Partilerden Alternatif Kutlama

Partilerden Alternatif Kutlama

Cumhuriyetin ilan edilişinin 94. yıldönümü kutlamaları kapsamında CHP, MHP, Vatan Partisi ve Atatürkçü Düşünce Derneği İnegöl İlçe yönetimleri, Anıta çelenk sunumunu gerçekleştirdiler.

Çelenk sunumunun ardından konuşan Atatürkçü Düşünce Derneği İnegöl Şube Başkanı Birol Atay, ?Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimleri yeni yapılmış, meclis yeni kurulmuş, sonuç Mustafa Kemal´in beklentisine en yakın biçimde alınmıştı. 28 Ekim gecesi, Gazi´nin Çankaya´da verdiği akşam yemeğine, Atatürk´ün yakın çevresi iştirak ediyordu, yemeğe Latife Hanım da katıldı. Latife Hanım son derece heyecanlıydı. İçi içine sığmıyordu. Çünkü o akşam yemeğinin gündemini biliyordu. Sevgili Paşası niyetlerini önce eşine heyecan ve içtenlikle anlatmıştı. Latife Hanım bu sebeple birkaç kez mutfağa inmiş, yemeklerin o akşam yaşanacak olayların şanına yaraşır olmasına özen göstermişti. Mustafa Kemal, arkadaşlarına, yemekten sonra ?Anayasanın bazı maddeleri üzerinde çalışacağını´ bildirmiş, yeni başkan adayı olduğu söylenen İsmet Paşa´yı da bu çalışmaya davet etmişti. Sofrada seçim heyecanı, seçim dedikoduları, yeni seçilenler, bu kez meclise giremeyenler hakkında konuşmalar sürüp giderken, Mustafa Kemal bıçağını eline aldı, doğruldu, derin bir nefes aldıktan sonra hafifçe tabağına vurarak; ?efendiler´ dedi ve Mazhar Müfit Kansu´ya baktı? O bakış karşısında Mazhar Müfit Kansu, Gazi´nin ne diyeceğini anlamıştı hemen. Zira Atatürk o gece yapacağı konuşmasında bahsedeceği şeyi, 4 sene önce Erzurum´da söylemiş ve not aldırmıştı Mazhar Müfit Kansu´ya? O alınan notları bir tek Gazi, Mazhar Müfit ve bir de Gazi´nin özel kalem müdürü Süreyya Bey biliyordu. Oysa o gece masada kimler yoktu ki; İsmet İnönü, Kazım Özalp, Mazhar Müfit, Ruşen Eşref, Ali Fethi Okyar, Fuat Bey, Kemalettin Sami Paşa ve diğerleri? İşte şimdi sadece o 3 kişinin bildiği sırrı tüm dünyaya duyurma zamanı gelmişti. Evet, Gazi tabağına vurarak ?Efendiler´ dedi. Tekrar Mazhar Müfit Kansu´ya bakarak konuşmasına devam etti. Gazi konuşmaya başladığında çıt çıkmıyordu yemek salonunda. ?Efendiler, yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz!´ kimseden çıt çıkmamaya devam ediyordu ama herkeste bir şaşkınlık vardı. Gazi, tek tek herkesin yüzüne bakarak durumu kontrol ediyordu. Şimdi sofradakiler yıldırım çarpmış gibi kalakalmıştı. Mustafa Kemal uygun bir süre bekledikten sonra açıklamasını sürdürdü; ?Türkiye Devleti´nin hükümet şekli Cumhuriyet´tir. Bunu Anayasa´mıza yarınki meclis toplantısında koyduracağız. Hazırlıklarımızı bir kez daha gözden geçirmemiz lazım.´ Evet, o gün o masada olan herkes Mustafa Kemal ile birlikte bir kez daha tarih yazmanın heyecan ve sevincini paylaşıyordu. Ve ertesi gün, Türk Milletinin tarihindeki o kutlu gün, Atatürk?ün en büyük hayali olan Cumhuriyet Devrimi ile birlikte bu tatlı gece sona eriyordu? Mustafa Kemal´in dediği gibi; ?Cumhuriyet bizim için bir yaşam biçimidir, ondan asla vazgeçmeyiz ve onu korumak için mücadelede kararlıyız´ Bu duygu ve düşünceler ile Atatürkçü Düşünce Derneği Yönetim Kurulu adına Cumhuriyet Bayramınızı kutluyor, saygılar sunuyorum? dedi.

?YAŞASIN TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE CUMHURİYETİ?

CHP İlçe Başkanı Necmi Demir ise, ?Ülkemizde ki; bütün vatandaşlarımızın Cumhuriyet Bayramını kutluyorum. Dünyada eşi benzeri olmayan ve mazlum milletlere örnek olmuş, Kurtuluş Savaşımız, başarıyla tamamlanmıştır. Tam bağımsız Türk devleti kurulmuştur. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm gazi ve şehitlerimizi saygı ile anıyoruz. Değerli halkımız, yeni kurulan, devletimizin sonsuza kadar var olup Atatürk´ün deyimi ile ?medeni milletler arasında ki hak ettiği yeri alması ancak çağdaş, kurumsal yapısıyla ve kanun devleti olmasıyla mümkündür. Bu yapılanma ve yönetim şekli, Cumhuriyet rejimidir. Cumhuriyet, halkın seçtiği vekiller aracılığı ile kendini yönettiği yönetimin adıdır. Bunu çok iyi bilen Atatürk´ümüz ve yol arkadaşları, 94 yıl önce Cumhuriyeti ilan ederek her vatandaşı kanunlar önünde yurttaşlık temelinde eşit bireyler olmasıyla sağlanmıştır. Bu anlayış vatandaşlık bilincini oluşturmuş ?fikri hür vicdanı hür´ yeni nesillerin yetişmesini sağlamıştır. Cumhuriyetle birlikte eğitimimiz,  millileşerek, dogmatik öğretilerle değil, inceleme, araştırma, gözlem ve deneye dayalı, çağdaş bir nitelik kazanmıştır. Bilimsel ve laik eğitim alan, gençler;  biat kar değil, sorgulayan, sebep sonuç ilişkisi kuran bireyler olur. Bu bireylerin kabiliyet ve liyakatlerine göre, kanunlar kendilerine verdiği yetki ve sorumlulukları demokrasimizin çıtasını yükseltecek ülkemizi medeniyetler seviyesine çıkaracaktır. Cumhuriyetimiz dünya var oldukça var olmaya devam edecektir. Onun için, bütün vatandaşlarımızın Cumhuriyetin kuruluş felsefesini iyi kavrayıp kanunlara saygılı, fikri hür vicdanı hür irfanı hür olarak, bir arada eşit vatandaşlık temelinde kanunlar önünde eşit özgür yaşaması dileklerimizle, tekrar hepinizin Cumhuriyet Bayramını kutluyorum. Yaşasın tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti? ifadelerini kullandı.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10005,32%0,90
  • DOLAR

    32,39% -0,15
  • EURO

    34,77% 0,11
  • GRAM ALTIN

    2435,21% -0,13
  • Ç. ALTIN

    3959,73% -0,51