Ormanın Hakkını Korumalıyız

Ormanın Hakkını Korumalıyız

İnegöl’ün orman ilçesi olduğuna vurgu yaparak konuşmasına başlayan Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, geçen yıl İnegöl’e 56 bin fidan dikildiğini belirterek, “Karıncanın hakkını düşünen bir medeniyetin mensupları olarak, insan

İnegöl Halk Eğitim Merkezi ile Orman İşletme Müdürlüğü’nün orman işçilerinin daha güvenli ve sağlıklı şekilde çalışmaları amacıyla düzenlediği ‘Orman emvali üretim işçiliği’ kursu sona erdi. Kursu tamamlayan işçilere sertifika verildi.

Cuma akşamı Hayriye köyünde gerçekleştirilen sertifika törenine ilçe protokolü de katıldı.

40 KÖYDEN BİN 300 KİŞİ BAŞVURDU

Törenin açılış konuşmasını yapan İnegöl Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, Halk Eğitim Merkezi olarak 2012-2013 eğitim öğretim yılında 32 alanda 580 kurs açtıklarını söyledi. Bu kurslarda yaklaşık 15 bin kişinin belge aldığına dikkat çeken Özdemir, “Bu kurslarımızdan birisi de 80 saatlik ‘orman emvali üretim işçiliği’ ile 24 saatlik ‘iş güvenliği ve işçi sağlığı’ kursuydu. 104 saatlik kursumuz 3 hafta sürdü. Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan bu kursumuzu 11 Mart tarihinde Hayriye köyünde başlattık. İnegöl’de orman işiyle uğraşan 40 köyümüzden bin 300 kişi bu kursu almak için başvurdu” dedi.

İNEGÖL’ÜN YÜZDE 46’SI ORMAN

İnegöl’ün orman ilçesi olduğuna vurgu yaparak konuşmasına başlayan Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun ise, “Dünyamızın yüzde 31’i, ülkemizin yüzde 28’i, İnegöl’ün ise yüzde 46’sı orman. Dolayısıyla İnegöl aslında aynı zamanda orman ilçesi. Orman denince akla ilk olarak ağaç ve kereste geliyor. Orman hayattayken insanlara çok büyük hizmetler sunuyor. Çünkü insan her an temiz havaya muhtaç, bir kayın ağacı 40 kişinin çıkardığı karbondioksiti yok ediyor. Yani 40 kişinin çıkardığı kirli havayı bir kayın ağacı yok ediyor. İnsanların ihtiyacı olan temiz havayı ve oksijeni ormanlar sağlıyor. Geçen yıl Bursa’da 1 milyon fidan diktik. İnegöl’e ise 56 bin fidan dikildi. Karıncanın hakkını düşünen bir medeniyetin mensupları olarak insanı doğanın ve ormanın hakkını en iyi şekilde korumalıyız” diye konuştu.

 

Kısa bir selamlama konuşması yapan Belediye Başkanı Alinur Aktaş da, öğrenmenin ve sertifika almanın yaşı olmadığını ifade etti. Başkan Aktaş, kursa katılarak sertifika almaya hak kazananların belgelerinin hayırlı olmasını temenni etti.

 

ORMANCILIKTA BAŞARILI ÜLKEYİZ

İnegöl Kaymakamı Aziz İnci, konuşmasın da İl Özel İdaresi ile birlikte köylere büyük hizmetler yaptıklarını anlattı. Yeni yasa ile birlikte hizmetin tek elden verileceğine de değinen İnci, “Bizde yerele yetki verilmesinden yana olan idarecilerdik. Ben hizmetlerinden dolayı İl Özel idare teşkilatına teşekkür ediyorum. Artık daha dinamik ve hareketli bir dönem başladı. Memleketimiz için hayırlı olsun. Türkiye dünya’daki bu küresel ısınmaya, orman varlığının azalmasın, yangınlara ve bilinçsiz kesime inat Türkiye dünya’da orman varlığını arttıran birçok ülkeden birisidir. Orman konusunda büyük başarıya sahibiz. Aynı zamanda diktiğimiz ormanlara sahip olmada ve yangınları söndürmede dünyada en başarılı ülkelerden bir tanesiyiz” şeklinde konuştu.

BÖLGESİNDE LİDER TÜRKİYE

Programda konuşan AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ise ülke gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Şahin, ayrıca Büyükşehir yasası hakkında da köy sakinlerine bilgi verdi. Türkiye’nin sadece içinde değil, bölgesinde de güçlü bir ülke olduğunu ifade eden Hüseyin Şahin, “Güçlü bir Türkiye’nin mirasını çocuklarımıza bırakmak için çalışıyoruz. Türkiye bölgesinde lider ülkedir, biz bu konuda iddialıyız. Lider pozisyonumuzu iyi biliyoruz. Üç dönemdir verilen oylarla Adalet ve Kalkınma Partisi tek başına iktidar. Devlet ve millet iç içedir. Orman kaynakları sadece ekonomik değil, hayati kaynaklar. Bizim bölge insanımız da ekonomik kaynaktan geçimini sağlıyor” dedi.

KALKINMA YERELDEN BAŞLAR

Konuşmasında büyükşehir yasasına da değinen Hüseyin Şahin, “İl Özel kaynakları ile köylerimize yapılacak bazı yatırımlar var. 2014 yerel seçimlerden sonra İnegöl Belediyesi yasa ile mahalle olacak köylere hizmet edecek. Köylerde hizmet veren İl Özel İdare ortadan kalkacak. Bu bölgeye Bursa Büyükşehir Belediyesi ve İnegöl Belediyesi hizmet verecek. Kalkınma yerelden başlar. Kalkınmayı yerelden başlatırsak, geneli de büyütmüş oluruz. Belediye hizmetleri merkezi hükümet ve İl Özel hizmetlerinden daha hızlı ve kalitelidir. İnşallah geçmişten süre gelen hizmet kervanı büyüyerek, daha hızlı bir şekilde hizmet vermeye devam edecek. Biz bu konuda kararlıyız. Büyükşehir yasası ile ilçelere daha hızlı ve kolay hizmet gelecek. Hizmeti artık daha nitelikli yapma dönemine geldik” ifadelerinde bulundu. 

Konuşmaların ardından ormanda kesim, dallardan temizleme, motorlu testere ile çalışma, kesimde kazalardan korunma, ölçme esasları ile boylama, ölçü ve kayıt işleri konularında bilgilerin verildiği 80 saatlik kursu başarıyla tamamlayan 129 kursiyere belgeleri verildi.



  • BIST 100

    10263,97%0,54
  • DOLAR

    32,34% -0,05
  • EURO

    34,77% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2388,12% -0,34
  • Ç. ALTIN

    3873,60% -0,14