Patates Üreticilerinin Borçları Ertelensin

Patates Üreticilerinin Borçları Ertelensin

Patates üreticilerin bu yıl zarar ettiğini kaydeden Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Patates üreticilerinin devlet bankalarına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmesini istedi.

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, dün düzenlediği basın toplantısında, patates sıkıntısını bakanlığın havzalara yönelik üretim modeli konusunda çalışmalarının yerinde saymasına bağlarken, ayçekirdek üreticilerine çevre yolu üzerinde ayçekirdek kurutma yapmamaları konusunda uyardı.

 

BAKANLIK SINIFTA KALDI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının havzalara yönelik üretim modeli üzerinde çalıştığını ve Bakanlığın modelde hiç bir aşama kaydedemediğini savunan Sezai Çelik, “Modelde bir aşama kaydedilmiş olsa, bu gün hangi ilde ne kadar üretim yapılıyor, hangi ürün üretiliyor, Türkiye`nin açığı nedir, fazlası nedir bunları bilmiş olacaktık. Bunla alakalı bir çalışma yapılmadığından bu gün patates üreticilerinin bu hale düşmesinin bir sebebi de bu çalışmaların nihai sonuca varılmamasındadır.” dedi.

 

BANKALAR TAŞIN ALTINA ELİNİ SOKSUN

Bu sene patates üreticilerinin toz duman olduğunu kaydeden Çelik, “Patates üretimi çok ilginçtir, eğer para kazandırmazsa, zarara uğratır. Bu sene patates üreticileri sıkıntılı. Gerek devlet bankalarına olan borçlar, gerekse tarım kredi kooperatiflerine olan borçların ertelenmesini istiyoruz. Ayrıca özel bankalara da sesleniyorum. Onlarda taşın altına elini soksunlar. Bu çiftçi ölürse, kendileri de alacaklarını tahsil edemezler.” dedi.

 

AYÇEKİRDEK KURUTMAYA ÇADIR ÖNERİSİ

İlçe Trafik Komisyonunca alınan karar sonucunda çevre yolunda ayçekirdeği kurutmanın yasaklandığını hatırlatan Çelik, “Bundan sonra çevre yolunda hiç bir şekilde Ayçekirdeği kurutulmayacaktır. Şehitler köyümüzdeki ayçekirdeği üreticileri ürünün yüzde 80`ini özel çadır sistemi ile kurutuyorlar. O çadırları çiftçilerin istemesi halinde bizde kendilerine tedarik edebiliriz. Ayçekirdeği kurutmanın tek yöntemi, okul bahçeleri veya pazaryerlerinde yapılmalıdır.” diye konuştu.  

 

DEPOLAMA ALANIMIZ YOK

Alternatif ürünlere geçme ve teşvik etme konusunda oda tarafından çalışmaların olduğunu ifade eden Çelik, Patatesi depolama konusunda soğuk hava depolarına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.    

 



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07