı inşaat halindeki bina iş makineleri tarafından yıkıldı. Diğer binanın yıkımında ise olay çıktı. 2 katlı inşaat halindeki kaçak yapının yıkımına başlandığı sırada, ev sahibi Selahattin Çakan’ın oğlu Yaşin Çakan, binanın çatısına çıkarak yıkıma engel olmaya çalıştı. İkna edilemeyen genç çatıdan indirilmeyince yıkıma devam edildi. Çatıdaki gence rağmen yıkım devam ederken, ev sahibi Selahattin Çakan’ın üzerindeki ruhsatsız silahla belediye ve jandarma ekiplerini yıkımı durdurmaları konusunda tehdit ettiği ileri sürüldü. O sırada ev sahibinin ailesi ve yakınları yıkım ekiplerinin üzerine yürüdü. Arbedeyi önlemek için jandarma ekipleri büyük çaba harcadı.

2 JANDARMA YARALANDI, 3 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Yaklaşık yarım saat süren arbedede 3 kişi gözaltına alındı. Arbedede sırasında 2 rütbeli jandarma hafif şekilde yaralandı. Belediye ekiplerine tepki gösteren iki ev sahibi ve yakınları güçlükle sakinleştirildi.

 

SEÇİM ÖNCESİ GÖZ YUMULDU İDDİASI

Öte yandan, Çakan ailesine ait binanın yıkımı sırasında çıkan olaylar sonrası, iş makineleriyle inşaatın sadece duvarları yıkarak yıkım tamamladı. Yıkım sonrası Çakan ailesinin yaptığı açıklamalar ise dikkat çekti. Belediyenin seçim öncesi kaçak yapılara göz yumduğunu belirten aile, bazı kaçak yapılara halen göz yumulduğunu iddia etti.

 

“BAŞTAN GÜVENCE VERDİLER”

Yıkım ekiplerinin olay yerinden ayrılmasının ardından inşaat sahibinin akrabası olan Osman Tan isimli vatandaş, yıkım kararına tepki gösterdi. Daha önce inşaata 8 bin 600 TL ceza yazıldığını, yıkım yapılmayacağını söylediklerini iddia eden Tan, “Bu adamlar 8 buçuk milyar ceza aldılar. Güçsüz olan insanlara böyle yapıyorlar. Torpili olan insanlarınkini de yıkmıyorlar. İnegöl’de onlarca fabrika ruhsatsız çalışıyor. 2-3 bin metrekare ek bölümler yapıyorlar. Fakirin evini de yıkıyorlar. Bu adalet midir? Zaten cezayı yazdın. Sen bu adama güvence verdin. Güvence vermesen yapmaz bu adam. 150 bin lira para harcadı adam buraya. Binayı seçimden önce yaptılar. Seçim dolayısıyla göz yumdular. Şimdi de bu adamları perişan ettiler. Cezayı ödeyince adamlar burayı yaptı. Baştan yıkacağız deseydiler yapmazlardı. Madem yıkılacaktı, hiç izin vermeseydi. Ama gelip ceza yazdılar gittiler. Şimdi de gelip yıkıyorlar” dedi.

 

“EVİ KENDİ ARSAMIZIN ÜZERİNE YAPTIK”

İnşaat sahibi olan ve evini kurtarmak için çatıya çıkan Yasin Çakan isimli vatandaş ise evi yaptıkları yerde daha önce damları olduğunu belirterek; “Hayvanları sattık, onları yıktık. Belediyeye gittik ev yapacağız dedik. Yapamazsınız dediler. Sizin orası imar arazisi değil dediler. Genişleme alanı içinde değil dediler. Ben bunu yola veya tarlaya yapmıyorum. Kendi evimin arka tarafına aynı arsa üzerine yapıyorum” dedi.

 

“CEZAYI ÖDERKEN YIKILACAĞINI SÖYLEMEDİLER”

Daha önce inşaatla ilgili ceza yazıldığını, cezayı ödediklerini ve kendilerine yıkım yapılmayacağının söylendiğini ileri süren Çakan, “Temeli attım, kolonları da dikince 8 bin 600 lira ceza geldi. Yıkım yapılmayacaktı. Cezayı ödedik. Seçim zamanı yıkarız falan demediler, gelmediler. Oy alamayız diye yıkmadılar. Seçimden sonra gelip yıktılar. İçerisinde eşyalarımız vardı. Öncede bir haber bile vermediler, tebligat göndermediler. 50 bin liralık çatı yaptım buraya. Ben zengin biri değilim. Bilsem yıkılacağını zaten yaptırmazdım. Ben cezayı ödedim, yıkılacak falan demediler” diye konuştu.

 

“YIKIP TEKRAR YAPIN DİYORLAR”

Evin yıkılmasına izin vermeyeceklerini belirten Yasin Çakan, belediye yetkililerinin ilginç tekliflerini de eleştirdi. Çakan, “Bundan sonra yıkılmasına izin vermem. Yıkarlarsa çıkar çatıya kendimi atarım. Yılların birikimini biz buraya harcadık. Bana bir de şöyle diyorlar; bunu yıkacağız, şuanda yasada köy yerlerinde belli bir yapılaşma var diyorlar. 80, 100, 120 metrekarelik evler yapılacak diye onay verilecek diyor. Benim zaten zeminim 120 metrekare. Gelip analizini yapsınlar. Bir eksiğim varsa tamamlarım. Bana diyor yıkacağız, gelip tekrar izin alacaksın tekrar yapacaksın. Madem izin vereceksiniz neden yıkıyorsunuz. Ben bunu yapana kadar zaten varımı yoğumu harcadım” dedi.



  • BIST 100

    10247,75%-0,86
  • DOLAR

    32,24% -0,03
  • EURO

    34,66% -0,11
  • GRAM ALTIN

    2402,97% 0,12
  • Ç. ALTIN

    3892,73% -0,26