PANCAR ÜRETİCİLERİNE MÜJDE

PANCAR ÜRETİCİLERİNE MÜJDE

Ankara´da PANKO Birlik ve Türkiye Şeker Fabrikaları Müdürlüğü yetkilileri ile bir araya gelen İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, İnegöl ve Yenişehir şeker pancarı üreticilerinin merakla beklediği haberi verdi.

Bölgeden toplam 500 bin ton şeker pancarı üretilmesi için kendilerinden istenildiğini belirten Çelik, bunun taahhüdünü verdiklerini ve yeni dönemde Susurluk Şeker Fabrikası´nın açılabileceğini belirtti.

40 MİLYONLUK YATIRIM YAPMASI LAZIM

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Çelik, ?Daha önceden dediğimiz gibi ilkini Karacabey´de yaptığımız, ikincisini Susurluk´ta yaptığımız toplantılarda aldığımız kararlar neticesinde Ankara´ya gittik. Burada Susurluk Ziraat Odası Başkanımız, Susurluk Belediye Başkanı, Karacabey Belediye Başkanı, Karacabey Ziraat Odası Başkanı ve Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı ve Gönen Ziraat Odası Başkanı ile beraber, Türkiye Şeker Fabrikaları Müdürlüğü´ne gittik. Öncesinde PANKO Birlik´te görüşmelerimiz oldu. Biliyorsunuz pancar kooperatiflerinin üst kuruluşu. Sonrasında Türkiye Şeker Fabrikaları Birliği´ne gittik ve orada toplantılar yaptık. Tabi kendilerinin bizlere ifadesi şuydu; Susurluk Şeker Fabrikası´nın tekrar üretime geçmesi için en azından 40 milyonluk bir yatırım yapılması lazım. Bu yatırımın yapılmasının ardından fabrikanın çalışması için en az 500 bin ton pancar üretilmesi gerektiğini söylediler. Bizde kendilerine bölge olarak bunun sözünü verdik. Kaldı ki, bir ay önce zaten 100 bin ton pancar üreteceğimizi İnegöl ve Yenişehir olarak taahhüt etmiştik. Hatta orada Milletvekilimiz Hüseyin Şahin, Şeker Fabrikası müdürüne talimat da vermişti. Vekilimizin bu konuda büyük desteğini gördük? dedi.

46 BİN TON ÜRETİM OLMUŞTU

?Biz bu vaadi verdik? ifadeleri ile konuşmasını sürdüren Çelik, ?Kendilerinin yanından şu şekilde ayrıldık; bölgedeki şefliklerimize talimat vereceğiz, çiftçilere iletişim kuracaklar, pancarın belirtilen tonajda çiftçiler tarafından da vaat edilmesi halinde biz de buraya olumlu bakacağız dediler. Uzun zamandır bu konu ile ilgili mücadele ediyoruz. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıl Yenişehir ve İnegöl olarak 46 bin ton pancar üretmişiz. 2017 yılında pancarın 210 lira olduğu zaman müthiş bir talep oluştu. Pancar yeniden para kazandıracak ürün haline geldi. Pancarın hiç olmadığı zamanda bile bir kısım çiftçilerimiz tarafından pancar ekiliyordu. Sebebi ise hayvancılığa da katma değer sağlaması. İnegöl olsun, Yenişehir, Karacabey, Gönen gibi yerlerde de pancar üretimi var. Onun için pancar bizim olmazsa olmazımız. Böyle bir yol kat ettik. İnşallah her şey olumlu gider ve şeker fabrikası açılır? şeklinde konuştu.

EKSİKLERİN TAMAMLANMASI İÇİN SÜRE VAR

Yeni dönemde Susurluk Şeker Fabrikası´nın açılmasını beklediklerini belirten eden Çelik, ?Pancar ekimi Şubat ve Mart aylarında başlıyor. Pancar 180 gün toprakta kalan bir ürün. Yani önümüzde 2 ay ekim süresi var. Sonrasında da 180 gün gibi bir süreçte de bunun yetişme zamanı var. Bu süreç içerisinde fabrikanın eksik yerleri, tamirdir veya yeni yatırımları tamamlama şansları da var. Yani yeni dönemde fabrikanın faaliyete geçmesini bekliyoruz? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,46% 0,24
  • EURO

    34,63% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2390,71% 0,45
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00