www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

ORMAN YANGINLARINA KARŞI UYARI

ORMAN YANGINLARINA KARŞI UYARI

Orman yangınları konusunda uyarılarda bulunan Orman İşletme Müdürü Bekir Karacabey, özellikle sigara izmariti ve piknik ateşine vurgu yaptı.

İnegöl Orman İşletme Müdürü Bekir Karacabey, havaların ısınmasıyla birlikte oluşabilecek muhtemel orman yangınlarına karşı vatandaşlara uyarıda bulundu. 4 bir tarafı ormanlarla çevrili olan ilçemizin bu güne kadar yetkililerin aldığı tedbirler ve vatandaşların duyarlılığı sayesinde orman yangını konusunda karnesinin iyi olduğu biliniyor. Uzmanların uyarılarına göre aşırı sıcak geçecek olan 2012 yazında da orman yangınlarının yaşanmaması için alınacak önlemler ve vatandaşların dikkat etmesi gerektiği noktaları anlatan Müdürü Karacabey, sigara izmariti ve piknik ateşi konularına da özellikle vurgu yaptı.

YANGININ MEVSİMİ OLMAZ

Olası bir orman yangınına karşı Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerinin hazır kıta beklediklerini ifade eden Karacabey, önemli olanın çıkan yangına müdahale etmek değil, yangını çıkartmamak olduğunu söyledi. Yangınla ilgili halk arasında ‘Yangın mevsimi başladı’ şeklinde bir tabir olduğundan da söz eden Karacabey, “Biz geçmiş yıllara dayanan tecrübelerimizle konuşuyoruz ki, yangının mevsimi yok. Her mevsimde yangın çıkabilir ve tehlikeli de olabilir. Bunun çok fazla örneği var. Geçmiş yıllarda Orhaneli ilçesinde çıkan ve Bursa Bölge Müdürlüğü’nün en büyük orman yangını olarak tarihe geçen orman yangını 5 Nisan tarihinde yaşandı. Yine geçtiğimiz yıl işletme müdürlüğümüzde Kıran köy yakınlarında, Çiftlik köyü ile Babasultan arasındaki ormanlarda Aralık ayında yangın oldu ve bunlar ciddi tehlike oluşturan yangınlardı. Ancak zamanında müdahale ile söndürüldü. Biz bunlardan anlıyoruz ki, dikkat edilmediği takdirde her mevsim orman yangınları açısından tehlike taşıyor” dedi.

ANIZ TEMİZLİĞİNDE ATEŞ KULLANMAYIN?

Orman yangınlarının baş sebeplerinden biri olan anız yakma konusuna değinerek konuşmasını sürdüren Bekir Karacabey, “Özellikle içinde bulunduğumuz bu günlerde, havaların ısınmasıyla birlikte vatandaşlarımız tarla bahçe temizliği işlerine de girişti. Bu temizlik sonucu budamayla veya tarla bahçelerin sınırlarında bulunan diken, yabani otları toplayarak yakıyorlar. Özellikle lodoslu havalarda bu çok büyük risk oluşturuyor. Lodoslu havalarda en ufak bir ateşin orman yangınına sebep olacağı unutulmamalı. Biz bunun örneğini geçtiğimiz günlerde İnegöl’de yaşadık. Tahtaköprü yakınlarında Yukarı Ballık köyü yolu üzerinde ve Konurlar köyü yakınlarında iki orman yangını çıktı. Bu da kış aylarında bile rüzgârın etkisiyle yangının büyüyebileceğini gösteriyor. Bizim vatandaşlardan özellikle istirhamımız, bildiğiniz gibi uzun ve zorlu bir kış geçirdik. Havaların ısınmaya başlamasıyla ve tabiatın uyanmasıyla birlikte de vatandaşlarımız kendilerini piknik alanlarına atıyorlar. Vatandaşlarımız piknik yaptıktan sonra rüzgârın o ateşi ormana taşıyabileceğini, orman yangınına sebep olabileceğini akıllarından çıkarmasınlar. Bir de, tarla temizliği sonucu çıkan otları kesinlikle rüzgârlı havalarda yakmamalarını istiyoruz. Bu tür atıklar tarla yakınlarında bulunan dere içlerine atılarak buralarda erozyonu önlemek açısında da olumlu bir iş yapılabilir. Orman İşletme olarak kazasız belasız, yangınsız bir yaz geçirmeyi diliyoruz” diye konuştu.

PİKNİK ATEŞİ VE SİGARA İZMARİTİNE DİKKAT!

Müdür Karacabey, son olarak uzmanların uyarılarına göre yaz aylarının aşırı sıcak geçeceğine de değinerek; “Uzmanlar da yazın çok sıcak geçeceği konusunda uyarıyor. Yağışlı geçen kış ve ilkbahardan sonra otların çok büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Devamında da gelecek olan sıcak havayla birlikte yangınlar açısından riskli bir durum ortaya çıkacak. Vatandaşlarımızın özellikle sigara ve piknik ateşlerine dikkat etmelerini istirham ediyoruz. Şimdiden vatandaşlarımızın duyarlılığı için teşekkür ediyoruz” açıklamalarında bulundu.



  • BIST 100

    9506,34%-0,25
  • DOLAR

    32,49% 0,13
  • EURO

    34,72% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2489,94% 1,14
  • Ç. ALTIN

    4168,04% -0,71