PANİK YAPMAYIN

PANİK YAPMAYIN

Kuyumcular Odası Başkanı Adem Emre, altının son 2-3 yılın en düşük seviyesine geldiğini, bu nedenle de vatandaşların panik yaparak, ihtiyaçları olmadığı halde altınlarını sattığını söyledi.

Rekor bir yükseliş gösterip daha sonra son 2 yılın en düşük seviyesine gerileyen altın ile ilgili yatırımcı kararsız. İnegöl Kuyumcular Odası Başkanı Adem Emre, kararsız altın yatırımcısına yol gösteren bir açıklama yaparak uyarılarda bulundu.

ALTIN GLOBAL BİR PİYASA

Altın piyasasını değerlendiren ve altının seyri hakkında görüşlerini ifade eden Başkan Adem Emre, “Esas güncel olan bir konu; altın fiyatları neden bu kadar geriledi? Tabi bu kimsenin beklediği bir husus değil. Amerika Merkez Bankası Başkanının açıkladığı bir politika. Çok çeşitli sebepleri var bu konu ile ilgili. Ama altın konusu global bir piyasadır. Sadece Türkiye piyasası ile ilgili değildir. Dünyanın her yerinde fiyatlar aşağı yukarı aynıdır. 1 kilo bazında 200 dolar aşağı, 200 dolar yukarı çalışır. Bu mütemadiyen böyledir” dedi.

“PANİK YAPMAYIN”

Altın yatırımcılarına bazı tavsiyelerde de bulunan Adem Emre, “Altın yatırımcıları ne yapsınlar? Satsınlar mı bekletsinler mi anlamında bir şey konuşmak gerekirse panik yapıp ihtiyaçları yoksa altınlarını satmamalarını tavsiye ederim. Kısa dönemde mi tekrar fiyatlar toparlanır? Bunu kimse bilemez. Kısa vadede hareket devam edebilir. Yani şuan ons olarak konuşursak dün belki 2-3 yılın en düşük seviyesine geldi altın ons olarak. Tabi bu arada dolar da geriye geldi. Bu piyasalar oturuyor demektir. Dün akşam bin 225 onsa kadar geriledik. Bu sabah bin 230-bin 243 onsa kadar yükseldi. Yani asla ve asla altınlarını satmalarını tavsiye etmiyorum. Zorunlu olmadıkça, ben satayım da daha fazla düşerse zarar etmeyeyim mantığı ile hareket etmek çok doğru olmaz. Nereye kadar? Hani düğün sezonunda fiyatlar artar mı düşer mi? Altın piyasasında çok gerçekçi birşey değildir. Neden değil? Kuyumcular altını hem alır hem satar. Altını almak zorunda da değil, altını satmak zorunda da değil. O anki borsası fiyatı ne ise odur. Çok yoğun talep de olsa altın yükselmiyorsa borsada altını kimse yükseltemez. Çünkü aynı zamanda alıyorsunuz. Çeyrek altını düşünün 134 liradır. 130 liraya da alıyoruz. Ben bilsem 125 liraya başka bir yerden temin edebileceğimi müşteriden 130 liraya altın alır mıyım? Yani satarken de aynı şekildedir. Borsa fiyatının dışında altın satışları yapılmaz. Böyle bir şey söz konusu olmaz” diye konuştu.

“DEVLETİMİZİN BEKLEDİĞİ ORANDA ALTIN TOPLANAMADI”

Adem Emre, halkın ekonomik boyutuna bakıldığında altına karşı yatırımcı söz konusu olmadığını ifade ederek şöyle konuştu: “Yatırımcı malum zaten çok büyük bir oranda bankalar yönelmiş durumda. Son zamanlarda yaşanılan bir şeyler varsa şunu söyleyebiliriz, devletimizin beklediği oranda altın toplanamadı. Bu bir gerçek. İstedikleri birim elde edilemedi. Tabi hiç kimse boynundan kolyesini çıkartmak istemiyor, ya da eşinin bileziğini bankaya yatırmak istemiyor. Bunların zaten olması mümkün değil. İş olarak da bakarsak genel olarak kuyumculuk piyasasında işler çok iyi demek mümkün değil. Tamamıyla vatandaşın ekonomik durumu ile ilgili. Gelirlerinde artma var ama giderlerinde de çok fazla artma var. Dolayısı ile çarşıya para gelmiyor. Zorunlu olmadıkça insanlar alışveriş yapamıyor.”



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07