Otopark sorununa çözüm

Otopark sorununa çözüm

İnegöl Emlakçılar Derneği Başkanı Zekayi Akyürek, İnegöl´de kentsel dönüşümün zor bir konu olduğunu, yaşanan otopark sıkıntısının ise daire başına otoparkın zorunlu tutulmasıyla çözülebileceğini ifade etti.

İnegöl´de toplu bir kentsel dönüşümün yapılmasının oldukça zor bir durum olduğunu belirten Başkan Akyürek, ?Ancak müteahhitler tarafından mahalle aralarındaki eski binalar hak sahipleriyle anlaşılarak yapılabiliyor. Şuanda toplu kentsel dönüşüm bir tek eski Tekel evleri olarak adlandırılan bölge geçiyor. Tabi ki yeni yapılan binalarda daire başına otopark yapılması şart. Bu yapılmadığı müddetçe de hem İnegöl´de hem de Türkiye´de otopark sorununa çözüm bulmak zorlaşıyor. İnsanlar araçlarını cadde ve sokak aralarına bırakıyor. Şuan İnegöl´de kayıtlı araç sayısı 70 binin üzerinde. Nüfusu göze aldığımızda her 4 kişiye bir araç düşüyor. Apartmanın da otopark olmadığı için vatandaş başka çözümler bulmaya çalışıyor. Buda farklı sorunlara sebep oluyor. Başlıca sıkıntı da trafiğe yansıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nın otopark yönetmeliği uygulamaya geçirilmesi halinde sorunların çözüldüğünü hep birlikte göreceğiz. Bugün Türkiye genelinde 19 milyon civarında konut sayımız var. Trafiğe kayıtlı araç sayısı ise 21 milyon 362 bin. Araç sayısı şuan konut sayısının oldukça üzerinde. Bu da otopark sıkıntısını ortaya koyuyor. Otopark problemi hem şehir içinde hem mahalle arasında birçok sorunu beraberinde getiriyor. Her binada daire başına bir otopark alanı düşmeli? dedi.

HER APARTMANIN BİR OTOPARKI OLMALI

Akyürek, ?Artan nüfus ve hızlı kentleşme ile kentsel dönüşüm, araç ve bina sayısının da her geçen gün artmasına neden oluyor. Bugün her apartmanın altında, yan tarafında veya arka bahçesinde otopark alanı bulunmuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nın Otopark Yönetmeliği uygulama kısmında harekete geçmelidir. Kentsel dönüşümle beraber yıkılıp yeniden yapılan binaların hepsinde otoparkın zorunlu olması gerekiyor. Her daireye en azından 1 tane otopark yeri düşmeli. Müteahhitlerin bina yapımında otopark alanı için uygun parsel belirlemeleri gerekiyor. Devlet yapıları da özel yapılar da otopark sorununu göz ardı etmemeli? şeklinde konuştu.

RAKAMLARDA DENGESİZLİK MEVCUT

Park edecek yer bulamayan araçların şehir içinde ve mahalle arasında kural ihlali yaptığını belirten Zekayi Akyürek, ?Türkiye genelinde 19 milyon konut sayısı ile 21 milyon araç sayısı dengesizliği otopark sorununu ortaya çıkarıyor. Özellikle şehir merkezlerinde otopark için ayrılan alanlar veya katlı otopark sayısı yeterli değil. Arabasını park edecek yer bulamayan vatandaş gelişigüzel kaldırıma bırakıyor. Bazen de kaldırımın yanı sıra engelli vatandaşlar için ayrılmış alanı işgal ediyor. Bu sebeple hem şehir içi hem de mahalle arası trafikte sıkışıklık yaşanıyor. Yayalar kaldırımlara park eden araçlar yüzünden yürümekte zorlanabiliyor. Başta engelli vatandaşlar olmak üzere hiçbir vatandaşımızın kaldırımda yürüme hakkı gasp edilmemeli. Aynı konu apartmanlar için de geçerli. Komşular arasında park yeri yüzünden tartışma yaşayan birçok vatandaşımız var? açıklamalarında bulundu.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10162,29%1,16
  • DOLAR

    32,36% -0,37
  • EURO

    34,69% -0,29
  • GRAM ALTIN

    2389,86% -1,34
  • Ç. ALTIN

    3867,20% -0,50