PANCAR SÖKÜMLERİ SANCILI BAŞLADI

PANCAR SÖKÜMLERİ SANCILI BAŞLADI

İnegöllü şeker pancarı üreticileri, sezona sancılı başladı. Çiftçiler, üretimden elde ettikleri gelirlerin giderlerini karşılamadığını belirterek fiyatlardan dert yandı.

Son yıllarda ayçekirdeği üretiminin tavan yaptığı İnegöl’de şeker pancarı üreten çiftçiler fiyatlar konusunda bir hayli sıkıntılı durumda. Şeker pancarı verimi her ne kadar iyi durumda olsa da, getirisi giderlerini karşılamıyor.

 

ÜRETİM BİTME NOKTASINA GELEBİLİR

Mesudiye Mahallesi’nde pancar üretimi yapan çiftçilerden Erol Özonan, verimin gayet iyi olduğunu ancak fiyat olarak beklentilerinin karşılanmadığını ifade etti. Özonan, “Bu sene şeker pancarında verim gayet iyi. Dönüm başına yaklaşık 10-11 ton ürün alıyoruz. Ancak artan maliyetler nedeniyle açıklanan fiyatlar bizi memnun etmedi. Geçen sene 14 kuruş olan şeker pancarının bu yılda fiyatı değişmedi. Mazot fiyatları her geçen gün artıyor. Gübre fiyatlarında da ciddi artışlar söz konusu. İşin içerisine bir de işçilik girince büyük sıkıntı çekiyoruz. Zaten ürünlerimizin parasını ancak 6 ay sonra alabiliyoruz. Bu durumda bizi sıkıntıya sokuyor. Gelecek yıllarda şeker pancarı üretimi İnegöl’de bitme noktasına gelebilir” diye konuştu.

 

8 BİN 400 TON PANCAR BEKLENİYOR

Öte yandan, yaklaşık 1 hafta önce başlayan pancar sökümleri devam ediyor. Havaların açmasıyla üretici sökümlerde kolaylık yaşarken, Yenişehir Pancar Şefliği de pancar alımlarının sürdürüyor. 2013 yılında bin 112 dekar ekim yapılan İnegöl’de, 8 bin 400 ton pancar alınması bekleniyor.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07