www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Oylat Örnek Oluyor

Oylat Örnek Oluyor

Türkiye´nin önemli termal bölgelerinden olan, doğanın içindeki saklı görüntüsüyle turizm cenneti unvanına sahip Oylat´ta, Türkiye´de ilk olan yeşil enerji projesiyle ısınma ihtiyacı da karşılanıyor.

Yıllardır Oylat deresinden akan suyla elektrik enerji ihtiyacını karşılayan OYLAT A.Ş., yeni hayata geçirdikleri çevre dostu yeşil enerji projesiyle ısınma ihtiyacını da karşılamaya başladı. 2 milyon liraya mal edilen sistemle atık termal suyun geri dönüşümü sıcaklık derecesi 65´lere artırılarak ısınma sistemine dahil ediliyor.

HEM EKOLOJİK HEM EKONOMİK

Yeşil enerji projesinden bahseden Oylat Kaplıcaları A.Ş. Halkla İlişkiler Sorumlusu Özgür Yıldız, ?Oylat kaplıcaları mazisi Bizans dönemine kadar uzanan çok eski bir bölgedir. OYLAT A.Ş.´de Türkiye´nin en eski anonim şirketlerinden bir tanesidir. 1942 yılında kurulmuş 75 yıllık bir tecrübesi olan bir şirketiz. Doğaya saygı prensibini son derece önemseyen şirketimiz o anlamda yeşil enerji diye tabir ettiğimiz sistemi hayata geçirmiştir. Tesislerimizde kullanılan atık termal suyu, ısınma amacıyla tesislerimize geri kazandırıyoruz. Eskiden ısınma ihtiyacını katı yakıt olan kömürle sağlıyorduk. Yıllık ortalama 600 ton kömür yakıyorduk ısınabilmek için. Kömür yakımı bu projeyle ortadan kalktı? dedi.

TÜRKİYE´DE TEK

Yeşil enerji projesinin Türkiye´de tek olduğunun altını çizen Yıldız, ?Türkiye´de tek olmasının nedeni? Atık termal suyundan tesisinin ısınmasını sağlayan bir proje olduğu için. Normal kaplıcalar, yüksek derecelerdeki suları ısınma sularına enjekte etmeleri kolay oluyor. Ama bizim buradaki durumumuz 37 derece olan atık termal suyu 65 derecelerine çıkarıp sisteme dâhil ediyoruz? şeklinde konuştu 

KENDİ ELEKTRİĞİNİ KENDİSİ ÜRETİYOR

Oylat kaplıcalarında ?su akar Türk bakar? mantığının olmadığının altını çizen Yıldız, ?Oylat deresi suyundan yıl boyunca kendi elektrik enerjimizi üretiyoruz. Hemen alt bölgemizde bulunan termik santral vasıtasıyla bölgenin ihtiyacı olan elektrik ihtiyacını da bu anlamda karşılamış oluyoruz. Isı merkezi, yeşil enerji ve gerek bu anlamdaki projeler, birçok kurum ve kuruluş tarafından ödülle karşılık bulmaktadır. Oylat kendi kendine yetebilen bir bölgedir? ifadelerini kullandı.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,46% -0,07
  • EURO

    34,72% -0,69
  • GRAM ALTIN

    2439,90% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19