?Önemli Roller Almaya Hazırız?

?Önemli Roller Almaya Hazırız?

İnegöl´ün düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıldönümü münasebetiyle açıklamalarda bulunan AK Parti İnegöl İlçe Başkanı Adem Demirel, ?Ülkemizin sıkıntılı günlerinde tarihte nasıl önemli bir rol aldıysak, bugün girdiğimiz ya da gireceğimiz her türlü sıkın

AK Parti İnegöl İlçe Başkanı Adem Demirel İnegöl´ün düşman işgalinden kurtuluşunun 95. Yıl dönümüne ilişkin açıklamalarda bulundu.

İLK ŞEHİT BURADA VERİLDİ

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan AK Parti İnegöl İlçe Başkanı Adem Demirel, ?Osmanlı Beyliği´nin ilk padişahı olan Osmanbey´in silah arkadaşı Turgutalp tarafından fethedilen İnegöl, 1299 yılından sonra Osmanlı Beyliği hâkimiyetine girmiştir. İnegöl´ün fethi sırasında çok ciddi bir savaş verilmiş ve Osmanlı Beyliği ilk şehidini burada vermiştir. O şehit de bugün bir mahallemizin ismini aldığı Bay Koca´dır. Osmanlı Beyliği´nin ilk şehidi olan Bay Koca´nın naaşı şuanda Hamzabey Köyümüzdeki türbede bulunmaktadır. Osmanbey´in silah arkadaşı olan ve İnegöl´ü fetheden Komutan Turgutalp ise, ismini aldığı Turgutalp Köyü´nde bulunan türbesinden bizlere kararlılıkla bakmaktadır. Osmanlı Devleti´nin kuruluşu açısından İnegöl çok büyük bir rol almış, birçok tarihi olaya şahitlik etmiştir. İnegöl, Osmanlı Devleti´nin kuruluşu için nasıl önemli bir rol aldıysa, tarihin her dönemecinde dün de bugün de yarın da devletini ve milletini vatansever bir duruş ile savunmaya devam etmiştir ve edecektir. İnegöl, Osmanlı Beyliği hâkimiyetine girdikten sonra birçok savaşa asker göndermiş ve bu savaşların neredeyse tamamında etkin rol almıştır. Yemen´de, Galiçya´da, Irak´ta, Filistin´de ve daha birçok savaşta İnegöl´den giden askerler şehit olmuştur. Ruhları şad olsun, mekânları cennet olsun.?

SANCILI VE SIKINTILI SÜREÇLER GEÇİRİLMİŞTİR

?Tarih 1900´lü yıllara geldiğinde ise tıpkı tüm yurtta olduğu gibi İnegöl´de de sancılı ve sıkıntılı bir sürece girilmiştir. Memleketin çektiği tüm sıkıntılar İnegöl´de de, Bursa´da da en derinden hissedilmiştir. Savaş cephelerinden İnegöl´e geri dönmeyi zor da olsa başaran bazı askerler, kendilerine tekrar zor bir mücadelenin içinde bulmuşlardır. İnegöl´de 16 Mayıs 1919´da 5 bin kişinin katıldığı işgale karşı yapılan miting, milletimizin 15 Temmuz´da tüm Türkiye´nin meydanlarında toplanarak verdiği net mesajın birebir aynısıdır. 1919´da 5 bin kişinin taşıdığı ruh ile 15 Temmuz´da meydanlarda toplanan milletimizin ruhu aynıdır.?

TESLİM OLMAMIŞLARDIR

?Bursa´yı ele geçiren Yunanlılar, İnegöl ve Bursa arasında cephe tutmuş ve kendilerini korumak ve emniyete almak için karakollarını ileri hatlara sürmüşlerdir. İnegöl tüm cephelerin tam ortasın yer almıştır. İnegöl´e girmeye çalışan Yunanlara karşı İnegöl´de kahramanca bir direniş gerçekleştirilmiş, İnegöl´ün düşmemesi için çok ciddi mücadele verilmiştir.  Süleli Mehmet Ceylan, Elmaçayır´dan Yakup Ağa ve diğer tüm kahramanlarımız İnegöl´ün düşmemesi için cansiperane bir şekilde mücadele etmişlerdir. Yunan işgali sırasında Yunanlılar tarafından evleri yakılan ve yıkılan, neredeyse tamamı şehit olan eski adıyla Doma, şimdiki adıyla Şehitler Köyü´nün halkı gibi, hiçbir İnegöllü toprağını bırakmamış, düşmana teslim olmamıştır.  İnegöl´ümüz tüm bu vahşetin, felaketin ve milletimizin gösterdiği üstün cesaret ile birlikte,  cesaretle, azimle ve kararlılıkla düşman işgalinden 6 Eylül 1922 tarihinde Şükrünaili Paşa komutanlığında Türk Askerleri tarafından kurtarılmıştır.?

ÖNEMLİ ROLLER ALMAYA HAZIRIZ

?Bugün dünyanın Mobilya markalarından biri olan, birçok lokomotif sektörü içinde barındıran, ticaret hacmi yüksek ve Türkiye´de birçok ilden büyük olan İnegöl, bugün geldiği durumu o dönemler kahramanca mücadele eden ve topraklarımızı düşmana teslim etmeyen kahraman milletimize ve aziz şehitlerimize borçludur. Türkiye´nin girdiği şuanki zor süreçte ben şunları da ifade etmek istiyorum; ülkemizin sıkıntılı günlerinde tarihte nasıl önemli bir rol aldıysak, bugün girdiğimiz ya da gireceğimiz her türlü sıkıntıda yeniden önemli roller almaya hazırız. Dün Turgutalp´in önderliğin fethedilen, Baykoca ile şanı duyulan ve Şükrünaili Paşa ile düşman işgalinden kurtarılan ilçemizden nice Turgutalp´ler, Baykoca´lar ve Şükrünaili Paşalar yetişmektedir. Ben bu duygu ve düşüncelerimle kahramanca mücadele sürdüren ve bu toprakları bizlere yurt kılan aziz şehitlerimize Allah´tan rahmet diliyorum. Rabbim bir daha bu ilçeye, bu ülkeye, bu millete savaşlar ve facialar yaşatmasın. İnegöl´ümüzün Kurtuluşunun 95. yılı ise kutlu olsun? ifadelerini kullandı.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,46% 0,24
  • EURO

    34,63% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2390,71% 0,45
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00