OLMAZ DENİLEN OLDU

OLMAZ DENİLEN OLDU

Çavuşköy’de bir çiftçi, yazın ilk ekimde fasulye ektiği tarlasında olmaz denileni başardı ve karpuz yetiştirdi. Lezzeti damaklarda kalan karpuzun verimi de üreticiyi oldukça memnun etti.

 

Karpuz yetiştiriciliğiyle daha önce adını duyurmuş olan İnegöl’e bağlı Çavuşköy’de, Recep Akıncı isimli bir çiftçi Türkiye’de bir ilki gerçekleştirip sonbaharda karpuz ekti. Karpuzun yaz hasadından 1 buçuk ay sonra ekim yapan Akıncı, olmaz denileni başararak ikinci ekimde 2 buçuk dönüm tarlasından 13 ton ürün elde etti.

 

ZİRAAT ODASI PERSONELİ BİLE OLMAZ DEDİ

Tarımda son yıllarda en çok konuşulan konulardan biri olan ikinci ekim, çiftçinin yaratıcılığını da geliştirdi. Bazı çiftçiler ilk ekim sonrası tarlalarında mevsimine göre ikinci ekimler gerçekleştiriken, Çavuşköy’de ise bir ilk yaşandı. Recep Akıncı isimli çiftçi, Ziraat Odası’ndaki personelin bile “Bu mevsimde karpuz mu ekilir” demesine rağmen ilk ekimde fasulye ektiği 2 buçuk dönümlük tarlasında 23 Temmuz’da karpuz ekti. Sadece bir kez sulayan ve gübre dahi kullanmadan tamamen organik karpuz yetişitiren Akıncı, 2 buçuk dönüm tarladan 13 ton ürün aldı. Karpuzların lezzeti de tartışılmaz derecede güzel. Tarlada 15-20 kilogram ağırlığında karpuz bulmakta mümkün.

 

ÇİFTÇİ İKİNCİ ÜRÜNE YÖNELDİ

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, dün Recep Akıncı’nın karpuz yetiştirdiği tarlayı ziyaret etti. Sonbahar karpuzunun hasadına devam eden Akıncı, Çelik’e ve beraberindeki gazetecilere karpuz ikramında bulunarak ürünlerinin lezzetini de ispat etti. Tarlada karpuzları inceleyen Sezai Çelik, burada yaptığı açıklamasında Recep Akıncı’yı da tebrik etti. İnegöl’ün 80 ürün desenli bir şehir olduğuna vurgu yapan Sezai Çelik, “Karpuz hasadı da yaklaşık 1-1 buçuk ay önce bitti. Şimdi önemli olan iki ürün almak. Heryerde bu önemli. Tek ürün artık çiftçiyi kurtarmamaya başladı. Zaman zaman bazı çiftçilerimiz alternatif ürünlere yöneliyorlar. İkinci ürün fasulye, ikinci ürün slaj mısırı, ikinci ürün karnabahar gibi. Bunlardan biri de gördüğünüz bu bahçe. Şuanda Çavuşköy’deyiz. Çavuşköy zaten karpuzuyla geçmişten beri ünlü bir köy. Ama bu mevsiminde ünlüydü. Şimdi bu arkadaşlarımız 23 Temmuz’da ektikleri karpuzların hasadını yapıyorlar. Az önce biz de yedik ve lezzetine doyamadık. Önemli olan artık bir yılda iki ürün alarak çiftçinin kendisini koruması anlamında alternatif ürünlere yönelmesidir. Bu karpuzun şuanda 75-80 kuruştan pazarı da var” dedi.

 

YAPINCA OLUYORMUŞ

İkinci ürün karpuzun tadına baktıklarını hatırlatarak aldıkları lezzet karşısında şaşırdıklarını da dile getiren Çelik, “Müthiş birşey. Demek ki yapınca oluyormuş. Bu mevsimde karpuz yetiştirdiğine göre demek ki başka ürünler de yetişebilir. Yeter ki çiftçi istesin veya bir çaba sarf etsin. Arkadaşımız bu tohumları bizden alırken bizim elemanımız bile demiş, bu mevsimden sonra karpuz mu yetişir diye. Kendilerini tebrik ediyorum” diye konuştu.

 

İNAT EDİP YAPTIK

İkinci ekim tarlanın sahibi Recep Akıncı ise, inat üzerine böyle bir işe kalkıştığını ifade ederek; “Biz bir ilki denedik ve başardık. Olmaz dediler, inadına inat yapmaya çalıştık ve oldu. Danıştıklarımız olmaz dedikçe biz inadına oldurmaya çalıştık. Ürünlerimiz tamamen doğal. Ziraat Odası’ndan aldığım tohumu ektim. 23 Temmuz’da ekimi yaptıktan sonra bir kere su verdim. Gübür, ilaç hiçbirşey kullanmadım. Katkı maddesi yok. 2 buçuk dönüm yer ektim, 12-13 ton ürün aldım. 75-80 kuruşa kilosu satılıyor” dedi.

SENEYE 7 DÖNÜM EKECEK

Karpuz tarlasına ilk ekimde fasulye ektiklerini belirten Akıncı, “Faydası da oldu buranın bize. Önümüzdeki yıl yine böyle ekeceğim. 7 dönüm bir yerim var, orayı ekmeyi düşünüyorum” şeklinde konuştu.



  • BIST 100

    10003,58%0,89
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68