Orman Bilincini Eğlenerek Öğrendiler

Orman Bilincini Eğlenerek Öğrendiler

İnegöl Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Ortaokulu, 21-26 Mart Orman Haftası dolayısı ile bir kutlama programı düzenledi. Programda sahne alan çocuklar orman bilincini eğlenerek öğrendiler.

Dün düzenlenen törene Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Ali Doğru, Eşref Arısoy, Orman İşletme Müdür Yardımcısı Muzaffer Demirel, bazı okul müdürleri, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldı.

 ETKİNLİKLER HAFTA BOYUNCA SÜRECEK

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı´nın okunmasıyla başlayan programın açış konuşmasını yapan OSB Ortaokulu Müdürü Mehmet Hatırnaz, ?21 Mart´ta güney yarım kürede sonbahar, kuzey yarım kürede ilkbaharın başlangıç günü olması nedeniyle 1971´de Avrupa Tarım Birliği ve Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü tarafından ?Dünya Ormancılık Günü´ olarak kabul edilmiştir. Ülkemiz okullarında her yıl 21-26 Mart Orman Haftası olarak kutlanır. Orman haftası ağaç bayramı adıyla da adlandırılır. Amacı çocuklara ormanların önemini kavratmaktır. Hafta boyunca fidan dikilir ve ağaç ile ormanların doğa ve ekonomiye katkıları anlatılır. Ormanlar bir ülkenin akciğerleri ve en büyük zenginlik kaynağıdır. Kullandığımız kalem, okuduğumuz kitap, yazdığımız defter, oturduğumuz sandalye, yemek yediğimiz masa ve daha saymakla bitiremeyeceğimiz yüzlerce ihtiyacımızı ormanlardan karşılarız. Bizim için orman, hava gibi, su gibi, ekmek gibi ihtiyaç duyduğumuz doğal kaynaklardandır. Binlerce bitki, hayvan türünün yaşadığı ormanların faydalarını saymakla bitiremeyiz. Her orman birer oksijen ve yağmur fabrikası gibidir. Ormanlarını bilinçsizce tüketen ülkeler, sadece çölleşmekle kalmazlar, sahip oldukları en değerli ve en büyük doğal zenginliği de kaybetmiş olurlar? dedi.

 YENİ ORMANLAR OLUŞTURMALIYIZ

Hatırnaz, ?Ağaç dikerek yeni ormanlar oluşmasını sağlamalıyız. Ormanların en büyük düşmanı insanlardır. Tarla açmak için ormanı yok eden de, attığı sigara izmariti ya da yaktığı ateşle koca ormanı yakıp kül eden de insandır. Peygamberimiz Hz. Muhammed´de ağaç ve ağaç dikmekle ilgili pek çok hadis-i şerif rivayet etmişlerdir. Bu hadisler dikkatle incelendiğinde Peygamberimizin Müslümanları ağaç dikmeye teşvik ettiği, Cenab-ı Hakk´ın bir nimeti olan ağacın insanlara hatta hayvanlara pek çok faydasının bulunduğu anlatılmaktadır. Peygamberimiz Hz. Muhammed bir hadislerinde şöyle buyurmuştur: "İslâm camiasında ağaç diken bir Müslümana o ağaçtan yenilen mahsul onun için sadakadır. Yine o ağaçtan çalınan meyve de onun için sadaka olur. Vahşi hayvanların yediği de o kimse hesabına bir sadaka olur. Kuşların gediği de sadakadır. Her insanın ondan yiyip eksilttiği mahsul de onu diken Müslümana ait bir sadakadır´ diyerek dünyevi ve uhrevi olarak ağaç dikmenin faydalarını vurgulamaktadır. Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ise; ?Yeşil görmeyen gözler, renk zevkinden yoksundur. Burasını öyle bir ağaçlandırın ki, kör bir insan dahi yeşillikler arasında olduğunu anlasın´ diyerek yeşilin insan hayatı üzerindeki etkisine dikkat çekmektedir. Çinli Ozan Kuan Tzu´nun M.Ö. 1000 yıllarından günümüze kadar ulaşan ve artık klasikleşen dizelerinde ise, ?Bir yıl sonrasını düşünüyorsan tohum ek, on yıl sonrası ise tasarladığın ağaç dik. Ama yüz yıl sonrası ise düşündüğün halkı eğit.´ Bizler insan eğiterek yüzyıl sonrasını düşünürken, on yıl sonrasını görmezden gelemeyiz sanırım? diye konuştu.

 Konuşmanın ardından öğrenciler tarafından hazırlanan tiyatro gösterisi sunuldu. Öğrenciler tarafından şiir ve şarkıların seslendirilmesinin ardından program Orman Haftası nedeniyle ilçe genelinde düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında derece giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle son buldu.

 Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07