www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

ORUCU UYKUYA TUTTURMAYIN!

ORUCU UYKUYA TUTTURMAYIN!

İnegöl eski Müftüsü Bayram Canbey, Ramazan ayında insanların genel olarak zaruret dışında uyuyarak geçirmesinin orucun sevabını azalttığını ifade etti.

 

Bazı çevrelerce 1 saat fazla oruç tutuluyor gibi iddialara da cevap veren Canbey, Diyanetin bu konuda çok titiz olduğunu ve yanlış karar veremeyeceğini ifade etti.

KEYFİ UYUYANA CAİZ DEĞİL

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İlçe eski Müftüsü Bayram Canbey, ?Orucu uykuya tutturmak sevabını azaltır mı?? sorusuna, ?Çalışma saatleri uygun olmadığı için gece çalışıp, gündüz istirahat etmek durumunda olanların orucuna bir zarar gelmez ama arada namaz vakitleri gelip, geçecektir. Onları kaçırdığı için orucun da, Ramazan ayının sevabını da azaltır. Keyfi uyuyan için ise zaten caiz değil. Niye? Dinimiz az uykuyu, az yemeği, az konuşmayı itidal noktasında tenzih etmiş. Yani aşırı uykuya dalmak gaflet esiridir. Hele Ramazan ayında olursa bu da oruç değildir. O bakımdan uykudan yeterince uzak durmakta fayda var. Az uykuya insanın vücudunu alıştırması lazım. Herhangi bir hastalık hali mevcut değilse, çok uyumamak lazım. Uyku gaflet demektir? dedi.

SAHURDA BEREKET VARDIR

?Sahura kadar uyumak veya uyumamak çok önemli değil? diyerek sözlerine devam eden Canbey, ?Ama sahura kalkmak, bir yudum da olsa su içmek, o sahuru tatmak güzel bir şeydir. Peygamber Efendimizin de tavsiye ettiği şeyde o´dur. Sahurda bereket vardır diyor. İmsak vaktine yakın bir zamana kadar geciktirebilirsiniz. Peygamberimizin de görüşleri bu şekilde. Belki şu olabilir; yani biraz uyuyup, geç kalkıp sahur yemeği için hazırlanmak, abdestini alıp 2 rekât namaz kılmak, gece teheccüt namazını da eda etmiş gibi sevap kazanır. Sevap üstüne sevap alınır. Bundan dolayı durumu müsait olanlar, yapabilenler gece kalkıp namaz kılabilir. Bunların haricinde nafile ibadetler yapılabilir, Kur´an okunabilir. Seher vakti dediğimiz zaman çok önemlidir. Bu önemli zamanı nafile ibadetlerle geçirmek çok önemlidir. O bakımdan yapılması çok çok güzeldir? şeklinde konuştu.

?BİRKAÇ KİŞİYE İTİBAR ETMEK ÇOK DOĞRU DEĞİL?

Oruç tutma saatinin bazı çevrelerce 1 saat fazladan tutulduğuna dair iddialara cevap veren Canbey, ?Bazı çevrelerde 1 saat fazladan oruç tutulduğuna dair bazı durumlar var. Bazı akademisyenler var ve bu durumun üzerinde çok duruyorlar ama Diyanet de tek başına bir şey söyleyen bir kurum değil. 16-17 kişiden oluşan Din İşleri Yüksek Kurulu var, istişare ediyorlar. Yani İslam açısından Türkiye´de söylenen bir konuda yanlış varsa, yani kurum olarak yanlış yapılıyorsa, kurum olarak herkes sesini yükseltiyor. Mısır´dan, Arabistan´dan, bizim medrese hocalarımızdan tepki gösterenler olabilir. Ama şu anda böyle bir tepki yok. Diyanetin hesapları doğrudur diye hep öyle teyit ediyorlar. Ama buna rağmen birkaç kişi çıkıyor. Birkaç kişiye itibar etmek çok doğru değil? diye konuştu.

 

HBR: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19